ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΥ - ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική

Συγκέντρωση χτες στον κόμβο της Αμφιλοχίας

Mε μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και πολλών εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας. Μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Αμφιλοχίας και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμός του δρόμου. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους βρέθηκε η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με μια σειρά από μέτρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης. Με την κινητοποίησή τους έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, το βιος και τη ζωή τους, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αρτας, στάθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων (χρέη, απλήρωτες σοδειές, χαράτσια, πανάκριβα εφόδια από τα μονοπώλια, χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, ζημιές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, πανάκριβη υγεία και πολλαπλασιασμός ανασφάλιστων στον ΟΓΑ, ακριβοπληρωμένη για τα παιδιά τους, κ.λπ.). «Μας μιλούν καθημερινά για "ανάπτυξη", αυτοί που ζουν μέσα στα πλούτη από τη δική μας δουλειά», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε, επίσης, την απόγνωση που επικρατεί στους παραγωγούς ακτινιδίου και εσπεριδοειδών στην Αρτα, καθώς το ρωσικό εμπάργκο απειλεί να αφήσει αδιάθετο πάνω από το 60% της παραγωγής. «Απαντάμε ξεκάθαρα: Δεν πάει άλλο! Η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αγρότες δεν είναι διαφορετική από αυτή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πόλεις, με την ανεργία και το πετσόκομμα του μεροκάματου, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες με τα συνεχή λουκέτα στα μαγαζιά τους. Γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε ότι εδώ και καιρό το συνεπές αγροτικό κίνημα, τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό, είχε επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργούν για τους φτωχούς κτηνοτρόφους οι εντολές της ΕΕ για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων (σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια). «Τότε κατηγορηθήκαμε από διάφορους καλοθελητές, που έσπειραν τον εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους, ότι είμαστε κινδυνολόγοι και ότι φέρνουμε την καταστροφή», σημείωσε και συνέχισε: «Τα ίδια παπαγαλάκια λένε και σήμερα ότι όλα θα διορθωθούν και ότι θα υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις. Για μια ακόμη φορά λένε ψέματα ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ, συγκυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καλούμε τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να βγάλουν συμπεράσματα μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ορεινών φτωχών περιοχών του νομού μας, κατάσταση που τους οδηγεί στην απόγνωση και την ακραία φτώχεια, που θα επιδεινωθεί με τη νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς των ευρωλάγνων».

Ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, με τη σειρά του, στάθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και στη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες: Μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια. Αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. «Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων», τόνισε. Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρεί την παραγωγή, που επιδοτεί το ξερίζωμα δυναμικών καλλιεργειών ή το θάψιμο αγροτικών προϊόντων. Οπως εξήγησε, το παραμύθι της διαπραγμάτευσης το χρησιμοποιούν κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά να «βγάλουν λάδι» την ΕΕ και να κρύψουν ότι τελικά συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική.

Επόμενος σταθμός στην αγωνιστική δράση, η εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο που οργανώνεται στις αρχές Σεπτέμβρη στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών το 1962 στο χωριό Κυψέλη της Αιτωλοακαρνανίας.

ΧΑΝΙΑ
Απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, αποκλείοντας από τις 12 το μεσημέρι τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύστερα από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου. Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών και από εκεί πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Γ. Βενετάκης κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μείωση των πιστώσεων για την εξισωτική από τα 170 εκ. ευρώ στα 70 εκ. ευρώ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, σημείωσαν ότι πάνω από το 50% των δικαιούχων δεν έχει λάβει την εξισωτική αποζημίωση. «Είμαστε αγανακτισμένοι (...) αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με την εξισωτική αποζημίωση δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε το μέλος του ΔΣ Γιώργος Βενετάκης. Σύμφωνα με τον Γ. Βενετάκη, μια σειρά από αιτίες έχουν αποκλείσει πολλούς κτηνοτρόφους από την εξισωτική αποζημίωση. Ειδικότερα:

-- Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση προς τους παραγωγούς ότι χάνονται στρέμματα βοσκοτόπου, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν άλλα στρέμματα που στο παρελθόν δεν τα είχαν δηλώσει γιατί προφανώς δεν ήταν απαραίτητο.

-- Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τις ελλείψεις στο φάκελο του κάθε παραγωγού.

-- Οι αιτήσεις γίνονται το Μάιο του 2013 για την ενιαία ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιμένουν 14 μήνες για να ειδοποιηθούν για τυχόν προβλήματα στους φακέλους! Και να ειδοποιηθούν όχι με κανονικές διαδικασίες, αλλά απλά στέλνοντας ένα χαρτί στις Ενώσεις και αυτές να το διανείμουν όπως μπορούν. Με τον τρόπο αυτό έμειναν χωρίς αποζημίωση πολλοί παραγωγοί που είχαν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συνυπεύθυνες είναι και οι Ενώσεις, γιατί παρόλο που στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων πήραν πολλά χρήματα από τους παραγωγούς για να τους ενημερώνουν, αδράνησαν, δεν γνώριζαν πότε κλείνει το σύστημα και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης: «Μετά από 3 - 4 αναβολές από το υπουργείο πιστεύαμε ότι θα μας έδινε τουλάχιστον τα χρήματα που δικαιούμασταν και παίρναμε κάθε χρόνο από την εξισωτική αποζημίωση, προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες του επαγγέλματος, όπως ζωοτροφές κ.ά. Γι' αυτόν το λόγο και διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δεν την έχει πάρει. Περιμένουμε ότι θα λάβουμε θετικές απαντήσεις από την πολιτεία γιατί το πρόβλημα δεν το προκαλέσαμε εμείς, αλλά η ίδια η πολιτεία».

Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης την Παρασκευή στο Ηράκλειο για το θέμα, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισής του.

Στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στην Κομοτηνή, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί κτηνοτρόφοι της Θράκης, διεκδικώντας την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, τη ρύθμιση των βοσκοτόπων και μέτρα στήριξης για τον καταρροϊκό πυρετό. Οπως κατήγγειλαν, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ούτε το 10% της εξισωτικής, με αποτέλεσμα «όχι μόνο να μην μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα και να ταΐσουν τα ζώα τους».

Στη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Ενημέρωσε για την Ερώτηση που έχει καταθέσει το Κόμμα στη Βουλή, για την απόσυρση και μη εφαρμογή του σχεδίου δράσης περί βοσκοτόπων. Επίσης, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα για να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος εκτατικά δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή.

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ μοίρασε την ανακοίνωση με την οποία καλεί τους κτηνοτρόφους να οργανώσουν κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν σαν κυβέρνηση.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός

Διαστάσεις παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ακτίου - Βόνιτσας, η ασθένεια εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και μετά την εμφάνιση των πρώτων εστιών σε κοπάδια του Δήμου Θέρμου, οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει επέκταση και σε άλλες περιοχές στο νομό.

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κτηνιατρικού και λοιπού προσωπικού των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, που βρίσκονται για χρόνια υποστελεχωμένες εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για την κάλυψη των αναγκών και με περιορισμένες τις δυνατότητες μετακινήσεων του ελάχιστου προσωπικού τους, η ολιγωρία εκ μέρους κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων συμβάλλει στην ταχύτατη επέκταση των εστιών».

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των χαρατσιών, των φόρων, του πετσοκόμματος των επιδοτήσεων και συνολικά της αντιαγροτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η απαίτησή της είναι άμεσα ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, σε συνεννόηση με την περιφέρεια, να προβεί σε ψεκασμούς σε λιμνάζοντα νερά που βρίσκονται εντός ορίων του δήμου (Λίμνη Βουλκαριά - Αβελαριά - βάλτος Ζαβέρτας - περιοχή Ζευγάρι Κατούνας κ.λπ). Επίσης, ο δήμος, σε συνεννόηση με την περιφέρεια, να πάρει όλα τα μέτρα για να χορηγηθούν δωρεάν φάρμακα στους κτηνοτρόφους που απαιτούνται για την πρόληψη και καταπολέμηση της ασθένειας.

Τέλος, ζητά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού άμεσα να συγκαλέσει σύσκεψη στην έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας με θέμα την ενημέρωση των κτηνοτρόφων γύρω από το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ