Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Απεργάζεται νέα απειλητικά για τους λαούς σχέδια

Στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, στην Ουαλία, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κληθεί να ενισχύσει την ικανότητα της λυκοσυμμαχίας να παρεμβαίνει όπου προστάζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει η ευθεία σύσταση προς τα μέλη για αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα. Το ίδιο το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα της Συνόδου, στο όνομα του ότι το παγκόσμιο επίπεδο ασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο και ασταθές, «όπως η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει». Τα νέα σχέδια που απεργάζεται για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε όλο τον πλανήτη, για την προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων, έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους λαούς όσο και αγωνιστική επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος θα εστιάσει: Στην ετοιμότητά του για ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» και στη διασφάλιση της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει άμεσα την οποιαδήποτε «πρόκληση». Στην επίδειξη της διατλαντικής αποφασιστικότητας και στην ανάγκη να διατηρηθούν οι «αμυντικές» δαπάνες στο κατάλληλο επίπεδο. Στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ενίσχυση των δεσμών με την Ουκρανία μέσω αυξημένης συνεργασίας. Τέλος, στην εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων, στη διατήρηση της πολιτικής ανοικτών θυρών αλλά και στον τερματισμό της επιχείρησής του στο Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δανία, δήλωσε απειλητικά ότι η Σύνοδος αυτή θα επικεντρωθεί στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ασχοληθεί με «όλο το φάσμα των απειλών». «Θα υιοθετήσουμε ένα σχέδιο δράσης για να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο ευκίνητοι», πρόσθεσε. Σφυρίζοντας νέο γύρο δαπανηρών εξοπλισμών πρόσθεσε στα παραπάνω ότι η επιτυχία των στόχων αυτών του ΝΑΤΟ εξαρτάται απ' το αν τα μέλη του θα επενδύσουν επαρκώς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, «ιδίως αν ληφθεί υπόψη το νέο κλίμα ασφάλειας που δημιουργήθηκε από παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

«Η ασφάλεια είναι σαν την ασφάλιση, για να έχεις την καλύτερη θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση και το αντίτιμο είναι υψηλότερο», δήλωσε κυνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ