ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμάκωση έντασης με συγκρούσεις και παράλληλες κυβερνήσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Λιβύη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Επιδεινώνεται συνεχώς η ήδη έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις με επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης (που πλέον φέρεται να ελέγχεται από ένοπλες πολιτοφυλακές ισλαμιστών της Μιζράτα) και κλιμακώνονται οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοσμικών πολιτικών κομμάτων και ισλαμιστών για τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας.

Χτες, το πρώην «Εθνικό Γενικό Συμβούλιο» που ελεγχόταν από τις δυνάμεις ισλαμιστών και του οποίου η θητεία τερματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιούνη οπότε συγκροτήθηκε η νέα «Βουλή των Αντιπροσώπων», προχώρησε αυθαίρετα στη... συγκρότηση νέας παράλληλης κυβέρνησης ορίζοντας σαν «πρωθυπουργό» τον Ομάρ αλ Χάσι, παρά τη συνέχιση της θητείας της υπηρεσιακής λιβυκής κυβέρνησης του Αμπντάλα Θίνι.

Ο Ομάρ Χουμαϊντάν, μιλώντας σαν «εκπρόσωπος» του «Εθνικού Γενικού Συμβουλίου» είπε ότι ο Χάσι επελέγη ως επικεφαλής «νέας κυβέρνησης».

Στα χέρια ισλαμιστών το καμένο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Η συγκρότηση της παράλληλης «κυβέρνησης» των ισλαμιστών γίνεται ένα 24ωρο μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης το Σαββατοκύριακο από τις ένοπλες πολιτοφυλακές ισλαμιστών της λεγόμενης «Επιχείρησης Λιβυκή Αυγή» από τη Μιζράτα, οι οποίοι είχαν καλέσει το πρώην «Εθνικό Γενικό Συμβούλιο» να ανασυσταθεί και να αναλάβει «δουλειά». Η ομάδα των ενόπλων από την περιοχή Ζιντάν, που μάχονταν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, διαφωνούσαν με αυτήν την ενέργεια, θεωρώντας εύλογα ότι το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο αποτελεί παρελθόν μετά τη συγκρότηση και συνεδρίαση της Βουλής Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, μακριά από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην ανατολική πόλη, Βεγγάζη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε μάλιστα αργά προχτές βράδυ διορίσει ως νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού τον Αμπντέλ Ράζα Ναντούρι, που έσπευσε να κηρύξει «πόλεμο στους τρομοκράτες, στους σκοταδιστές και τους απίστους», σημειώνοντας ότι θα έχει ως κεντρικό στόχο να δώσει στο στρατό τα μέσα που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ο συνταγματάρχης Ναντούρι επελέγη από τους 88 βουλευτές σε σύνολο 124 παρόντων και προήχθη στο βαθμό του στρατηγού για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Αμπντεσαλάμ Τζαντάλα Ουμπέιντι που απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, οι ισλαμιστές της λεγόμενης «Λιβυκής Αυγής» κατήγγειλαν την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι βομβάρδισαν την Κυριακή μεταξύ άλλων το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης και κάλεσαν τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να προβούν σε αντίποινα. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν δυνάμεις της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας ή του στρατού στη Λιβύη ή ότι αυτές συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της γειτονικής χώρας, ενώ το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εναντίον του Καΐρου «εντελώς αβάσιμες».

Σύνοδος στο Κάιρο

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο περιφερειακής υπουργικής συνόδου που έγινε χτες στο Κάιρο αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Τρίπολη «ανησυχητικές», σημειώνοντας ότι η εκεί κλιμάκωση της βίας «απειλεί την ευρύτερη περιοχή λόγω επιπτώσεων, όπως το λαθρεμπόριο όπλων και η διασυνοριακή διέλευση τρομοκρατών». Στη σύνοδο του Καΐρου με στόχο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος της εξασφάλισης και προστασίας των συνόρων της Λιβύης» συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τυνησίας, Αλγερίας, Σουδάν, Τσαντ και αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης.

Στο περιθώριο αυτής της Συνόδου, ο Λίβυος πρέσβης στο Κάιρο, Μοχάμεντ Τζιμπρίλ, επανέλαβε το αίτημα για την πραγματοποίηση «διεθνούς επέμβασης» στη χώρα του, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρομοκράτες» και να επανέλθει η τάξη στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και άλλες κρίσιμες υποδομές της χώρας.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων...

ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αυξάνονται σταθερά τα θανατηφόρα κρούσματα της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα» που πλήττει κυρίως χώρες της Δυτικής Αφρικής, καθώς ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πλέον τουλάχιστον 1.427 νεκρούς και 2.615 επιβεβαιωμένα κρούσματα...

Ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού «Εμπολα», δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, προειδοποίησε χτες ότι η μάχη εναντίον της επιδημίας είναι «ένας πόλεμος που δεν έχει κερδηθεί και θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, ο Ναμπάρο κατήγγειλε ως αρνητικό το γεγονός ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις στις πληγείσες περιοχές, θεωρώντας ότι η εξέλιξη «δυσκολεύει περισσότερο» ή καθιστά «αδύνατη» την αποστολή του ΟΗΕ και του ΠΟΥ. Οπως σημείωσε, η επιδημία του «Εμπολα» «εξαπλώνεται ακόμα σε πολλές περιοχές» στη Σιέρα Λεόνε.

Στα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου δεν συγκαταλέγεται ακόμη ο χτεσινός θάνατος ενός από τους τρεις Λιβεριανούς γιατρούς, που είχε λάβει το πειραματικό φάρμακο ZMAPP, έπειτα από τη μόλυνσή του από τον ιό «Εμπολα» ενώ βρισκόταν στη Σιέρα Λεόνε.

Αντίθετα, σε σταθερά καλή κατάσταση νοσηλευόταν έως χτες στο λονδρέζικο νοσοκομείο «Ρόγιαλ Φρι Χόσπιταλ» ο 29χρονος Βρετανός από τη Σιέρα Λεόνε που μολύνθηκε επιβεβαιωμένα από τον επικίνδυνο ιό και στον οποίο δεν έχει χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο.

Χτες επίσης ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε την προθυμία του Τόκιο να εκχωρήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ικανές ποσότητες ενός νέου αντιγριπικού φαρμάκου με την προσδοκία ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο κατά του αιμορραγικού ιού «Εμπολα».

Νωρίτερα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Νιγηρίας (NMA) ανακοίνωσε την από χτες αναστολή της απεργίας διάρκειας 65 ημερών που πραγματοποιούσαν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων με οικονομικά και εργασιακά αιτήματα, σε μία κίνηση συμβολής στον αγώνα αντιμετώπισης της απειλής του ιού «Εμπολα» στη χώρα.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας της ΛΔ Κονγκό, Φέλιξ Καμπάνγκε Νούμπι, ανακοίνωσε χτες ότι τουλάχιστον δύο από οκτώ ύποπτα κρούσματα θανατηφόρου πυρετού στο βόρειο τμήμα της χώρας βρέθηκαν θετικά στον ιό «Εμπολα».

ΙΡΑΝ
Κατέρριψαν ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην κατάρριψη ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου κατασκοπευτικού αεροσκάφους προχώρησε το Σάββατο η ιρανική πολεμική αεροπορία, όταν το εντόπισε κοντά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού συγκροτήματος εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ του κεντρικού Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε χτες ο Ιρανός ταξίαρχος των «Φρουρών της Επανάστασης» Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, το αεροσκάφος ήταν τύπου «Ερμής 450» είχε δυνατότητα πτήσης σε ακτίνα περίπου 800 χλμ. (δηλαδή 200 χλμ. λιγότερα από την μικρότερη απόσταση Ιράν - Ισραήλ) και ως εκ τούτου κρίνεται πως απογειώθηκε από γειτονική με το Ιράν χώρα. Ηταν επίσης ενισχυμένο με τεχνολογία «Στελθ», ώστε να μην ανιχνεύεται από τα ραντάρ και ήταν εφοδιασμένο με δύο κάμερες μπροστά και δύο παραπλεύρως, ώστε να λαμβάνονται πανοραμικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας. Ο πτέραρχος Χατζιζαντέχ προειδοποίησε με «ηχηρή απάντηση» το Ισραήλ σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση των «Φρουρών της Επανάστασης», η ενέργεια χαρακτηριζόταν σαν ένδειξη του «τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (...)» με τη σημείωση πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να απαντήσουν στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Παρά την ένταση που προκαλεί ο εντοπισμός του ισραηλινού πυρηνικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, οι διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται πως συνεχίζονται απρόσκοπτα. Σε χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕ επιβεβαιώθηκε η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνας Κάθριν Αστον με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ως γνωστόν, η Αστον συντονίζει την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις της με το Ιράν, που παρατάθηκαν έως τα μέσα Νοέμβρη.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απορρίπτει ο στρατός το «χαλιφάτο» στη Γκουόζα

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Πατώντας στα χνάρια του «Ισλαμικού Κράτους» ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ηγέτης των Νιγηριανών ισλαμιστών ενόπλων της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κήρυξε την Κυριακή την πόλη Γκουόζα της βορειοανατολικής Νιγηρίας «μέρος του Ισλαμικού Χαλιφάτου» δίχως να διευκρινίσει εάν το θέτει υπό τη «σκέπη» της οργάνωσης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι που δρα σε Συρία και Ιράκ.

«Αποκαλούν (αυτή τη χώρα) Νιγηρία. Είμαστε στο ισλαμικό χαλιφάτο. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη Νιγηρία», είπε σε βίντεο της οργάνωσης ο Σεκάου, ξυπνώντας μνήμες του 19ου αιώνα, όταν στη βόρεια Νιγηρία υπήρχε το χαλιφάτο του Σοκότο.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Σεκάου απερρίφθη από τον εκπρόσωπο του νιγηριανού στρατού, Κρις Ολουκολάντε, που σημείωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Νιγηρίας παραμένει «άθικτη», υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να καταλάβει και να αποσχίσει οποιοδήποτε τμήμα της νιγηριανής γης».

Παρά τους λεονταρισμούς του εκπροσώπου του νιγηριανού στρατού, ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, BBC, μετέδωσε χτες ότι περίπου 480 Νιγηριανοί στρατιώτες λιποτάκτησαν και διέφυγαν στο γειτονικό Καμερούν σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις με τους (καλύτερα εξοπλισμένους) μισθοφόρους της «Μπόκο Χαράμ».

Εκπρόσωπος του καμερουνέζικου στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους και στεγάζονται προσωρινά σε σχολεία κοντά στη μεθόριο αμφοτέρων χωρών.

Τέλος, χτες εκπρόσωπος της νιγηριανής προεδρίας διέψευσε τις φήμες για ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης υγείας του Προέδρου της χώρας Γκουντλάκ Τζόναθαν και μετάβασή του στη Γερμανία, εξηγώντας πως ο Πρόεδρος βρίσκεται από την Παρασκευή στο Βερολίνο στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ