Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Αναζωπυρώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση

Η δυστοκία της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να απαντήσει στο αν ο Φ. Κουβέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο Συνέδριο το Φθινόπωρο «αναζωπυρώνει» σενάρια στο εσωκομματικό πεδίο περί συμφωνίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΕΕ την Παρασκευή και της ΚΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ερωτηθείς για το αν ο Φ. Κουβέλης θα διεκδικήσει την προεδρία απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι θα πράξει ο κύριος Κουβέλης. Αυτό που λέμε όμως, είναι ότι ο ρόλος του αναγνωρίζεται όχι μόνο στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτή η συζήτηση, που γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα δείχνει ότι υπάρχει και μια αποδοχή στο πρόσωπό του (...) Εμείς θέλουμε να στρέψουμε την κουβέντα στην ουσία της πολιτικής».

Σαν επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους ότι ο Φ. Κουβέλης περιμένει ευνοϊκότερη συγκυρία για να αποδεχτεί την πρόταση που του έχει γίνει, εκλαμβάνουν στελέχη του κόμματος και την αποστροφή του Θ. Θεοχαρόπουλου που αφορά στη διαπραγμάτευση για το χρέος: «Εμείς ζητάμε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει άμεσα στη βάση των δεσμεύσεων, του Οκτώβρη, που υπήρχαν. Οι δεσμεύσεις που λέγανε ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεκινήσει η συζήτηση για να γίνει βιώσιμο το χρέος. (...) χρειάζεται άλλη σχέση με την τρόικα, χρειάζεται ουσιαστικά μια σχέση που δεν θα επιτηρούν τα πάντα. Να έχουμε μια σχέση συζήτησης για τους στόχους, για το πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά τον τρόπο να μπορεί να τον αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση (...)».

«Ολα του γάμου δύσκολα»...

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο ολιγοήμερης αναβολής του συνεδρίου άφησε ανοιχτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, λέγοντας: «Η απόφαση για το συνέδριο ελήφθη, εν θερμώ, σε μία περίοδο απόλυτης αμηχανίας, που ουσιαστικά είχαμε υπαρξιακά προβλήματα. Τώρα, που τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει, αντιμετωπίζουμε το θέμα πιο ψύχραιμα. Προβληματιζόμαστε στο κατά πόσο μπορεί ένα συνέδριο τέτοιας σημασίας, να πραγματοποιηθεί με προσυνεδριακή περίοδο μόλις 15 ημερών. Υπάρχει ένας προβληματισμός να αναβληθεί περίπου για 15 μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Πρόκειται για εκ των υστέρων υιοθέτηση μίας εκ των βασικών αιτιάσεων της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», η οποία θα απέχει απ' τις εργασίες του συνεδρίου το οποίο έχει καταγγείλει σαν προσπάθεια επιβεβαίωσης προειλημμένων αποφάσεων και επικύρωσης της εξουσίας μηχανισμών. Στελέχη της ωστόσο σχολιάζουν σκωπτικά πως η πλειοψηφία αποζητά χρόνο, με την ελπίδα να καταλαγιάσει ο αντίκτυπος της προεδρολογίας στο εσωτερικό του κόμματος.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Α. Ξηροτύρη ξεκαθάρισε πάντως, μετά τον Γ. Πανούση, ότι δε θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν διαβλέπω να υπάρξει αλλαγή των πολιτικών στην κατεύθυνση που θέλει η ΔΗΜΑΡ μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε και τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρεί ο Φ. Κουβέλης απ' την ηγεσία της (2015-03-03 00:00:00.0)
Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι (2014-10-08 00:00:00.0)
Συζήτηση για το χρόνο και τους τρόπους της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (2014-10-04 00:00:00.0)
Αναζητώντας «ολική επαναφορά» και «ισότιμες συνεργασίες» (2014-10-03 00:00:00.0)
Προαναγγελία διάσπασης απ' τη μειοψηφία (2014-09-09 00:00:00.0)
Σε νέα συνεδρίαση της ΚΕ και σε συνέδριο παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις (2014-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ