Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην αντίπερα όχθη

Στην απέναντι όχθη από τους διαδηλωτές και μέσα στους «ατσάλινους» πύργους των ηγετών της ΕΕ θα βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει καταλάβει τη θέση της τόσο με την υποστήριξη των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθεί η ΕΕ, όσο και με τη στήριξη της θεσμικής ολοκλήρωσής της όπως επιχειρείται μέσω του ευρω-συντάγματος. Το σχέδιο Συντάγματος που θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης αποτελεί «ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», εκτιμήθηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης με αυτό το θέμα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν «ένας συμβιβασμός» με αρκετά θετικά στοιχεία και ορισμένες ελλείψεις «για την ελληνική και ευρωπαϊκή οπτική»(!). Ειδικότερα η ΝΔ αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα από τις διατάξεις του προσχεδίου του Ευρω-συντάγματος την κατάργηση της εκ περιτροπής Προεδρίας στην ΕΕ, γιατί «θίγει την αρχή της ισότητας των κρατών - μελών», χωρίς όμως να αντιδρά ουσιαστικά, ενώ «καταπίνει» την κατάργηση του βέτο σχεδόν σε όλα τα θέματα. Αντ' αυτού περιορίζεται να αναφέρει ότι αγωνίστηκε να καθιερωθεί μια γενική ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση που χώρα - μέλος της ΕΕ υποστεί επίθεση, αλλά διαπιστώνει πως «η ρήτρα που εισάγεται δεν καλύπτει πλήρως την περίπτωση αυτή». Επίσης συμφωνεί με το συμβιβασμό που αφορά τους επιτρόπους, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη - μέλη θα υποδεικνύουν μετά το 2009 υποψηφίους επιτρόπους απ' τους οποίους οι 15 θα έχουν δικαίωμα ψήφου και οι υπόλοιποι θα είναι αναπληρωτές.

Επιπλέον, η ΝΔ θα φιλοξενήσει τη διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα γίνει την Πέμπτη στη Χαλκιδική και στην οποία θα συμμετέχουν 10 πρωθυπουργοί και αρχηγοί 60 «κεντροδεξιών» κομμάτων από τα μέλη και τους παρατηρητές του ΕΛΚ. Στη σύνοδο του ΕΛΚ συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί των Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Λουξεμβούργου, καθώς και τρεις ακόμα (Σλοβακία, Εσθονία, Μάλτα) από τις υπό διεύρυνση χώρες. Για πρώτη φορά θα συμμετέχουν ως παρατηρητές και αρχηγοί κομμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ