Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Επιχείρηση παράκαμψης του «Οχι» των Ιρλανδών
  • Θα βρούμε τρόπο μέχρι τα τέλη του χρόνου, λέει ο Σαρκοζί
  • Στις προτεραιότητες το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και η στρατιωτική δράση της ΕΕ

«Δουλειά» για την παράκαμψη του περήφανου «Οχι» του ιρλανδικού λαού στην αντιδραστική Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας, αναλαμβάνει ο Ν. Σαρκοζί, ο οποίος παρουσίασε χτες τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως, ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, πάντως έκανε λόγο για «την ευθύνη των Ευρωπαίων πολιτών να βγει η Ενωση από την κρίση»...

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε χτες ότι απλά ελπίζει να προτείνει μια λύση στο «Οχι» της Ιρλανδίας για την ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας, είτε τον Οκτώβρη είτε τον Δεκέμβρη, μεταθέτοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να δοθεί, δηλαδή, λύση τον Οκτώβρη.

«Θα πάω στις 21 Ιουλίου στην Ιρλανδία για να ακούσω, να έχω διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση», είπε ο Σαρκοζί στην πρώτη του παρέμβαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η γαλλική Προεδρία θα προτείνει μια μέθοδο και ελπίζω μια λύση είτε τον Οκτώβρη είτε τον Δεκέμβρη», πρόσθεσε.

Ο Ν. Σαρκοζί επανέλαβε το γνωστό εκβιαστικό «επιχείρημα» ότι δίχως ευρωσυνθήκη δεν πρόκειται να προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή απέρριψε την ιδέα της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», δηλαδή, να προχωρήσουν εξαιρώντας την Ιρλανδία, όπως έχει ακουστεί από διάφορες πλευρές. «Πρέπει ταυτόχρονα να μην ασκούμε πιέσεις στους Ιρλανδούς και να γνωρίζουμε υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποια Συνθήκη θα διεξαγάγουμε τις ευρωεκλογές τον Ιούνη του 2009», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη Συνθήκη, πέραν αυτής της Λισαβόνας, που να επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία της ΕΕ των 27, εκτός αν διατηρηθεί σε ισχύ η παρούσα συνθήκη της Νίκαιας.

Απορρίπτοντας την ιδέα της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «η οικογένειά μας αποτελείται από 27 μέλη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω». «Ας σκεφθούμε - συνέχισε - ότι η Ευρώπη έχει πληρώσει αρκετά με τις διαιρέσεις και το τείχος που τη χώριζε, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω», συμπλήρωσε.

Ο Ν. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι για τον ίδιο αποτελεί «πολιτική επιλογή», το γεγονός ότι η επικύρωση της Συνθήκης είναι θέμα των εθνικών κοινοβουλίων. Πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει «ταχύτητα στη δράση», ώστε να ξεκολλήσει από την ακινησία.

Κατά τ' άλλα, στις προτεραιότητες της Γαλλίας ανέφερε ότι περιλαμβάνονται η υιοθέτηση του πακέτου μέτρων για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, η έγκριση του ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση, που για το Γάλλο Πρόεδρο κρίνεται «θεμελιώδες», η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα και εκείνους τους ανθρώπινους πόρους που θα επιτρέψουν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να γίνονται σεβαστές, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τέλος η ενίσχυση των ερευνών για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το αλτσχάιμερ.

Τέλος, ο Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ μιας δεύτερης θητείας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το 2009, οπότε εκπνέει η τρέχουσα.

Υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάχτηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης, ζητώντας, μάλιστα, από τα κράτη - μέλη να επιδείξουν ειλικρίνεια. Ηδη το ευρώ και η Συνθήκη του Σέγκεν έχουν δημιουργήσει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, επισήμανε. «Επομένως, τα κράτη που επιθυμούν την πολιτική ενοποίηση μπορούν να προχωρήσουν, προσπερνώντας τα κράτη εκείνα που θεωρούν την Ευρώπη απλά μια Οικονομική Ενωση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ κινδυνεύει να απολέσει την αξιοπιστία της και να μη διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη διεθνή σκηνή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κρίση εφαλτήριο νέας επίθεσης (2008-12-11 00:00:00.0)
Ευρωσυνθήκη με το ζόρι (2008-07-08 00:00:00.0)
Η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι νεκρή (2008-06-29 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα ενισχύουμε την πάλη των λαών ενάντια στην ΕΕ (2008-06-21 00:00:00.0)
Ασπίδα προστασίας υπέρ των πολυεθνικών (2008-06-20 00:00:00.0)
Αλαζονεία και περιφρόνηση στους λαούς (2008-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ