Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Φόβοι για 20.000 κρούσματα!

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Η σοβαρή επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που καλπάζει στη Δυτική Αφρική με τις ελλιπέστατες υποδομές Υγείας, ενδέχεται να πλήξει (αν δεν έχει ήδη...) περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, προέβλεψε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας εντούτοις την ελπίδα πως θα καταφέρει να σταματήσει τη μετάδοση του ιού σε ένα τρίμηνο, εφόσον εξασφαλίσει άμεσα περίπου 490.000.000 δολάρια. Ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε, χτες, «μόλις» επτά μήνες μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων «Εμπολα» στη Γουινέα Ισημερινού, ένα πρώτο «στρατηγικό σχέδιο» για την καταπολέμηση της επιδημίας σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069 (εκ των οποίων τα 1.552 απέβησαν θανατηφόρα).

Οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν ακόμη πως μια «διαφορετική» επιδημία του «Εμπολα», η οποία δεν συνδέεται με την τρέχουσα στη Δυτική Αφρική, επιβεβαιώθηκε στις 24 Αυγούστου στη ΛΔ Κονγκό. Ωστόσο, τα δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χτες από τον ΠΟΥ και στα οποία καταγράφεται ότι η ασθένεια έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 52%. Διαπιστώνεται ακόμη πως ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σε σημαντικό αριθμό κοινοτήτων επιδεινώνοντας τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, έχοντας, μεταξύ άλλων, προκαλέσει ήδη το θάνατο αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων στην Υγεία (γιατρών και νοσηλευτών).

Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως έως τέλος Σεπτέμβρη θα έχει ετοιμαστεί και ανακοινωθεί ένα δεύτερο, ευρύτερο σχέδιο με στόχο την ανάσχεση της επιδημίας του «Εμπολα».

Δραματική αύξηση διαπιστώνουν οι Αμερικανοί...

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Τομ Φρίντεν, δήλωσε στη Μονρόβια, έπειτα από μια πολυήμερη αποστολή στη Λιβερία, ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά και ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και άλλο, προτού τη δούμε να βελτιώνεται». «Ποτέ ο κόσμος δεν έχει δει μια επιδημία του "Εμπολα" όπως αυτή εδώ. Συνεπώς, όχι μόνον οι απολογισμοί είναι αυξημένοι, αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ' αυτά που διαγιγνώσκονται ή επισημαίνονται», προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις του Φρίντεν απηχούν αυτές του συντονιστή του ΟΗΕ εναντίον του ιού «Εμπολα», του δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, και του αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, του δρ. Κέιτζι Φουκούντα, καθώς αμφότεροι είχαν δηλώσει πως θα χρειασθούν τουλάχιστον έξι μήνες για να σταματήσει η επιδημία.

Παράλληλα, τα ομοσπονδιακά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι θα ξεκινήσουν τις δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου κατά του «Εμπολα» σε ανθρώπους την ερχόμενη βδομάδα στο Μέριλαντ. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης και του φαρμακευτικού κολοσσού «GlaxoSmithKline». Το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσουν πειραματικές δοκιμές του ίδιου εμβολίου σε υγιείς ανθρώπους σε Βρετανία, Γκάμπια και Μάλι. Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας ανακοίνωσε τον επιβεβαιωμένο θάνατο ενός γιατρού από τον αιμορραγικό πυρετό «Εμπολα» στη νότια πετρελαϊκή πόλη Πορτ-Χαρκούρτ. Είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται έξω από το Λάγκος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Νταν Νουόμεχ, ο γιατρός κατέληξε στις 22 Αυγούστου, αφού είχε υποβάλει σε θεραπευτική αγωγή έναν ασθενή ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τον Πάτρικ Σόγιερ (πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα), τον Λιβεριανό ασθενή που μετέφερε τον ιό «Εμπολα» στη Νιγηρία στις 20 Ιούλη και πέθανε στο Λάγκος ύστερα από πέντε μέρες. Είναι το έκτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού στη Νιγηρία σε σύνολο 15 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ