ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO η 30ή Αυγούστου

Με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Χανιά συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ

Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακηρύσσει την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.

Στο σχετικό κάλεσμά του σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών» και ότι «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».

«Καλούμε - καταλήγει το κάλεσμα - όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».

Οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και τιμώντας τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του, διοργανώνει δύο κεντρικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα και τα Χανιά της Κρήτης.

Η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με ομιλητές τους:

Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ.

Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.

Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ.

Η εκδήλωση στα Χανιά της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, το απόγευμα, στην παραλία των Χανίων, με ομιλητές τους:

Ηρακλή Τσαβδαρίδη, Εκτελεστικό Γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

ΝΑΤΟ
Απεργάζεται νέα απειλητικά για τους λαούς σχέδια

Στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, στην Ουαλία, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κληθεί να ενισχύσει την ικανότητα της λυκοσυμμαχίας να παρεμβαίνει όπου προστάζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει η ευθεία σύσταση προς τα μέλη για αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα. Το ίδιο το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα της Συνόδου, στο όνομα του ότι το παγκόσμιο επίπεδο ασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο και ασταθές, «όπως η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει». Τα νέα σχέδια που απεργάζεται για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε όλο τον πλανήτη, για την προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων, έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους λαούς όσο και αγωνιστική επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος θα εστιάσει: Στην ετοιμότητά του για ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» και στη διασφάλιση της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει άμεσα την οποιαδήποτε «πρόκληση». Στην επίδειξη της διατλαντικής αποφασιστικότητας και στην ανάγκη να διατηρηθούν οι «αμυντικές» δαπάνες στο κατάλληλο επίπεδο. Στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ενίσχυση των δεσμών με την Ουκρανία μέσω αυξημένης συνεργασίας. Τέλος, στην εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων, στη διατήρηση της πολιτικής ανοικτών θυρών αλλά και στον τερματισμό της επιχείρησής του στο Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δανία, δήλωσε απειλητικά ότι η Σύνοδος αυτή θα επικεντρωθεί στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ασχοληθεί με «όλο το φάσμα των απειλών». «Θα υιοθετήσουμε ένα σχέδιο δράσης για να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο ευκίνητοι», πρόσθεσε. Σφυρίζοντας νέο γύρο δαπανηρών εξοπλισμών πρόσθεσε στα παραπάνω ότι η επιτυχία των στόχων αυτών του ΝΑΤΟ εξαρτάται απ' το αν τα μέλη του θα επενδύσουν επαρκώς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, «ιδίως αν ληφθεί υπόψη το νέο κλίμα ασφάλειας που δημιουργήθηκε από παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

«Η ασφάλεια είναι σαν την ασφάλιση, για να έχεις την καλύτερη θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση και το αντίτιμο είναι υψηλότερο», δήλωσε κυνικά.

ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7/9, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές, αγωνίστριες και αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί.

Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 6974.278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 6977.120.661). Επίσης, στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τους εκτελεσμένους ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες

Η Κομματική Οργάνωση Πετραλώνων του ΚΚΕ, η Οργάνωση Πετραλώνων - Θησείου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Πετραλώνων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη και ώρα 19.00, στην πλατεία Ελπίδας, στα Παλαιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής και μνήμης στα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ανω Παλαιών Σφαγείων από τους ναζί και τους συνεργάτες τους στις 28/8/1944.

Στις 28 Αυγούστου του 1944, ναζί και ταγματασφαλίτες, πριν χαράξει, περικύκλωσαν τις περιοχές Πετραλώνων, Παλαιών Σφαγείων και Καλλιθέας και έστησαν μπλόκα έως τη Συγγρού, οργάνωσαν πλιάτσικο, πυρπόλησαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν ανθρώπους. Κάλεσαν τους άντρες 15 έως 65 ετών να συγκεντρωθούν στο γήπεδο της Καλλιθέας. Στη συνέχεια, στα Πάνω Παλαιά Σφαγεία εκτελέστηκαν 16 αγωνιστές ΕΑΜίτες - ΕΠΟΝίτες, παλικάρια 14 - 25 ετών.

Εκδήλωση για τον Μανώλη Σταθάκη

Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) Μανώλη Σταθάκη, διοικητή του Αρχηγείου Αργολιδο - Κορινθίας του ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στους Μολάους Λακωνίας, αύριο, Παρασκευή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στις 7 μ.μ. στη θέση Γκαγκανιά Μολάων, όπου στις 27 Απρίλη του 1944 λόχος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη εξόντωσε σε ενέδρα τον Γερμανό στρατηγό Κρεζ, διοικητή των στρατευμάτων Νότιας Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ομιλία στις 8 μ.μ. στους Μολάους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασιάς.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διοργανώνει «Δρόμο θυσίας»

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, στα 71 χρόνια απ' την εκτέλεση των ΕΑΜιτών πατριωτών από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές στη Δυτική Σάμο, καλεί το λαό και τη νεολαία του νησιού στο «Δρόμο θυσίας» που διοργανώνει, το Σάββατο 30 Αυγούστου, από την Καστανιά, στη Λέκκα και στο Καρλόβασι, με κεντρικό σύνθημα: «Παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το φασισμό - Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καστανιάς και περιλαμβάνουν:

  • 5.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στην πλατεία Καστανιάς, ομιλία και ιστορική αναφορά.
  • Πορεία στο μνημείο των εκτελεσμένων. Προσκλητήριο νεκρών. Κατάθεση στεφανιών.
  • Αυτοκινητοπορεία για Καρλόβασι.
  • Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα.
  • Τερματισμός αυτοκινητοπορείας στην πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου.
  • Πορεία από την πλατεία Μεσαίου προς την κεντρική πλατεία Καρλοβάσου.
  • 7.30 μ.μ.: Αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ