ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΦΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Αναζητώντας επιζώντες οι αρχές αναγνώρισαν καθυστέρηση στην παρέμβασή τους

Μάχη με τις λάσπες δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να βρεθούν οι αγνοούμενοι στη Χιροσίμα
Μάχη με τις λάσπες δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να βρεθούν οι αγνοούμενοι στη Χιροσίμα
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Συνεχίζονται οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία στις συνοικίες της Χιροσίμα της Ιαπωνίας μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, ως συνέπεια ισχυρών βροχοπτώσεων την Τρίτη. Από τα καταπλακωμένα ξύλινα σπίτια ήδη έχουν ανασυρθεί οι σοροί 39 ανθρώπων ενώ αγνοούνται ακόμα 7. Οι ξεσπιτωμένοι ξεπερνούν ήδη τους 1.000, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε δημόσια κτίρια.

Περίπου 2.500 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν στην αναζήτηση επιζώντων, ενώ, όπως αναφέρουν ειδικοί, μέσα σε τρεις ώρες την περασμένη Τρίτη έπεσαν περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής, ένας όγκος νερού που υπό ομαλές συνθήκες πέφτει συνήθως μέσα σε ένα μήνα.

Οι επίσημες ιαπωνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι άργησαν να επέμβουν και να ζητήσουν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ειδικά σε περιοχές κοντά σε λόφους, όπου και έγιναν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, παραδέχθηκε ότι οι αρχές εξέδωσαν εντολή εκκένωσης των περιοχών ενώ είχε συμβεί η καταστροφή. Οι καιρικές συνθήκες στη Χιροσίμα παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες βροχοπτώσεις ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση του εδάφους, είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν νέες κατολισθήσεις.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ σε αργεντίνικο πανεπιστήμιο

ΛΑΝΟΥΣ.--

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λανούς στην Αργεντινή (UNLa) απένειμε την Τετάρτη τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, για την προσφορά στη Λατινική Αμερική και συνολικά την ανθρωπότητα. Οπως χαρακτηριστικά είπε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ανα Χαραμίγιο, η κουβανική επανάσταση της οποίας ηγήθηκε «μας δίδαξε να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο που μπορεί να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, για την ενότητα των λατινοαμερικανικών κρατών, που είναι απαραίτητη η αποαποικιοποίηση και οι αξίες του ηρωισμού, της επιμονής και της αντίστασης και ότι οι μεγάλες πράξεις γίνονται συλλογικά με πάθος, αγάπη και ισότητα και πάνω από όλα ότι όταν κάτι το θέλει ο λαός μπορεί να γίνει».

Στην εκδήλωση, στο αργεντίνικο πανεπιστήμιο παραβρέθηκε η επικεφαλής των Μανάδων της Πλατείας του Μάη (από την περίοδο της χούντας που προβάλλουν το θέμα των αγνοουμένων) Εμπε Μποναφίνι, ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα Χόρχε Λαμαντρίδ, ο δήμαρχος της πόλης Λάνους Νταρίο Πέρες που ανακήρυξε τον Φ. Κάστρο επίσης επίτιμο δημότη.

ΛΙΒΥΗ
Τυνησία και Αίγυπτος σταματούν τις πτήσεις λόγω συγκρούσεων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η παρατεταμένη έκρυθμη και συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, εξαιτίας σφοδρών συγκρούσεων ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και την ανατολική Βεγγάζη, προκάλεσε χτες την απόφαση των Τυνησίας και Αιγύπτου να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις από και προς τη χώρα.

Οι Τυνήσιοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας απέφυγαν να δώσουν εξήγηση για τη μάλλον εύλογη απόφασή τους, ενώ το λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο LANA μετέδωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές ακύρωσαν τις πτήσεις για λόγους ασφαλείας.

Τη Δευτέρα, πολεμικά αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας έπληξαν θέσεις ενόπλων στην Τρίπολη που μάχονται με μια αντίπαλη οργάνωση για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Στη Βεγγάζη, μετά από σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτη προς Πέμπτη, οι ένοπλοι του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές, υποστηριζόμενοι και από δυνάμεις του τακτικού στρατού, ανακατέλαβαν τέσσερις στρατιωτικές βάσεις. Τα τέσσερα στρατόπεδα, που ελέγχονταν από τους ισλαμιστές, βρίσκονται στην περιοχή Μπουτάνι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Χάφταρ, Ασραφ αλ Μάγιαρ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βεγγάζη συνεχίζονται».

Συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ και των ισλαμιστών ξέσπασαν το περασμένο 48ωρο ξανά στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Ισχυρές εκρήξεις και ο ήχος ενός μαχητικού που πετούσε πάνω από το λιμάνι της πόλης ακούστηκαν προχτές βράδυ στην περιοχή Λιθί, όπου μάχονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του Χαφτάρ και τις ταξιαρχίες των τζιχαντιστών της «Ανσάρ αλ-Σαρία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Αλμπερτ Ρέινολντς, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και βασικός αρχιτέκτονας της ιστορικής εκεχειρίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τo 1994, πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση. Ο Ρέινολντς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1977 με το Φιάνα Φάιλ, το κόμμα της ιρλανδικής κεντροδεξιάς, και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του κατείχε πολλές υπουργικές θέσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποζημίωση 10.000.000 δολάρια αναμένεται να λάβει από την πόλη της Ν. Υόρκης στις ΗΠΑ ο 42χρονος Αφροαμερικανός Τζαμπάρ Κόλινς, επειδή φυλακίστηκε επί 16 χρόνια για έναν φόνο που δεν έκανε ποτέ αλλά καταδικάστηκε με βάση κάποιες «μαρτυρίες» ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει από μακριά τη σκηνή του εγκλήματος...

ΣΟΦΙΑ.-- Συνολικά 22 κόμματα και επτά συνασπισμοί θα συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Οκτώβρη, στη Βουλγαρία. Η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτημάτων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έληξε χτες και από εδώ και στο εξής θα γίνει έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όλοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η Κεντρική Επιτροπή της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» στα Σκόπια (SDSM) αποφάσισε χτες ομόφωνα την κομματική διαγραφή των βουλευτίνων Σόλζα Γκρίτσεφα και Λιούμπιτσα Μπουραλίεφα, οι οποίες δεν υπάκουσαν στην κομματική απόφαση να αποποιηθούν οι βουλευτές του κόμματος τις έδρες τους. Ο αρχηγός του κόμματος Ζόραν Ζάεβ διέψευσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή, η οποία συνεχίζει την αποχή από τις κοινοβουλευτικές εργασίες μην αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 27ης Απρίλη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν μπορούν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων χωρίς τη διαμεσολάβηση των Βρυξελλών, δήλωσε χτες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσόβου Εντίτα Ταχίρι, σχολιάζοντας πληροφορίες εφημερίδων του Βελιγραδίου περί συνέχισης των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας, χωρίς διαμεσολάβηση, στο μέλλον.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση 19 ανθρώπων από την 4η Αυγούστου, ανακοίνωσε χτες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι οι οκτώ θανατώθηκαν για μη βίαια εγκλήματα και ένα πρόσωπο διότι ασκούσε «μαγεία», βάσει του κατηγορητηρίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατέλαβαν χτες την πόλη Μπούνι Γιάντι, στην πολιτεία Γιόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας, επιδιδόμενοι σε λεηλασίες, σφαγές, καταστροφές και εμπρησμούς κτιρίων και υψώνοντας το μαύρο λάβαρό τους στο δημαρχείο της πόλης. Μεταξύ των πολλών νεκρών, αναφέρθηκε πως είναι τουλάχιστον δύο άνθρωποι που εκτελέστηκαν επειδή κάπνιζαν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα αστή πολιτικός στη διεκδίκηση της προεδρίας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Την υποψηφιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας στις επερχόμενες εκλογές στις 5 Οκτώβρη αποδέχτηκε η Μαρίνα Σίλβα, που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντουάρντο Κάμπος, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα πριν από μία βδομάδα.

Η 56χρονη Σίλβα ήταν η αντιπρόεδρος με τον Κάμπος, ενώ έχει μακρά πορεία στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Ηταν υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρώην Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με το Κόμμα Εργατών την πρώτη περίοδο, στη συνέχεια πήγε στο κόμμα των Πρασίνων και από το 2013 συνεργάζεται με το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ενδιαφέρον έχει ότι αμέσως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπιασαν δουλειά και διαμορφώνεται κλίμα συνολικής χειραγώγησης του λαού στα διάφορα αστικά κόμματα. Η Μαρίνα Σίλβα φέρεται να έρχεται σχεδόν ισόπαλη στη δεύτερη θέση με τον Αέσιο Νέβες, υποψήφιο του δεξιού Βραζιλιάνικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Σίλβα λαμβάνει το 21% των ψήφων και ξεπερνά οριακά τον Αέσιο Νέβες που κερδίζει το 20%. Η Σίλβα αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από το 36% που δίνει η δημοσκόπηση στην νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ του Κόμματος Εργατών, εμφανίζεται ως φαβορί αφού στην περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο, φαίνεται να επικρατεί της νυν Προέδρου με 47% έναντι 43%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ