Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Υποκριτικές προτάσεις που δεν αγγίζουν την ουσία

Το σύστημα γεννά και θρέφει τη διαφθορά, τόνισε στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας σε πρόταση νόμου της ΝΔ

Απορρίφθηκε χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόταση νόμου της ΝΔ για τη «διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, των ΜΜΕ και των δημοσίων συμβάσεων». Πρόκειται για πρόταση που εντάσσεται στη γενικότερη τακτική της ΝΔ για την ανάδειξη του θέματος της «διαπλοκής» σε κυρίαρχο, στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση αλλά οι προτάσεις της είναι κατά κανόνα υποκριτικές όταν προέρχονται από μια παράταξη που ορκίζεται στην «ελεύθερη αγορά».

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, είναι αυταπάτη και υποκρισία να λέει κάποιος ότι θα χτυπήσει τη διαπλοκή και θα υπηρετήσει τη διαφάνεια, όταν είναι υπέρ της ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς, κανόνας της οποίας είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια.

Εμείς, υπογράμμισε, παρ' όλα αυτά, υποστηρίζουμε μέτρα που θέτουν κάποιο φραγμό στα φαινόμενα αυτά έχοντας όμως κατά νου ότι δρουν μόνο βραχυπρόθεσμα αφού όλοι τελικά βρίσκουν δρόμους να παρακάμπτουν τις όποιες απαγορεύσεις.

Για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι δεν είναι σωστή η πρόταση της ΝΔ να φύγουν από την αρμόδια επιτροπή οι βουλευτές και να ελέγχουν μόνο δικαστικοί ενώ για τον έλεγχο των ΜΜΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με τη θεσμοθέτηση του «βασικού μετόχου» αλλά υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες μέσω των «αχυράνθρωπων» πάντα θα βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν. Συνοψίζοντας τη θέση του Κόμματος, είπε ότι επιφυλάσσεται επί της αρχής της πρότασης νόμου και κλίνει περισσότερο προς την αρνητική τοποθέτηση.

Οι βουλευτές της ΝΔ, χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένα παραδείγματα «διαπλοκής», είπαν ότι η πρότασή τους «επιχειρεί τη θεσμοθέτηση μιας πρώτης δέσμης εγγυήσεων για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαπλοκής». Ανακοίνωσαν δε ότι θα καταθέσουν και νέα πρόταση για τη συγκρότηση «Ανεξάρτητης Αρχής Εργων, Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών» και όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν το «Μαθηματικό τύπου» για την ανάθεση των δημοσίων έργων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, γιατί έχει και «θετικές ρυθμίσεις» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, την απέρριψε λέγοντας ότι είναι πρόχειρη και αποσπασματική. Υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική αν και είπε ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς σε ορισμένους τομείς του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ