Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Υπήρξε «συνωμοσία και προδοσία της ελληνικής κυβέρνησης»

Για οργανωμένο σχέδιο των Αμερικανών να παραδώσουν τον Οτσαλάν στους Τούρκους, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα, έκανε λόγο η Σεμσί Κουλούτς (Ντιλάν)

Από παλιότερη διαμαρτυρία των Κούρδων στη Βουλή, λίγο πριν την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία
Από παλιότερη διαμαρτυρία των Κούρδων στη Βουλή, λίγο πριν την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία
Υπήρξε σχέδιο των αμερικανικών υπηρεσιών που προέβλεπε την «εκτόπιση» του Αμπ. Οτσαλάν σε τρίτη χώρα, απ' όπου θα γινόταν πιο εύκολα η απαγωγή του και στη συνέχεια η παράδοση στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Σ' αυτό το σχέδιο συνεργάστηκε και η Ελλάδα από τη στιγμή που ο Κούρδος ηγέτης εγκατέλειψε τη Συρία, μέχρι το σημείο που τον πέταξαν έξω από την κατοικία του Ελληνα πρέσβη στην Κένια.

Την άποψη αυτή υποστήριξε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η Σεμσί Κουλούτς (Ντιλάν), ανώτατο ηγετικό στέλεχος του PKK, η οποία αυτοπροσδιορίστηκε ως ενεργό μέλος του κόμματος και αγωνίστρια του κουρδικού λαού, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη των 13 κατηγορουμένων για την «παράνομη είσοδο» του Απο στη χώρα μας. «Πιστεύω ότι γνωρίζω τόσα πολλά για την "υπόθεση Οτσαλάν", είπε, όσα δε γνωρίζει κανείς άλλος από αυτούς που κατέθεσαν σ' αυτό το δικαστήριο». Να υπενθυμίσουμε ότι η Ντιλάν βρίσκονταν στο Ναϊρόμπι τις τελευταίες μέρες που έγινε η γκαγκστερική απαγωγή του Κούρδου ηγέτη.

Το ανώτατο ηγετικό στέλεχος το PKK κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία που ενισχύουν τους ισχυρισμούς της για παράδοση του Απο στις αρχές της Τουρκίας ή όπως ανέφερε η ίδια, για «συνωμοσία και προδοσία» της ελληνικής κυβέρνησης εις βάρος του Α. Οτσαλάν και του κουρδικού λαού.

Ειδικότερα, για τις κρίσιμες εκείνες στιγμές που σημάδεψαν την τύχη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος η Ντιλάν ανέφερε στο δικαστήριο:

- Ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για την επικείμενη άφιξη του Απο στην Ελλάδα. «Υπήρχε μια πολύ στενή φιλική σχέση μεταξύ του ελληνικού και κουρδικού λαού από την εποχή της κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου, είπε και πως αυτή η φιλία συνεχίστηκε στην αρχή και επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη». Πρόσθεσε πως ό,τι είχε να μεταφέρει η ελληνική κυβέρνηση προς τους Κούρδους, το μετέφερε στον Κ. Μπαντουβά, αυτός στον Α. Ναξάκη και ο τελευταίος το διοχέτευε στα στελέχη του κουρδικού κινήματος. Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου του Κούρδου ηγέτη, πρόσθεσε πως, αν η κυβέρνηση δε γνώριζε τίποτα για τις προθέσεις του Απο να επισκεφτεί την Ελλάδα, δε θα έστελνε για διαβουλεύσεις τον τότε αντιπρόεδρο της Βουλής Π. Σγουρίδη στην Ιταλία μαζί με τον Σ. Καλεντερίδη.

Δε γνώριζε ο Οτσαλάν για Κένια

- Οταν ανέβαινε ο Α. Οτσαλάν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Νότια Αφρική δε γνώριζε τίποτα για Κένια. Σε σχετική ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι σε καμιά περίπτωση ο Κούρδος ηγέτης δε θα δεχόταν να πάει στην Κένια, που εκείνη την περίοδο ήταν το άντρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

- Ηταν κατηγορηματική ότι ο Οτσαλάν δεν ήρθε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και πως σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να βλάψει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Εμπιστεύτηκε το κάλεσμα φίλων του και ήθελε να μείνει λίγες μέρες, ενώ ως προορισμό είχε την Ολλανδία ή τη Γερμανία, απ' όπου σκόπευε να ζητήσει πολιτικό άσυλο. «Ηρθε για να πάρει μια ανάσα, είπε, και του έκοψαν για πάντα την ανάσα».

- Κατά την άφιξη του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα το απόγευμα της 29ης Γενάρη 1999, ανέφερε στο δικαστήριο ότι, ήταν συμφωνημένο να συναντήσει τον Κούρδο ηγέτη και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, αλλά ο τελευταίος δεν προσήλθε και έστειλε τον αρχηγό της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη στη γνωστή συνάντηση στο σπίτι του Α Ναξάκη. «Σ' εκείνη τη συνάντηση, συνέχισε η Σεμσί Κουλούτς (Ντιλάν), ο Α. Οτσαλάν δέχτηκε τρομερές πιέσεις» και πως ο ίδιος της τηλεφώνησε στις 2.00 η ώρα τα μεσάνυχτα και της είπε «κάτι πρέπει να γίνει, γιατί εδώ με στριμώχνουνε», ενώ την ίδια στιγμή κόπηκε η γραμμή του τηλεφώνου. Στη συνέχεια μίλησε η ίδια τηλεφωνικά με τον Σ. Καλεντερίδη, ο οποίος της ανέπτυξε το σχέδιο να μεταφέρουν τον Απο με ταχύπλοο στις ακτές της Ιταλίας. Αρνήθηκαν αυτό το «σχέδιο» και απάντησε τηλεφωνικά στον Σ. Καλεντερίδη «θα λογοδοτήσετε γι' αυτή την πράξη».

«Πετάξτε τον έξω»

- Οσον αφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την παραμονή του Απο στην Κένια, έκανε λόγο και για έναν Ελληνα παπά που εμφανίστηκε τότε και πρότεινε να μείνει ο Οτσαλάν σε μια ...εκκλησία, επειδή πρόσφερε η εκκλησία μεγαλύτερη ασφάλεια από την κατοικία του πρέσβη! Βέβαια, την πρόταση αυτή την απέρριψαν κατηγορηματικά. Μίλησε και για τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι άκουσαν οι Κούρδοι σύντροφοί τους από το τηλέφωνο, που έλεγε στους Γ. Κωστούλα και Σ. Καλεντερίδη «τόσο ανίκανοι είστε και δεν μπορείτε να δώσετε κάποια λεφτά σε τρεις - τέσσερις μαύρους για να τον πετάξουν έξω;»

- Για τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Α. Ναξάκη είπε ότι τον γνωρίζει εδώ και 12-14 χρόνια και πως είναι ένας άνθρωπος σοβαρός και πατριώτης, αλλά ποτέ δε θα έπαιρνε μόνος του πρωτοβουλίες, χωρίς να τις γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

- Αναφέρθηκε διεξοδικά για τις λίγες ώρες που βρισκόταν ο Α. Οτσαλάν στο Μινσκ. Μάλιστα, μετά από ερώτηση του δικηγόρου Φ. Κρανιδιώτη διέψευσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν υπήρχε δεύτερο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Απο στην Ολλανδία. «Μετά από έρευνα που κάναμε, είπε, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε αεροπλάνο».

- Τέλος, είπε ότι θα έπρεπε να κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όσοι οργάνωσαν τη συνωμοσία, μεταφέροντας τον Α. Οτσαλάν στην Κένια για να παραδοθεί σιδεροδέσμιος στις τουρκικές Αρχές. Πρόσθεσε ότι οι ευθύνες πρώτα ανήκουν στον Κ. Σημίτη και μετά στον Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τα πάντα.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν επίσης οι Μ. Χαραλαμπίδης, πρώην μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και τώρα πρόεδρος της Περιφερειακής Δημοκρατικής Ενωσης. Ο Μ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι σχημάτισε την εντύπωση από τον Νοέμβρη του 1999 πως ειλημμένη απόφαση του ΠΑΣΟΚ ήταν να παραδώσουν τον Οτσαλάν.

Ο Φ. Κουβέλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δ. Τσοβόλα κατέθεσε ότι ο Α. Ναξάκης μπαινόβγαινε καθημερινά στην ΕΥΠ και είχε μόνιμη επαφή με την κυβέρνηση αναφορικά με το κουρδικό ζήτημα. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Θεοδωρόπουλου για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για δρακόντεια μέτρα χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς «αστεία πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ