Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πράσινα» υπερκέρδη για το κεφάλαιο

Κάπως έτσι προπαγανδίζεται στις ΗΠΑ η «πράσινη» ανάπτυξη. Ομως ανάπτυξη ξεκομμένη από τον τρόπο παραγωγής δεν υπάρχει. Στον καπιταλισμό και με την «πράσινη ανάπτυξη» θα κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες
Κάπως έτσι προπαγανδίζεται στις ΗΠΑ η «πράσινη» ανάπτυξη. Ομως ανάπτυξη ξεκομμένη από τον τρόπο παραγωγής δεν υπάρχει. Στον καπιταλισμό και με την «πράσινη ανάπτυξη» θα κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες
Το «αξιαγάπητο χαμογελάκι» του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όπως χαρακτήρισε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τον τρόπο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ κρύβει την πραγματική πολιτική του ατζέντα, συνόδευσε έστω και με νοερό τρόπο τη δημοσιοποίηση περισσότερων λεπτομερειών του αποκαλούμενου «πράσινου νιου ντιλ» εκ μέρους του αντιπροέδρου Τζόσεφ Μπάιντεν.

Ενα «πράσινο νιου ντιλ», δηλαδή ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» για την ανάπτυξη μέσω ήπιων μορφών ενέργειας, με εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών προς τις οποίες θα στραφεί το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ που στενάζει από την ανεργία (πάνω από 10%), «βάσει ενός επιτελικού σχεδίου που φιλοδοξεί να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις πράσινης εργασίας», στο πλαίσιο της «πράσινης επανάστασης» που είχε δεσμευτεί να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε περίπτωση που εκλεγόταν.

«Πράσινο χρηματιστήριο»

Τα πρώτα βήματα της δήθεν «πράσινης επανάστασης» πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου Γουάξμαν - Μάρκεϊ που στο εκτενέστατο περιεχόμενό του, που καταλαμβάνει έκταση 1.200 σελίδων προβλέπει επιγραμματικά τον «περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δημιουργώντας την ίδια στιγμή «πράσινες» θέσεις εργασίας και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία μιας αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, της λεγομένης «cap and trade», καθώς βάσει του καθορισμού των ανώτατων ορίων εκπομπής ρύπων για τις επιχειρήσεις ή για τα κράτη, αντίστοιχα θα εκδίδονται άδειες εκπομπής ρύπων οι οποίες εν συνεχεία είτε θα πωλούνται είτε θα αποδίδονται δωρεάν για τις πιο ευαίσθητες βιομηχανίες, ενώ με τα έσοδα αυτής της «αγοράς» θα χρηματοδοτηθεί η βιομηχανία της καθαρής ενέργειας.

Ηδη τα πρώτα αυτά βήματα της κυβέρνησης Ομπάμα έφεραν και τα προσδοκώμενα για τα μονοπώλια αποτελέσματα: δημιουργήθηκε ένα «πράσινο χρηματιστήριο» με παράγωγα πάνω στις άδειες εκπομπής ρύπων, όπως ακριβώς δημιουργήθηκαν και τα πιστωτικά παράγωγα πάνω στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Τα χρηματιστηριακά παράγωγα ανέρχονται ήδη σε 100 δισ. δολάρια, ενώ μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να εκτοξευτούν σε 3 τρισ. όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Στις επικερδείς «επενδύσεις» ήδη δραστηριοποιούνται οι κορυφαίες χρηματοοικονομικές και επενδυτικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν καθώς φαίνεται τα γιγάντια ποσά του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που τους δόθηκαν αφειδώς με τα πακέτα ανάκαμψης για να «επενδύσουν» στη νέα επικερδή «πράσινη αγορά».

Πρόκειται για τις ίδιους παίκτες, κορυφαίους τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ομίλων των ΗΠΑ, όπως της «American Express», της «Chase Manhattan», της «J. P. Morgan», της «Bank of America», της «Goldman Sachs» και της «Wells Fargo». Η «Εκθεση Προόδου: ο Μετασχηματισμός της οικονομίας σε οικονομία καθαρής ενέργειας ζητάει να υπάρξει ρευστό στην αγορά ώστε να διευκολύνουν την καταναλωτική πίστη και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου υποτίθεται να «ανακάμψει η οικονομία και να καμφθεί η ανεργία».

Η έκθεση «θέτει τις βάσεις για μία οικονομία καθαρής ενέργειας, που θα δημιουργήσει μία νέα γενιά θέσεων εργασίας, θα μειώσει τη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και θα ενισχύσει την εθνική μας ασφάλεια» ανέφερε ο Τζόσεφ Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι τα ύψους 80 δισ. δολαρίων προγράμματα που προβλέπονται στο πακέτο Ομπάμα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας συμβάλλουν σε μία «άνευ προηγουμένου» ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και θα βελτιώσουν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην κατεύθυνση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα... Το σημαντικότερο δε, θα δημιουργήσουν έως και 900.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία. Ισως «σταγόνα στον ωκεανό» δεδομένου ότι ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνεται, ενώ ήδη έχουν χαθεί περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το Δεκέμβρη του 2007. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτές οι εξαγγελίες απέχουν πολύ από τις αρχικές διακηρύξεις των 5 εκατομμυρίων θέσεων και ουσιαστικά διαψεύδονται από το πόρισμα της έκθεσης της «Συνόδου των Δημάρχων των αμερικανικών πόλεων» που προβλέπουν συνολική αύξηση των «πράσινων θέσεων» εργασίας κατά 1.750.000 μέχρι το 2018 - από 750.000 που είναι σήμερα σε 2,5 εκατομμύρια το 2018 - προβλέψεις που και αυτές με τη σειρά τους έχουν χαρακτηριστεί «εξαιρετικά αισιόδοξες» από διάφορους ακαδημαϊκούς σε Πανεπιστήμια όπως το Γιορκ Κόλετζ στην Πενσιλβάνια, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Αρλινγκτον κ.ά. Γεγονός πάντως είναι ότι «πράσινες» επενδύσεις - με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ, όπως κάθε καπιταλιστική χώρα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος των κεφαλαιοκρατών - θα σημάνουν και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, αφού η άναρχη - μη σχεδιασμένη με κριτήριο την κοινωνική ευημερία - ανάπτυξη θα κλείσει πολλούς κλάδους παλιάς τεχνολογίας.

Νέα πεδία κερδοφορίας

Οσο για την έκθεση Μπάιντεν συγκεκριμένα αναφέρει την «πρόοδο που έχει συντελεστεί σε προγράμματα «καθαρής ενέργειας» όπως:

  • ΑΠΕ: Διπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περιλαμβανομένων της αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας, όπως και την ανανεώσιμης δυνατότητας παραγωγής μέσα σε μόλις μία τριετία.
  • Οχήματα και καύσιμα του μέλλοντος: Την επόμενη τριετία θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τρία εργοστάσια κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων - τα πρώτα του είδους στις ΗΠΑ - και 30 εργοστάσια παραγωγής μπαταριών στο πλαίσιο των επενδύσεων της κυβέρνησης ύψους 16 δισ. δολαρίων για την παραγωγή υβριδικών και αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, της κατασκευής των υποδομών για την υποστήριξή τους καθώς και την παραγωγή καθαρών καυσίμων.
  • Εκσυγχρονισμός του Δικτύου Ηλεκτροδότησης και ενεργειακή αποτελεσματικότητα: 26 εκατομμύρια «έξυπνοι» μετρητές θα έχουν εγκατασταθεί στα αμερικανικά σπίτια μέχρι το 2013, τριπλασιασμός τουλάχιστον των ήδη υφιστάμενων «έξυπνων» μετρητών που υπάρχουν σήμερα. Ο στόχος είναι να καλυφθεί το 10% της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ μέχρι το 2012 και κατά 25% μέχρι το 2015.

Προφανώς προσδοκία είναι οι νέες υψηλής τεχνολογίας γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ να παίξουν στον τομέα της ενέργειας τον ίδιο ρόλο που έπαιξαν επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ οι διαπολιτειακοί αυτοκινητόδρομοι στον τομέα των συγκοινωνιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας «έξυπνος» μετρητής «επιτρέπει» στους καταναλωτές να ελέγξουν τη χρήση ενέργειας στο σπίτι. Ενώ ο εκσυγχρονισμός προβλέπει επίσης την εγκατάσταση 700 αυτόματων σταθμών, ώστε να επαναφέρεται γρηγορότερα το ρεύμα που κόβεται από κεραυνούς, και 200.000 «έξυπνων» μετατροπέων που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αντικαθιστούν τις μονάδες πριν χαλάσουν, αποφεύγοντας τη διακοπή λειτουργίας τους. Ηδη ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την επένδυση 3,4 δισ. δολ., ώστε να δημιουργηθεί ένα «έξυπνο» δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που θα δοθεί φυσικά σε περισσότερες από 100 εταιρείες - κατασκευαστές, πόλεις και συνεργάτες σε 49 πολιτείες. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να επενδύσουν επίσης 4,7 δισ. δολάρια ώστε να ενισχύσουν τις κυβερνητικές επενδύσεις. Η συνολική αμερικανική επένδυση στο «έξυπνο» δίκτυο αναμένεται να φτάσει τα 8,1 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη δεν μπορούν να αποτιμηθούν και φυσικά θα πάνε σε εταιρείες, τράπεζες και άλλα «ευαγή ιδρύματα».

Οσο για τους «καταναλωτές» εργαζόμενους θα πληρώσουν τόσο για να εγκαταστήσουν τους «έξυπνους μετρητές» όσο και για να κάνουν «σέξι» το σπίτι τους, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ομπάμα, δηλαδή να επενδύσουν -για μόνωση κ.ά.- στο σπίτι τους ώστε να το κάνουν «οικολογικό»...

Είμαστε ακόμη στην αρχή καθώς ο Ομπάμα θα συνεχίσει να «πουλάει» την ενεργειακή και κλιματική του πολιτική ως «συμβολή στον αγώνα για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση των ΗΠΑ», ως «σταυροφόρος» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενόσω στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου και επιδίδεται στον αγώνα δρόμου ώστε οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στη διεθνή σκηνή, καθώς θεωρούνται ότι υπολείπονται της «πράσινης κούρσας» και του νέου... «οικολογικού καπιταλισμού».


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ