Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΠΥΥ
Πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους όσες ιατρικές πράξεις δεν δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ...

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Ν. Ιωνία
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Ν. Ιωνία
Ορια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα βάζει ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση θα την πληρώνει απευθείας από την τσέπη του. Ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας σαν μια ασφαλιστική εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν αγοραστής υπηρεσιών από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ορίζει ένα ποσό το οποίο θα δαπανά ετησίως για διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις κι από κει και πέρα αν υπάρξει υπέρβαση του ορίου, τη «νύφη» θα πληρώνει ο ασφαλισμένος, ο οποίος έχει ήδη πληρώσει μέσω βαριάς φορολογίας και των εισφορών του.

Στο μεταξύ, οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις, αφού:

  • Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ έκλεισαν κι επιβλήθηκε 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Τα Κέντρα Υγείας ερημώνουν χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και χωρίς τον απαραίτητο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό για να κάνουν διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.
  • Οι δομές του ΠΕΔΥ έχουν μείνει με τους μισούς γιατρούς και λειτουργούν υποτυπωδώς.
  • Τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος, με αποτέλεσμα οι αναμονές για διαγνωστικές εξετάσεις να είναι πολύμηνες.
Τι προβλέπουν οι Υπουργικές Αποφάσεις

Χτες, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έδωσαν στη δημοσιότητα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2243/18.8.2014) για τη δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες παρόχους και πώς αυτή κατανέμεται ανά νομό. Είχε προηγηθεί Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014) με την οποία προσδιορίζονταν τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους ιδιώτες παρόχους για το έτος 2014. Για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές το ετήσιο όριο ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  • 235 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών
  • 51 εκατ. για υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κλειστής Περίθαλψης
  • 45 εκατ. για υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών Ψυχιατρικής
  • 3 εκατ. για Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας κερδοσκοπικού χαρακτήρα
  • 50 εκατ. για Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Με τη χτεσινή Υπουργική Απόφαση οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ορίζονται το 2014 στα:

  • 302 εκατ. ευρώ για εξετάσεις που θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα. Από αυτά, περίπου 107 εκατομμύρια κατανέμονται στο Νομό Αττικής και 31 εκατ. στο Νομό Θεσσαλονίκης.
  • 18 εκατ. ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική. Ενδεικτικά, στο Νομό Αττικής κατανέμονται γύρω στα 8 εκατ.
  • 8,1 εκατ. ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

«Οσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους», σημειώνεται στη χτεσινή Υπουργική Απόφαση. Ποιες δημόσιες δομές; Αυτές που έκλεισαν ή υπολειτουργούν προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία; `Η αυτές που για να κάνεις τις εξετάσεις περιμένεις μήνες λόγω των ελλείψεων; Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η ασκούμενη πολιτική έχει κάνει τον ιδιωτικό τομέα να φαντάζει ως μονόδρομος για την πλειοψηφία των ασθενών, που ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή δεν θα ρισκάρουν να περιμένουν μήνες για μια εξέταση στο δημόσιο νοσοκομείο.

Ο καθορισμός των ορίων στη συνταγογράφηση εντάσσεται στην περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά, στην κάθε οικογένεια, στον κάθε ασθενή. Εξάλλου, θυμίζουμε πως ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί το 2014 μόνο με 777 εκατ. ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ