Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Πρωτογενής αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατέθεσε Επερώτηση στη Βουλή (2/6/2008) για τα εργατικά ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες και την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος τόνιζε:

1. Την πρωτογενή αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και των συνεπειών του.

  • Την ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση, πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Την εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων.
  • Την έγκαιρη διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση των θυμάτων επαγγελματικής ασθένειας ή/και εργατικού ατυχήματος.
  • Την πληροφόρηση και εκπαίδευση των εργαζομένων για τους επαγγελματικούς κινδύνους και για τα μέτρα συλλογικής και ατομικής προστασίας για την εξουδετέρωσή τους.

Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να στελεχώνονται με ειδικούς επιστήμονες: Συγκροτείται Κρατικό Σώμα Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.ά. το οποίο θα δραστηριοποιείται στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο αυτών των υπηρεσιών, οι οποίες θα είναι ενταγμένες οργανικά στο ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, ειδικά κέντρα). Η δαπάνη του συνόλου της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ασφάλιστρο επαγγελματικού κινδύνου κατά επιχείρηση και κλάδο που θα καταβάλλει η εργοδοσία. Η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό δεν είναι αποδεκτή.

2. Την άσκηση ελέγχου από μέρους του κράτους για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Την άσκηση εργατικού ελέγχου από εργατικές επιτροπές τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (επιχείρηση) όσο και σε δευτεροβάθμιο (κλάδος, δήμος κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ