Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενεργειακά ζητήματα, μεταφορές, τα νέα περιθώρια για επενδύσεις μονοπωλιακών ομίλων και η περαιτέρω ενταξιακή διαδικασία χωρών στην ΕΕ κυριάρχησαν στη χτεσινή συνδιάσκεψη της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών από τις έξι χώρες της περιοχής, που προήλθαν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην οποία βεβαίως πρωτοστάτησε η Γερμανία, το ίδιο που κάνει σήμερα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γερμανικών μονοπωλίων.

Η συνδιάσκεψη ξεκίνησε το πρωί με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο προεδρεύων «οικοδεσπότης», Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας, αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστήριξε ότι το συνέδριο είναι το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων, αφιερωμένων στα Δυτικά Βαλκάνια, αναγγέλλοντας πως η επόμενη συνδιάσκεψη της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια θα γίνει το 2015 στην Αυστρία και το 2016 στη Γαλλία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη «σημασία της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ» για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προσθέτοντας ότι η Γερμανία «στηρίζει σθεναρά» την προοπτική αυτή.

Εγκαινιάζοντας τις εργασίες του οικονομικού μέρους του συνεδρίου, ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέροντας ωστόσο ότι οι οικονομικές προτεραιότητες της περιοχής θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες «στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών» με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγει η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ ΕΕ και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Κροάτης υπουργός Οικονομίας, Ιβάν Βρντόλιακ, μιλώντας σε πάνελ για την οικονομική συνεργασία στην περιοχή, υποστήριξε ότι οι ενεργειακές υποδομές στην περιοχή είναι «καλά συνδεδεμένες» κι έφερε ως παράδειγμα τον αγωγό TAP, που, όπως υποστήριξε, «είναι σημαντικός για την Κροατία, όπως επίσης για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο».

Αργότερα χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των δυτικοβαλκανικών χωρών με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο γραφείο της, ενώ τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της περιοχής υποδέχθηκε ο Γερμανός ομόλογός τους, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με δείπνο εργασίας όλων των συμμετεχόντων, όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, αλλά και ηγέτες από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν.

Ενταση στο Κοσσυφοπέδιο

Το καλό κλίμα στο Βερολίνο επισκιάστηκε νωρίτερα το πρωί από την είδηση θανάσιμου πυροβολισμού κατά του 30χρονου Σέρβου αστυνομικού Στέβαν Σίντζελιτς, στα διοικητικά όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Σίντζελιτς, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυρά πιθανώς παράνομων Αλβανών υλοτόμων, πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Σε ανακοινωθέν της σερβικής αστυνομίας υποστηρίζεται ότι οι δράστες ήταν Αλβανοί, που εισήλθαν από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία, πιθανότατα για να κόψουν ξύλα από το δάσος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να ήταν οι ίδιοι Αλβανοί που ενεπλάκησαν την προηγούμενη μέρα σε ένοπλη σύγκρουση, με άλλη αστυνομική περίπολο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Αλβανού.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική ενέργεια» από τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, που ανήγγειλε αύξηση των περιπολιών της ΝΑΤΟικής δύναμης ΚFOR και δυνάμεων του σερβικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διέψευσε τις φήμες περί μείωσης της ιμπεριαλιστικής αποστολής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι «παρά τις πολλές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων του στο Κόσσοβο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ