ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας το ραντεβού στην Αθήνα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«

Κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του να μη στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος», είναι το αίτημα αιχμής που αναδεικνύει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, προχωρώντας σήμερα σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι. Στην Πάτρα έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση για τις 10 το πρωί στην Πρυτανεία. Στη Λάρισα προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ, στις 10 το πρωί. Στο Ηράκλειο Κρήτης, γίνεται αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Ανταποκρινόμενοι στην πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού, Βιολογικού, Φιλοσοφικής, Ιατρικής και Οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ηλεκτρολόγων, ΣΕΜΦΕ, Χημικών Μηχανικών και Νέας Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι Νοσηλευτικής, Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας.

Χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για το θέμα των λεγόμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, οι παραπάνω φοιτητικοί σύλλογοι συναντήθηκαν με τα κόμματα της Βουλής - πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής - προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

«Με την τροπολογία που δήλωσε ότι θα καταθέσει το υπουργείο δε λύνεται το πρόβλημα. Πολλοί από τους φοιτητές δε θα προλάβουν να περάσουν όλα τα μαθήματα σε αυτές τις δύο εξεταστικές. Το κύριο ζήτημα όμως είναι ότι όλοι οι παράγοντες, που οδήγησαν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παραμένουν. Χιλιάδες φοιτητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δεν τα βγάζουν πέρα θα γυρνάνε πίσω, χιλιάδες φοιτητές δε θα μπορούν να αντέξουν το κόστος σπουδών. Το μέτρο των διαγραφών των φοιτητών, είτε γίνει τώρα είτε σε 6 μήνες, δεν παύει να είναι κομμάτι από τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, που έχει γονατίσει τα σπίτια μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των φοιτητικών συλλόγων που κατατέθηκε στα κόμματα.

Στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική κινητοποίηση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες το πρωί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανέλαβε ότι θα εφαρμόσει το νόμο και αναφέρθηκε σε προσπάθειες που έκανε από τη δική της πλευρά για να «χαλαρώσει» το νόμο, ειδικά όσον αφορά πολύ συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα άτομα με προβλήματα υγείας, ωστόσο, όπως υποστήριξαν, οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως.

Το ΜΑΣ καλεί σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για την οποία αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Εικαστικού, Ιταλικού και ΜΜΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 8 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Κρύβουν τους στόχους τους για το πώς θέλουν να λειτουργούν τα ΑΕΙ

Ακόμα και η αξιολόγηση έδειξε ότι δεν περισσεύει κανένας διοικητικός υπάλληλος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων το αντεργατικό και αντιεπιστημονικό εργαλείο της «αξιολόγησης με βάση τους κανόνες της αγοράς» που διενεργείται σε κάθε τομέα του Δημοσίου, επιδίωξη που φάνηκε ολοκάθαρα χτες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης «των διοικητικών αναγκών» 8 ΑΕΙ, που έγινε στη Βουλή.

Η μελέτη αξιολόγησης έγινε κατά παραγγελία του υπουργείου Παιδείας σε ιδιωτική εταιρία και τα αποτελέσματα που παραδόθηκαν χτες στα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν «θετικά» για τους διοικητικούς υπαλλήλους. Προέκυψε ότι τα 8 ΑΕΙ έχουν 4.086 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 400.

Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται να την «γλίτωσαν προσωρινά» οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και οι απολύσεις στο Δημόσιο - που είναι δεδομένο ότι θα γίνουν από την κυβέρνηση - θα αναζητηθούν από άλλη «δεξαμενή».

Ο υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή, έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Κάθε άνθρωπος είναι μια ψυχή και μια ζωή και κανένας δεν μπορεί να τον βλέπει ως αριθμό, γι' αυτό πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση να μας πει ποιες είναι οι διοικητικές ανάγκες (...) Να χτυπήσω ανθρώπους στο ψαχνό, δεν το έκανα ποτέ μου και δε θα το κάνω (...) Αφού αυτό δεν προκύπτει, δε θα κάνω καμία απόλυση». Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή του Μ. Κριτσωτάκη, δείχνοντας ότι δε διαφωνεί με το συνολικό πλαίσιο, αυτό που βρήκε να σχολιάσει είναι αν ο υπουργός «αξιολόγησε την αξιολόγηση».

Αυτό που επισκιάστηκε ωστόσο ήταν ότι η αξιολόγηση έγινε για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή της ανατροπής του δημόσιου πανεπιστημίου και της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε αυτό η Μ. Ορφανίδου από την εταιρία ΤΕΚ ΑΕ που παρουσίασε τα αποτελέσματα ήταν σαφής, καθώς σημείωσε ότι παράμετροι και στοιχεία που βασίστηκε η μελέτη ήταν «μελέτες και δείκτες του ΟΟΣΑ» και, σε ό,τι αφορά τα 8 ΑΕΙ, «η παραγωγή αυτή καθεαυτή της γνώσης» και η «διασύνδεση με την αγορά».

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι «εμείς διαφωνούμε με τα κριτήρια και τους στόχους της αξιολόγησης» γιατί «υποτάσσονται σε μια πολιτική που επιδιώκει να λειτουργούν τα ιδρύματα με όρους αγοράς, με όρους ανταποδοτικότητας, με όρους αυτοχρηματοδότησης, τη μείωση του προσωπικού και την ανακατανομή του».

Και έθεσε το ερώτημα: «Η αξιολόγηση και η επιστημονική μεθοδολογία δεν έχει πολιτικές αναφορές; Δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά; Ολη η εισαγωγή της συγκεκριμένης έκθεσης συμπυκνώνει την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υπουργείο. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση και μεθοδολογία έχει πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η μελέτη δίνει βαρύτητα στα ερευνητικά προγράμματα που, στο πλαίσιο της αυτοχρηματοδότησης των ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση, σημαίνει την είσοδο χορηγών και συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους. «Πέρα από τη διαδικασία», πρόσθεσε, «που είναι προβληματική, όσον αφορά τους στόχους, είναι ξεκάθαρη. Είναι η υποταγή της εκπαίδευσης σε μια σειρά αντιλαϊκών στόχων, που προσδιορίζονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Διαμαρτυρία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πάτρας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου η οποία είχε σκοπό την ψήφιση του Νέου Εσωτερικού Κανονισμού πραγματοποίησαν χτες φοιτητές από Συλλόγους του Πανεπιστημίου Πάτρας, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας του ΜΑΣ. Αποτέλεσμα της παρέμβασης ήταν η αναβολή της συνεδρίασης, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

«Οι πρυτανικές αρχές, με τη δικαιολογία ότι μέσα από τον Οργανισμό μπορούν να γλιτώσουν τις απολύσεις διοικητικών και τις μαζικές διαγραφές φοιτητών, βιάζονται για την ψήφισή του. Επιμένουν στην κοροϊδία φοιτητών και εργαζομένων! (...) Απολύσεις - διαγραφές αποτελούν στρατηγικό στόχο των Πανεπιστημίων, τα οποία συμμορφώνονται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, "καθαρίζουν το τοπίο" (...). Με το Νέο Οργανισμό εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, με ολέθριες συνέπειες και για τους φοιτητές και για τους εργαζομένους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των δυνάμεων του ΜΑΣ.

Απαιτούν διορισμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 11 το μεσημέρι, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, με αιχμή το ζήτημα των διορισμών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία υπολογίζει τα κενά στο πλαίσιο της πολιτικής του συνωστισμού μαθητών, των συγχωνεύσεων κλπ., φέτος θα μείνουν ανεκπλήρωτα 3.000 κενά.

Στο μεταξύ χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από περιφέρεια σε περιφέρεια. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 4.104 και ικανοποιήθηκαν οι 2.674 (ποσοστό 65,16 %).

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις

Σήμερα το πρωί δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τις 10 π.μ. να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις και να αναρτηθούν στα Λύκεια εντός της μέρας.

Σήμερα επίσης ανακοινώνονται (στην ιστοσελίδα http://moreresults.minedu.gov.gr ) τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τις ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων από το εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ