Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καμιά αποζημίωση στα θύματα του φασισμού

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμένει στην άρνησή της να καταβάλει αποζημίωση στα θύματα του φασισμού από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της Αριστεράς στο Μπούντεσταγκ Ούλα Γέλπκε, έγραφε χτες η «Γιούνγκε Βελτ».

Η γερμανική κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, «ισχυρίζεται, όπως και όλες οι προηγούμενες, ότι ενήργησαν κατά το δυνατόν για επανόρθωση και συμφιλίωση. Τώρα εξετάζει για τις παραπέρα ενέργειές της. Είναι ενδεχόμενο να καταθέσει ένσταση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγει κάθε άμεση επαφή με τους επιζήσαντες».

Στην απάντηση προς την αριστερή βουλευτή, κατά την Γιούνγκε Βελτ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν προτίθεται να διεξάγει συνομιλίες με τους συνηγόρους και τους συνδέσμους των Ιταλών εκτοπισθέντων (από τη χώρα τους, δηλ. ομήρους). Επίσης, θέλει να αγνοήσει τους συνδέσμους των ελληνικών θυμάτων. Αντί γι' αυτό διεξάγει συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση με στόχο να ισχύσει η κρατική ασυλία. Η βουλευτής σχολίασε: Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί με παζαρέματα με την ιταλική κυβέρνηση να αποφύγει την ευθύνη της απέναντι στα θύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι φοβάται ότι θα μπορούσε να μηνυθεί από θύματα του ιταλικού φασισμού, για πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου, αρχίζοντας από τον πόλεμο με δηλητηριώδη αέρια στην Αβησσυνία μέχρι εγκλήματα στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρατίνι δήλωσε στη Ζιντ-Ντόιτσε Τσάιτουνγκ του Μονάχου ότι αντί για αποζημιώσεις στα θύματα, μπορεί να κατασκευαστεί ένα μνημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ