Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Σε week end... ευρω-υποταγής

Με αόριστες περιγραφές για τις συνέπειες της «φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης», αλλά σταθερά υπέρ της καπιταλιστικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ενώ από τη μια επιχειρεί να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα βαθύτερα στο τούνελ της ενσωμάτωσης και της ευρωυποταγής, από την άλλη ψάχνει ευκαιρίες για ανώδυνες -για τους καπιταλιστές και το σύστημα - διαμαρτυρίες και διοργανώνει «week end»... συναίνεσης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, θα πάει στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα «Κοινωνική Ευρώπη, Τώρα». Είναι ακριβώς αυτή η κοινωνική Ευρώπη η οποία αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εξασφαλίζει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και μέσα από τη Στρατηγική της Λισαβόνας προωθεί την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την ευελιξία. Αλλά γι' αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την Ευρώπη, όπως τις τελευταίες εβδομάδες οι Γάλλοι και Αυστριακοί εργάτες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη.

Αντίθετα, βρήκε πολλά να παρουσιάσει για το έργο της ΓΣΕΕ και της ΣΕΣ κατά το προηγούμενο εξάμηνο, όπως τη θεσμοθέτηση του «κοινωνικού διαλόγου» με την τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, την προώθηση των στόχων της Λισαβόνας και την εξασφάλιση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Με δυο λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχαίρει για τα ίδια πράγματα που χειροκροτούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν, συνολικά η ευρωπαϊκή ολιγαρχία. Και έτσι δεν είναι παράδοξο που ο Χρ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε «θετική την Ελληνική Προεδρία» το προηγούμενο εξάμηνο. Αλλά τότε αφού το έργο της Προεδρίας και συνολικά η πορεία της ΕΕ είναι θετική, στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για ποιο σκοπό θα πάει; Μήπως για να χειροκροτήσει τη «θετική προεδρία»;

Το «αγωνιστικό πρόγραμμα» της ΓΣΕΕ περιορίζεται - όπως διευκρινίστηκε - μόνο την ημέρα του Σαββάτου, κατά την οποία το πρωί θα γίνει εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση στο «Βελλίδειο», στη συνέχεια κοινή πορεία με το Κοινωνικό Φόρουμ και τη «Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο» από το άγαλμα του Βενιζέλου προς τον Λευκό Πύργο και το πρόγραμμα θα τελειώσει με συναυλία στη Νέα Παραλία.

Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας γενικά ενάντια στη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση». Την ίδια ώρα και στα λόγια, κάλεσε ενάντια στη «νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων», κρύβοντας επιμελώς την ιμπεριαλιστική πολιτική που ασκούν και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ουσιαστικά η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ θέλει τους δημόσιους υπαλλήλους συνένοχους στο «έγκλημα» που διαπράττει η κυβέρνηση, με την προώθηση βαθύτατων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και την επίθεση συνολικά στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Αυτό προκύπτει καθώς ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την απόσυρση αυτών των νομοσχεδίων που κατέθεσε η κυβέρνηση, αντίθετα δήλωσε τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο «διάλογο» που θα ξεκινήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ