ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Τρομο-υστερία στα όρια της γελοιότητας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η μαζική προπαγάνδα από πολιτικούς κύκλους εγκλωβισμένους στο αστικό πολιτικό σύστημα και ΜΜΕ, περί τρομοκρατίας και ξενοφοβίας.

Χτες, στις 8.30 το πρωί, στο μετρό της Κοπεγχάγης, επιβιβαζόταν ένας φοιτητής αραβικής καταγωγής και όψης, μεγαλωμένος όμως στη Δανία, με προορισμό το Πανεπιστήμιο, όπου είναι φοιτητής αγγλικής φιλολογίας, γιατί θα έδινε εξετάσεις με θέμα παγκοσμιοποίηση και τρομοκρατία. Γι' αυτό ήταν λίγο νευρικός και κρατούσε στα χέρια του ένα βιβλίο που αφορούσε τη διεθνή τρομοκρατία. Σε κάποια στιγμή μάλιστα του έπεσε το κομπιούτερ στο πάτωμα μαζί με διάφορα καλώδια. Αμέσως οι συνεπιβάτες του βγήκαν στον πρώτο σταθμό και ειδοποίησαν την αστυνομία ότι ύποπτος τρομοκράτης βρίσκεται στο τρένο και έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για την εμφάνισή του.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αμέσως εξαπέλυσε άγριο ανθρωποκυνηγητό και ανακοίνωσε από τα ΜΜΕ ότι ύποπτος τρομοκράτης κυκλοφορεί στο μετρό και έκανε συστάσεις ώστε ο κόσμος να αποφεύγει τους σταθμούς και μάλιστα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα δημοσιοποίησε και φωτογραφία του υπόπτου.

Ολοι οι κεντρικοί σταθμοί γέμισαν με ένοπλους αστυνομικούς και η κεντρική Κοπεγχάγη έμοιαζε με πόλη υπό κατοχή. Τελικά κάποιοι συμφοιτητές του κατάλαβαν το γεγονός και τον ενημέρωσαν, οπότε παρουσιάστηκε στην αστυνομία γύρω στις 3 μ.μ. και ανακοινώθηκε επίσημα ότι επρόκειτο για παρεξήγηση.

Από το γεγονός αυτό πρέπει να βγουν κάποια συμπεράσματα για τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η προώθηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σε συνδυασμό με την απειλή τρομοκρατίας από τους μηχανισμούς του αστικού συστήματος, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των λαών και την παραχάραξη της Ιστορίας. Και στη θέση του άτυχου μελαχρινού φοιτητή μπορούσε να είναι βεβαίως και ένας Ελληνας μετανάστης.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Φόβοι για 20.000 κρούσματα!

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Η σοβαρή επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που καλπάζει στη Δυτική Αφρική με τις ελλιπέστατες υποδομές Υγείας, ενδέχεται να πλήξει (αν δεν έχει ήδη...) περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, προέβλεψε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας εντούτοις την ελπίδα πως θα καταφέρει να σταματήσει τη μετάδοση του ιού σε ένα τρίμηνο, εφόσον εξασφαλίσει άμεσα περίπου 490.000.000 δολάρια. Ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε, χτες, «μόλις» επτά μήνες μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων «Εμπολα» στη Γουινέα Ισημερινού, ένα πρώτο «στρατηγικό σχέδιο» για την καταπολέμηση της επιδημίας σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069 (εκ των οποίων τα 1.552 απέβησαν θανατηφόρα).

Οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν ακόμη πως μια «διαφορετική» επιδημία του «Εμπολα», η οποία δεν συνδέεται με την τρέχουσα στη Δυτική Αφρική, επιβεβαιώθηκε στις 24 Αυγούστου στη ΛΔ Κονγκό. Ωστόσο, τα δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χτες από τον ΠΟΥ και στα οποία καταγράφεται ότι η ασθένεια έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 52%. Διαπιστώνεται ακόμη πως ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σε σημαντικό αριθμό κοινοτήτων επιδεινώνοντας τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, έχοντας, μεταξύ άλλων, προκαλέσει ήδη το θάνατο αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων στην Υγεία (γιατρών και νοσηλευτών).

Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως έως τέλος Σεπτέμβρη θα έχει ετοιμαστεί και ανακοινωθεί ένα δεύτερο, ευρύτερο σχέδιο με στόχο την ανάσχεση της επιδημίας του «Εμπολα».

Δραματική αύξηση διαπιστώνουν οι Αμερικανοί...

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Τομ Φρίντεν, δήλωσε στη Μονρόβια, έπειτα από μια πολυήμερη αποστολή στη Λιβερία, ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά και ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και άλλο, προτού τη δούμε να βελτιώνεται». «Ποτέ ο κόσμος δεν έχει δει μια επιδημία του "Εμπολα" όπως αυτή εδώ. Συνεπώς, όχι μόνον οι απολογισμοί είναι αυξημένοι, αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ' αυτά που διαγιγνώσκονται ή επισημαίνονται», προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις του Φρίντεν απηχούν αυτές του συντονιστή του ΟΗΕ εναντίον του ιού «Εμπολα», του δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, και του αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, του δρ. Κέιτζι Φουκούντα, καθώς αμφότεροι είχαν δηλώσει πως θα χρειασθούν τουλάχιστον έξι μήνες για να σταματήσει η επιδημία.

Παράλληλα, τα ομοσπονδιακά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι θα ξεκινήσουν τις δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου κατά του «Εμπολα» σε ανθρώπους την ερχόμενη βδομάδα στο Μέριλαντ. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης και του φαρμακευτικού κολοσσού «GlaxoSmithKline». Το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσουν πειραματικές δοκιμές του ίδιου εμβολίου σε υγιείς ανθρώπους σε Βρετανία, Γκάμπια και Μάλι. Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας ανακοίνωσε τον επιβεβαιωμένο θάνατο ενός γιατρού από τον αιμορραγικό πυρετό «Εμπολα» στη νότια πετρελαϊκή πόλη Πορτ-Χαρκούρτ. Είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται έξω από το Λάγκος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Νταν Νουόμεχ, ο γιατρός κατέληξε στις 22 Αυγούστου, αφού είχε υποβάλει σε θεραπευτική αγωγή έναν ασθενή ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τον Πάτρικ Σόγιερ (πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα), τον Λιβεριανό ασθενή που μετέφερε τον ιό «Εμπολα» στη Νιγηρία στις 20 Ιούλη και πέθανε στο Λάγκος ύστερα από πέντε μέρες. Είναι το έκτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού στη Νιγηρία σε σύνολο 15 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυξάνεται η πόλωση με αφορμή το δημοψήφισμα για τη Σκοτία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Οσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτέμβρη που θα κρίνει την παραμονή ή την απόσχιση της Σκοτίας από τη Βρετανία, τόσο θα ανάβει ο πόλεμος προπαγάνδας και εντυπώσεων μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών διχάζοντας και πολώνοντας το σκοτσέζικο λαό με ψευτοδιλήμματα, αφού και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και ο κλεμμένος πλούτος που παραγάγει ο λαός θα είναι δεδομένος.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την κίνηση 130 πολυεθνικών βρετανικών μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων να υποστηρίξουν δημοσίως την παραμονή της Σκοτίας στη Βρετανία γιατί αυτό συμφέρει περισσότερο τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις «θέσεις» εργασίας, περίπου 200 σκοτσέζικοι επιχειρηματικοί όμιλοι υπέγραψαν διακήρυξη υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ας μην είμαστε πια "η γαλακτοπαραγωγός αγελάδα" του Λονδίνου» υπογραμμίζουν στη διακήρυξή τους, επικαλούμενοι εμμέσως τις μεγάλες γεωτρήσεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και τα τεράστια κέρδη που προσφέρει στο βρετανικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για τη Σκοτία να πετάξει με τα δικά της φτερά ώστε να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία».

Δημοσιεύοντας την επιστολή τους στην σκοτσέζικη εφημερίδα «The Herald», οι επιχειρηματίες κάλεσαν τους 4.200.000 ψηφοφόρους που θα κληθούν σε 2,5 βδομάδες στις κάλπες να προτιμήσουν την ανεξαρτησία θεωρώντας ότι αυτή «θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά ισχυρά σημεία μας σ' έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο».

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επικεφαλής μικρών εταιρειών, αλλά ορισμένοι διευθύνουν μεγάλους ομίλους, όπως ο Μπράιαν Σάουτερ, πρόεδρος της σιδηροδρομικής επιχείρησης Stagecoach, ο μεγιστάνας της μηχανικής Τζιμ Μακόλ, ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζορτζ Μάθιουσον, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Royal Bank of Scotland.

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετέβη στη Γλασκόβη, για να ενισχύσει το στρατόπεδο του «Οχι» στην ανεξαρτησία και να εγκωμιάσει τη «βρετανική ενιαία αγορά».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 38χρονος ηχολήπτης, Μπράις Ντιον, μέλος τηλεοπτικού συνεργείου του αμερικανικού ριάλιτι «Cops», που παρουσιάζει επιχειρήσεις της αστυνομίας, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών σε εστιατόριο, κατά την οποία σκοτώθηκε και ο 32χρονος ύποπτος για ληστεία, Κορτέζ Ουάσιγκτον.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ολοκλήρωσε χτες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ο 90χρονος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, υπογράφοντας σημαντικές οικονομικές, εμπορικές συμφωνίες καθώς και συμβάσεις για την πραγματοποίηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Ο πρόεδρος της Βουλής του Νίγηρα Χαμά Αμάντου φυγαδεύτηκε στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο μετά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του και τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του ιδίου και άλλων 17 ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη σύζυγός του, Αμπντού Λάμπο, που διατελούσε υπουργός Γεωργίας και έχουν συλληφθεί από τον Ιούνη.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων του πρώην αντιπροέδρου του Νοτίου Σουδάν Ρίεκ Μάτσαρ υπαναχώρησε από τη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας με την αντίπαλη πλευρά, την κυβέρνηση του Προέδρου Σάλβα Κιίρ, υποστηρίζοντας ότι είχαν συναινέσει και υπογράψει μόνον συμφωνία εκεχειρίας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο ανατραπείς ισλαμιστής πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι αρνήθηκε χτες τις κατηγορίες κατά την τετράωρη ανάκρισή του από εισαγγελέα του Καΐρου πως διέρρευσε απόρρητα κρατικά έγγραφα, εκ των οποίων ορισμένα αφορούν στον προϋπολογισμό του στρατού, στο Κατάρ μέσω του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία πιλότων της «Lufthansa»

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Σε εξάωρη στάση εργασίας προχωρά σήμερα το συνδικάτο των πιλότων της «Germanwings», θυγατρικής της «Lufthansa», μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία. Το συνδικάτο, που εκπροσωπεί περίπου 5.400 πιλότους, ζητούσε από την εταιρεία να διατηρηθούν τα συνταξιοδοτικά προνόμιά τους, δηλαδή να μπορούν να αποχωρούν από την εργασία τους στα 55 χρόνια και να συνεχίσουν να πληρώνονται ένα μέρος του μισθού τους μέχρι να φτάσουν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 12 το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 116 από τις 164 προγραμματισμένες πτήσεις, ανέφερε η «Germanwings». Η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τη μετακίνηση περίπου 15.000 επιβατών, κυρίως που επιστρέφουν από διακοπές.

Μια ακόμα απεργία είχε πραγματοποιηθεί φέτος τον Απρίλη με παρόμοιο αίτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ