ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΠΥΥ
Πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους όσες ιατρικές πράξεις δεν δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ...

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Ν. Ιωνία
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Ν. Ιωνία
Ορια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα βάζει ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση θα την πληρώνει απευθείας από την τσέπη του. Ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας σαν μια ασφαλιστική εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν αγοραστής υπηρεσιών από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ορίζει ένα ποσό το οποίο θα δαπανά ετησίως για διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις κι από κει και πέρα αν υπάρξει υπέρβαση του ορίου, τη «νύφη» θα πληρώνει ο ασφαλισμένος, ο οποίος έχει ήδη πληρώσει μέσω βαριάς φορολογίας και των εισφορών του.

Στο μεταξύ, οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις, αφού:

  • Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ έκλεισαν κι επιβλήθηκε 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Τα Κέντρα Υγείας ερημώνουν χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και χωρίς τον απαραίτητο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό για να κάνουν διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.
  • Οι δομές του ΠΕΔΥ έχουν μείνει με τους μισούς γιατρούς και λειτουργούν υποτυπωδώς.
  • Τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος, με αποτέλεσμα οι αναμονές για διαγνωστικές εξετάσεις να είναι πολύμηνες.
Τι προβλέπουν οι Υπουργικές Αποφάσεις

Χτες, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έδωσαν στη δημοσιότητα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2243/18.8.2014) για τη δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες παρόχους και πώς αυτή κατανέμεται ανά νομό. Είχε προηγηθεί Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014) με την οποία προσδιορίζονταν τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους ιδιώτες παρόχους για το έτος 2014. Για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές το ετήσιο όριο ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  • 235 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών
  • 51 εκατ. για υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κλειστής Περίθαλψης
  • 45 εκατ. για υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών Ψυχιατρικής
  • 3 εκατ. για Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας κερδοσκοπικού χαρακτήρα
  • 50 εκατ. για Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Με τη χτεσινή Υπουργική Απόφαση οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ορίζονται το 2014 στα:

  • 302 εκατ. ευρώ για εξετάσεις που θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα. Από αυτά, περίπου 107 εκατομμύρια κατανέμονται στο Νομό Αττικής και 31 εκατ. στο Νομό Θεσσαλονίκης.
  • 18 εκατ. ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική. Ενδεικτικά, στο Νομό Αττικής κατανέμονται γύρω στα 8 εκατ.
  • 8,1 εκατ. ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

«Οσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους», σημειώνεται στη χτεσινή Υπουργική Απόφαση. Ποιες δημόσιες δομές; Αυτές που έκλεισαν ή υπολειτουργούν προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία; `Η αυτές που για να κάνεις τις εξετάσεις περιμένεις μήνες λόγω των ελλείψεων; Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η ασκούμενη πολιτική έχει κάνει τον ιδιωτικό τομέα να φαντάζει ως μονόδρομος για την πλειοψηφία των ασθενών, που ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή δεν θα ρισκάρουν να περιμένουν μήνες για μια εξέταση στο δημόσιο νοσοκομείο.

Ο καθορισμός των ορίων στη συνταγογράφηση εντάσσεται στην περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά, στην κάθε οικογένεια, στον κάθε ασθενή. Εξάλλου, θυμίζουμε πως ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί το 2014 μόνο με 777 εκατ. ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ...

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΒΛΑΧΑΤΑ
Διαμαρτυρία για την απόσπαση της μοναδικής γιατρού

Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αργοστολίου έκανε η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόσπαση της γιατρού που καλύπτει το Αγροτικό Ιατρείο Βλαχάτων, μετά την αναστολή της προγραμματισμένης από τις αρχές του χωριού σχετικής κινητοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της «Εικοσιμίας» όσο και οι επισκέπτες του καλοκαιριού - που συνολικά αγγίζουν τις 3.000 - μένουν χωρίς καμία απολύτως ιατρική κάλυψη.

Η Επιτροπή Αγώνα κατήγγειλε ότι ήδη είναι ελαστικοποιημένη η εργασία της γιατρού, αφού λόγω των τεράστιων ελλείψεων στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη καλείται, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, να «μπαλώνει» τα διάφορα κενά - όπου χρειαστεί.

Η Επιτροπή Αγώνα απαίτησε να καλυφθεί το σύνολο των κενών που υπάρχουν σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δύο Νοσοκομεία του Νομού, στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία, αλλά και στη διακομιδή των ασθενών ή των τραυματιών (ΕΚΑΒ), με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτή τη βάση, απαιτείται η μόνιμη παρουσία ιατρού στα Βλαχάτα.

Οπως καταγγέλλει η επιτροπή, ο διοικητής του Νοσοκομείου Π. Ζαφειρόπουλος προσπάθησε να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική και να παρουσιάσει σαν μόνο ρεαλιστικό τρόπο για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε όλο το νομό την «ανακύκλωση» του υπάρχοντος ελλειμματικού προσωπικού.

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να έχουμε επείγοντα που δεν καλύπτονται και η γιατρός να γράφει ασπιρίνες στα Βλαχάτα»!! Κι ακόμη προσπάθησε να φέρει τις ανάγκες της κάθε περιοχής σε αντιπαράθεση με τις ανάγκες των υπόλοιπων, τροφοδοτώντας έτσι τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Επιπλέον, απέδωσε τις ελλείψεις στη δήθεν απροθυμία των γιατρών να προσληφθούν σε επαρχιακά Νοσοκομεία και Ιατρεία, λες και είναι υπερπλήρη τα Νοσοκομεία των αστικών κέντρων!

Ο διοικητής του νοσοκομείου παρότι για επικοινωνιακούς λόγους ισχυρίστηκε ότι η απόσπαση της γιατρού από τα Βλαχάτα στα επείγοντα θα είναι μόνο για τρεις μέρες, αναγνώρισε ότι όποτε παραστεί ανάγκη θα επαναλάβει την επιλογή του. Με άλλα λόγια, από τη μία προσπαθεί να κατευνάσει την αγανάκτηση των κατοίκων και από την άλλη, ουσιαστικά, επιχειρηματολογεί για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας των γιατρών σαν τη μόνη διέξοδο, πάντα στο όνομα του ρεαλισμού.

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς καλεί τους κατοίκους της «Εικοσιμίας», αλλά και όλης της Λειβαθούς (τα ίδια συμβαίνουν και στο Αγροτικό Ιατρείο Κεραμειών) σε επαγρύπνηση και αγώνα.

Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να είναι ευπειθής, όπως οι τοπικές αρχές που δέχονται ασυζητητί τα επιχειρήματα κυβέρνησης - διοίκησης του Νοσοκομείου, αναβάλλοντας τις όποιες κινητοποιήσεις είχαν προαναγγείλει. Μόνο η οργάνωση και η πάλη του λαού της περιοχής και όλου του νομού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για πλήρη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε υποδομές, μηχανήματα, φάρμακα και προσωπικό, μπορεί να εγγυηθεί λύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι διαχειριστικό, είναι βαθιά πολιτικό και στον πυρήνα του έχει τη μετατροπή της Υγείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ επιταχύνει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Υγείας, ώστε να «ανθίσει» ο ιδιωτικός με νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων. Ρεαλιστικό, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι η αποδοχή αυτής της πολιτικής που δίνει τα πάντα στην κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά ο αγώνας για την ανατροπή της και για την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων.

Δεκτό εν μέρει το πλαφόν από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή. Αντίθετα, αποφάσισε την αναστολή της σχετικής υπουργικής απόφασης, όσον αφορά τον καθορισμό κατώτατου, ελάχιστου ορίου στη συνταγογράφηση γενόσημων και off-patent φαρμακευτικών σκευασμάτων ανά γιατρό. Θυμίζουμε πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή της υπουργικής απόφασης του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, περί καθορισμού ορίων στη συνταγογράφηση φαρμάκων και η τελική εκδίκαση της ακύρωσής της θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Στα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Στα 2 δισ. ευρώ ορίζεται ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2014 και για το 2015. Οπως σημειώνεται στη σχετική υπουργική απόφαση «στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, καθώς και η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος».

Οσο μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ τόσο αυξάνονται οι πληρωμές των ασθενών: Συμμετοχή 10% και 25%, τη διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής και της Ασφαλιστικής Τιμής και το 1 ευρώ ανά συνταγή. Εκτός απ' αυτά, οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους εξολοκλήρου για τα φάρμακα της αρνητικής λίστας, που συνταγογραφούνται από γιατρό, αλλά δεν καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Ολες αυτές οι πληρωμές οδηγούν στη Μεσοσταθμική Συμμετοχή των αρρώστων για αγορά φαρμάκων, που από 9% το 2009, εκτινάχτηκε σε 25% το 2013 και - σύμφωνα με τεχνοκράτες - θα φτάσει σε 32% το 2014.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ