ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Πάτρας

Στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στο ΤΕΙ της πόλης

Τα 40 χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και ταξιδεύει σε όλη τη χώρα γιορτάζοντας με τους νέους, με τους εργάτες, με τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, μεταφέροντας το σύνθημα - υπόσχεση: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Νίκου Μπελογιάνη). Συνεχίζουμε»!

Το ταξίδι του Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Παράλληλα, όμως, προετοιμάζονται και τα άλλα Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», αλλά και στην Πάτρα στις 12 και 13 Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις της Πάτρας, των οποίων το πρόγραμμα δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης» γίνονται στο ΤΕΙ της πόλης, έναν χώρο που έχει αποδειχτεί πολύ φιλόξενος τα τελευταία χρόνια για το Φεστιβάλ, καθώς είναι όμορφος και αρκετά μεγάλος για να υποδέχεται το πλήθος των επισκεπτών του. Το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στην Πάτρα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και για τις δύο μέρες έχει ως εξής:

Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ με τίτλο «ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον... οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν». Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικό και Ρίτα Αντωνοπούλου. Λαϊκό Γλέντι.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Επίδειξη παραδοσιακών χορών από το νεανικό συγκρότημα του Δήμου. Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα. Συναυλία με τους Αfaza και Μέγα. Συναυλία με τους stelios magalios and the soundpark feat Π. Βιτζιλαίος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ: Επίδειξη taekwondo.

Σάββατο 13 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στις 21.30 η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Σατιρικό σκετς από μαθητές με τίτλο «μια μέρα μέσα και έξω από την τάξη». Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα. Συναυλία με Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ: Επίδειξη ελευθέρας πάλης.

  • Στο χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες θα υπάρχει έκθεση, με θέμα «αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και παιδότοπος όπου θα παιχτεί παράσταση Καραγκιόζη και θα γίνονται θεατρικά παιχνίδια με παιδικά βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σήμερα και αύριο

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται και γίνονται και μικρότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που βάζουν στο επίκεντρό τους τοπικά θέματα, αλλά και γενικότερα προβλήματα της νεολαίας, αναδεικνύουν δικαιώματα και ανάγκες της νέας γενιάς, δίνουν βήμα για την προβολή της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, προάγουν τον αθλητισμό.

Αναλυτικά για σήμερα και αύριο, τέτοιες εκδηλώσεις έχει προγραμματιστεί να γίνουν ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στη Σπάρτη, στην πλατεία Ευαγγελίστριας, κεντρική φεστιβαλική εκδήλωση του νομού με όμορφο πρόγραμμα που περιλαμβάνει: Συναυλία από τους «KAZOORA», «ΤΑΜΠΑ-ΝΤΟΥΜΠΑ», B.I.T (Braveiron tongue) withB-boy StyleD (Break Dance). Μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Λύκειο Σπάρτης. Αφιέρωμα από μαθητές, με τίτλο «Η πάλη ενάντια στο φασισμό». Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Ρίτα Αντωνοπούλου. Ομιλία από τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Βαθύ της Σάμου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη Kick Boxing από τη σχολή του Παναγιώτη Λιάκου, παρουσίαση της συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών του νησιού που πήραν μέρος στον αντίστοιχο διαγωνισμό της ΚΝΕ, ομιλία από τον Θανάση Παπαθανασίου, στέλεχος της ΚΝΕ, μουσική παράσταση από το σχήμα «Τρικυμία εν Υδρία», με μελοποιημένα έργα και απαγγελία ποιημάτων του κομμουνιστή ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ ενάντια στο φασισμό.

-- Στη Λαμία γίνεται εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της συνοικίας Νέας Μαγνησίας. Θα παρουσιαστεί η εργασία της ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ που αναφέρεται στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ 1940 - 1944 στη Φθιώτιδα και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

-- Στην Κάλυμνο, εκδήλωση με μουσικά συγκροτήματα, γνωριμία με το σκάκι. Στο χώρο θα λειτουργούν στέκι μαθητών, βιβλιοπωλείο κ.ά.

-- Στην Κω, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Πλατεία Ελευθερίας, εκδήλωση με θέμα «Νέο Λύκειο - Τράπεζα Θεμάτων & οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία», όπου θα μιλήσει ο Στέλιος Κριαράς, μέλος της ΚΟΒ Κω του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στο Ναύπλιο, η Τομεακή Οργάνωση Αργολίδας της ΚΝΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνουν συναυλία στις 8 μ.μ., στην Ακροναυπλία, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται στην περιοχή και σε όλη τη χώρα. Η Ακροναυπλία είναι ένας χώρος με διαδρομή αιώνων για την ιστορία του Ναυπλίου και με το αίμα εκατοντάδων κομμουνιστών και αγωνιστών ακόμα αποτυπωμένο πάνω της. Ωστόσο ακόμα και η Ακροναυπλία δεν αποτελεί παρά ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς στο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων της περιοχής εντάσσονται παραλίες (Καραθώνα, Κονδύλι κ.ά.), υδροβιότοποι (παραλία Ναυπλίου - Ν. Κίου) αλλά και ιστορικά μνημεία όπως η Ακροναυπλία. Στη συναυλία θα παίξουν τοπικά σχήματα του νομού. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Καραγιάννης, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αργολίδας της ΚΝΕ.

Γλέντι στη Ρόδο

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Ρόδο, καλούν τους φίλους του Φεστιβάλ, τους συναγωνιστές που συνέβαλαν στη 40χρονη πορεία του, σε ένα γλέντι που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στο εστιατόριο - μπαρ «La Terrazza» (Αυστραλίας 12, Κόβα).

Φεστιβαλικά ραντεβού την άλλη βδομάδα

Την ερχόμενη βδομάδα, το Φεστιβάλ θα κάνει ακόμα τρεις σταθμούς (πέρα από τις μικρότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις) στις Σέρρες, στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο. Αναλυτικά:

Στις Σέρρες, οι εκδηλώσεις γίνονται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή 29 Αυγούστου: Αφιέρωμα ενάντια στο φασισμό, επίδειξη Tango, μαθητικό συγκρότημα «Paint it Blank», ροκ και έντεχνο πρόγραμμα από σχήμα του νομού. Αντίστοιχα το Σάββατο 30 Αυγούστου θα γίνουν: Ομιλία από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μαθητικό σχήμα «Θάνος και Σωκράτης», λαϊκό γλέντι.

Στη Λευκάδα, το Φεστιβάλ γίνεται την Παρασκευή, 29 Αυγούστου, στο ανοιχτό θέατρο, από τις 7.30 μ.μ., με επίδειξη taekwon-do από το σύλλογο ΕΥΚΛΕΑΣ Λευκάδας, ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος και γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Στη Ζάκυνθο, το Φεστιβάλ γίνεται το Σάββατο, 30 Αυγούστου, στην πλατεία Σολομού και περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Τίμο Φαραό, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ. Παραδοσιακούς χορούς από χορευτική ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο - Λύκειο Βολιμών. Παραδοσιακή ζακυνθινή «ομιλία» με θέμα «Πολιτική και Ερωτας» από τη θεατρική ομάδα «Ουφούντου λούφου». Συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα «Σκοτεινοί Ιχνηλάτες» και «Rise up». Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ