Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Ανοιχτές απειλές σε Ιράν και «Χαμάς»

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της Θεσσαλονίκης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Γ. Παπανδρέου, ο στρατοκράτης της ΕΕ και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα και ο Βρετανός επίτροπος Κρ. Πάτεν, τελευταίος αποικιοκράτης διοικητής του Χονγκ Κονγκ, «υπεύθυνοι» για τα θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, εξαπέλυσαν τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο ανοιχτές απειλές κατά του Ιράν και της παλαιστινιακής Χαμάς, ακολουθώντας την ταχτική του κυριακάτικου διαγγέλματος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους του νεότερου.

Τα δύο «βασικά» θέματα ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής, είναι ανεξάρτητα από την Ελληνική Προεδρία, και το μεν «σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος» θα παρουσιαστεί ως «εισήγηση» του Προέδρου της «Συνέλευσης» Β. Ζισκάρ ντ' Εστέν, το δε «ευρωπαϊκό δόγμα ασφάλειας» θα παρουσιαστεί ως «έκθεση» του Χ. Σολάνα, η οποία μάλιστα κρατείται μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ετσι, το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου μετατράπηκε σε τραγικό χορό των απειλών του Μπους κατά του Ιράν και της «Χαμάς» και ουραγός των σχεδίων ΗΠΑ για «απο-ισλαμοποίηση» της Μ. Ανατολής. Αποκορύφωμα η εξωφρενική δήλωση του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ότι «αναφερόμαστε σε καθεστώτα που χρειάζεται να παρακολουθούνται σε πολυμερές επίπεδο, για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις ανάλογες του Ιράκ» (!!!) Αν η βίαιη «απο-ισλαμοποίηση» της Μ. Ανατολής προκαλεί απέχθεια για τον τρόπο και τα μέσα επιβολής της, η «αμερικανοποίηση» της ΕΕ πρέπει να προβληματίσει ανάλογα, αφού για πρώτη φορά τόσο ξεδιάντροπα οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» της Ουάσιγκτον. Τα «γεράκια» των Βρυξελλών, εκμεταλλευόμενα τον υπό εξέλιξη εμπορικό και πολιτικό διάλογο ΕΕ και Ιράν, που έχει αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβρη, παρουσίασαν ξαφνικά εξωφρενικές απαιτήσεις προς την Τεχεράνη, όπως το να αναγνωρίσει αμέσως το Ισραήλ (!!!), ν' ανοίξει το οπλοστάσιό της στις περιβόητες «επιθεωρήσεις» του «ΟΗΕ» και να «σεβαστεί τους φοιτητές της δημοκρατίας» (Γ. Παπανδρέου).

Οι απειλές προς τη «Χαμάς» είναι εξίσου βίαιες, αφού, εντός ολίγου, ενδεχομένως και στη Θεσσαλονίκη, το πολιτικό σκέλος της «Χαμάς» θα ενταχθεί στον επίσημο «αντι-τρομοκρατικό κατάλογο» της ΕΕ, όπου τσουβαλιάζονται, μετά από αμερικανική εντολή, όλοι, τα παλιά δόκανα και οι νεοταξίτικοι στόχοι, από την «17Ν» μέχρι τους Βάσκους και τους Κούρδους.

Το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» τελεί ήδη υπό διωγμό. Η «αμερικανοποίηση» της ΕΕ έρχεται σε ξεκάθαρη αντίθεση με τα αισθήματα των ευρωπαϊκών λαών, αφού σύμφωνα με χτεσινό «ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» το 58% των Ευρωπαίων εκτιμά ως «αρνητικό» το ρόλο των ΗΠΑ στην «παγκόσμια ειρήνη», ποσοστό που ανέρχεται σε 91% στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Επίσης, το 80% των Ελλήνων εκτιμά ως «αρνητικό» το ρόλο των ΗΠΑ «στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ενα, δύο, τρία (...) πολλά Ιράκ

Το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου απέφυγε, γι' άλλη μια φορά να λάβει οποιαδήποτε απόφαση αφορά στο «μετασυγκρουσιακό» Ιράκ που φλέγεται μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αντίθετα, η ΕΕ, στο κλίμα των ημερών (βλ. «Ρ», 15/6/2003), έτρεξε να προλάβει την αντι-Ιρανική εκστρατεία του Μπους, απαιτώντας από την Τεχεράνη «λαγούς με πετραχήλια», δηλαδή: (1) την άμεση αναγνώριση του Ισραήλ, (2) την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» για τη «μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής», δηλαδή την αμερικανική απαίτηση να 'χουν μόνο αυτοί πυρηνικά και οι άλλοι (...) σφεντόνες, (3) τη συμμόρφωση στο ψήφισμα 1373 του ΟΗΕ ενάντια στη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», ιδανική πλατφόρμα του «διαρκούς αντι-τρομοκρατικού πολέμου» των ΗΠΑ, (4) την «προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου» στο Ιράν, χώρα με γνωστές και εμφανείς «πολιτισμικές διαφορές» από τη «δημοκρατία» made in USA. Με άλλα λόγια την επιβολή του αμερικανικού «act» που επιτρέπει στο στρατό να εισβάλλει στα σπίτια των Αμερικανών πολιτών, αλλά απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία με (...) απειλή θανάτου.

Οπως τόνισε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου «εκφράσαμε ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θέλουμε πλήρη διαφάνεια (...) παρακολουθούμε με ανησυχία τις εσωτερικές εξελίξεις και τον τρόπο που η κυβέρνηση της Τεχεράνης αντιμετωπίζει το κίνημα των φοιτητών υπέρ της δημοκρατίας». Ο,τι εξυπηρετεί τον πόλεμο του Μπους είναι «democracy», ό,τι το δυσχεραίνει «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Από κοντά ο Βρετανός επίτροπος Κρ. Πάτεν («αν δεν υπάρξει πρόοδος σ' έναν τομέα διαλόγου με το Ιράν, δε θα υπάρξει σε κανένα (...) Δεν είναι ζήτημα απειλών, αλλά της σκληρής πραγματικότητας (...) εκφράζουμε την ανησυχία μας για την καταστολή των φοιτητών») και ο στρατοκράτης Χ. Σολάνα («για την ΕΕ είναι σημαντική προτεραιότητα ο κίνδυνος διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (...) Υπάρχει απόσταση μέχρι την ανάληψη στρατιωτικής δράσης»).

«Ευρωπαϊκό δόγμα ασφάλειας»

Ο στρατοκράτης της ΕΕ και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, επί των βομβαρδισμών της Σερβίας, Χ. Σολάνα θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη μια «έκθεση για το ευρωπαϊκό δόγμα ασφάλειας», συμπληρωματικό των ΝΑΤΟικών «δογμάτων». Η «έκθεση» παρέμεινε και στο Λουξεμβούργο μυστική (!!!), εκτός από κάποια ενημέρωση στο «γεύμα» και κάποιες νύξεις του ίδιου του Χ. Σολάνα στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά το ρόλο και τα εργαλεία της ΕΕ στη νέα εποχή και σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο (...) γίνεται ακόμη πιο σημαντική, εξαιτίας και της πρόσφατης κρίσης στις διατλαντικές σχέσεις (...) τώρα ήρθε η ώρα να αναδειχτεί η ΕΕ». Στη συνέχεια ο Χ. Σολάνα πήρε το λόγο και αφού έστειλε «συγχαρητήρια σε Σημίτη και Παπανδρέου που ήταν και οι δύο λαμπροί», έπλεξε το εγκώμιο συγκεκριμένα του «Τζορτζ» με τον οποίο «συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια» (δηλαδή από την εποχή του ΝΑΤΟ) και «μ' έναν κομψό τρόπο δεν έχασε ποτέ την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, αποδεικνύοντας πως μπορεί να 'ναι κάποιος κύριος και πολιτικός».

Οσον αφορά τη δικιά του «στρατηγική ασφάλειας» ο Χ. Σολάνα ήταν φειδωλός: «Στο σύγχρονο πολύπλοκο κόσμο, η ΕΕ των 25, με 450 εκατ. πληθυσμό και το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ, πρέπει να γίνει παγκόσμιος παίκτης. Με το τέλος του ψυχρού πολέμου και την παγκοσμιοποίηση εμφανίστηκαν νέες προκλήσεις, η τρομοκρατία, τα Οπλα Μαζικής Καταστροφής και το οργανωμένο έγκλημα. Αλλαξε ριζικά η έννοια της ασφάλειας. Αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΕ η διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας της Ευρώπης. Η πρόσφατη συζήτηση για τα νέα σύνορα της ΕΕ περιγράφουν το νέο τύπο ασφάλειας. Ενισχύουμε πολυμερή προσέγγιση σε ένα πολυμερές σύστημα. Απαιτούνται νέες δυνατότητες, για αντίδραση ταχεία και ακριβή».

Το κείμενο που θα εμφανιστεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα 'ναι δεκασέλιδο (...) δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες γιατί πρόκειται για δημοσιοποιήσιμο έγγραφο (...) θα το συζητήσουμε και με άλλους παράγοντες» (Χ. Σολάνα). Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα αποτελέσει «τη βάση εργασιών για όλες τις επόμενες ευρωπαϊκές προεδρείες». Το κείμενο «θα εμπλουτιστεί» (Χ. Σολάνα) συν τω χρόνω. Οπωσδήποτε θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ/ ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον (25 Ιούνη).

Ατζέντα Θεσσαλονίκης

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για «μετανάστευση, σύνορα και άσυλο» αφορούν διεκπεραίωση σχετικών εντολών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία «δικαστικής συνεργασίας και έκδοσης» μεταξύ ΕΕ/ ΗΠΑ, και μάλιστα στα πλαίσια των «διατλαντικών σχέσεων» (Γ. Παπανδρέου), όπως και η «ευρωπαϊκή προτεραιότητα στον κίνδυνο διάδοσης των Οπλων Μαζικής Καταστροφής» (Χ. Σολάνα). Οσον αφορά στα λεγόμενα «Δυτικά Βαλκάνια», το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου ενέκρινε ένα (...) δόλωμα κάποιων θεωρητικών «εκ. ευρώ», αλλά, όπως τόνισε με νόημα ο Γ. Παπανδρέου «περιμένουμε και απ' αυτούς ανάλογες δεσμεύσεις».

Οσον αφορά στη Μ. Ανατολή, η πρόταση της Γαλλίας για «αποστολή» ευρωστρατού μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρήθηκε «πρόωρη». Για την περιοχή υπάρχουν άλλα σχέδια. Σ' αυτή τη φάση «υποστηρίζουμε τον Αμπού Μαζέν και την πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Αρχής» (Χ. Σολάνα). Η πολιτική «Χαμάς» πρέπει να εξαλειφθεί, η «στρατιωτική πτέρυγα της "Χαμάς" είναι ήδη στον κατάλογο της ΕΕ για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων» (Γ. Παπανδρέου), όπως και για τις άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Από το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου δεν υπήρξε συγκεκριμένη εντολή για Τουρκία ή Κυπριακό, ενώ, η οποιαδήποτε αναφορά θα αφορά τις διεργασίες της Συνόδου Κορυφής. Σύσσωμος ο καθεστωτικός ελληνικός Τύπος ετοιμάζεται για νέα «ελληνο-τουρκική περιπέτεια», που αναμένεται να συγκινήσει το φιλοθεάμον κοινό. Για την πρόσφατη «ιστορική» απόφαση του ΝΑΤΟ ούτε κουβέντα. Δεν «πουλάει», λένε, όσο τα «σκουπίδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ