ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πρόγραμμα δράσης της ΠΑΣΕΒΕ για το επόμενο δίμηνο

Συνεδρίασαν από κοινού η Πανελλαδική Γραμματεία και η Γραμματεία Αττικής

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα καθόρισε σε συνεδρίασή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, από κοινού με τη Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν ο εκβιασμός και η τρομοκρατία που ασκείται από τη συγκυβέρνηση με αφορμή τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Συζητήθηκαν επίσης η επιδείνωση της φοροεπιδρομής, τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί, η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων αυτοαπασχολούμενων και της ανεργίας στο χώρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταλήχτηκε, «ο Σεπτέμβρης θα είναι μήνας τοπικών και κλαδικών κινητοποιήσεων, με δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Εφορίες και Δήμους, ενάντια στη φοροεπιδρομή και τις κατασχέσεις, σε συνδυασμό με τα επείγοντα αιτήματα κάθε κλάδου. Μπορούμε να αναχαιτίσουμε τα σχέδια εξόντωσης μέσω του ΚΕΑΟ, με παραστάσεις - διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που θα θωρακίζουν τους πιο αδύναμους, με πρωτοβουλίες διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων από τις νέες δημοτικές αρχές».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση:

  • Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Την ίδια μέρα, οι δυνάμεις της συμμετέχουν σ' όλη την Ελλάδα στις κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών.
  • Η επιτροπή αγώνα ΤΑΞΙ Αθήνας διοργανώνει κινητοποίηση στο ΚΕΑΟ, στις 10 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. στο ΚΕΑΟ της Αθήνας (Αγ. Κωνσταντίνου 16, Ομόνοια). Για την προετοιμασία της κινητοποίησης θα γίνει σύσκεψη, αύριο, Πέμπτη.
  • Η Πανελλαδική Γραμματεία θα επιδιώξει συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα μέσα Σεπτέμβρη.
  • Η 1η Οκτώβρη ορίστηκε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των σωματείων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις. Η κατεύθυνση είναι να γίνουν συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις κι εξορμήσεις.
  • Στις 4 Οκτώβρη θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στις γειτονιές για την ανεργία και τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης.
  • Κορύφωση της κοινής δράσης με τις άλλες δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας θ' αποτελέσει η 1η Νοέμβρη και η συμμετοχή των ΕΒΕ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, η Γραμματεία Αττικής καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 στον 3ο όροφο). Στη σύσκεψη καλούνται αντιπροσωπείες των Προεδρείων των ΔΣ των Ομοσπονδιών, των Σωματείων, των Ενώσεων, των Επιτροπών Αγώνα, καθώς και μεμονωμένοι συνδικαλιστές.

Ερευνα για το κλίμα στις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει 15.000 λουκέτα μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 42.000 χαμένες θέσεις εργασίας

Την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις λεγόμενες «μικρές επιχειρήσεις» (0 - 49 άτομα προσωπικό) κατά το Α' εξάμηνο του 2014 επιχειρεί σε μελέτη του το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Η μελέτη δε διαχωρίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ από τις άλλες επιχειρήσεις με μερικές δεκάδες άτομα προσωπικό, ούτε βέβαια προσεγγίζει τις βαθύτερες αιτίες για τις αναδουλειές και τα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσαν ότι το Α' εξάμηνο μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση και οι παραγγελίες. Η συνολική πτώση στον τζίρο σε ετήσια βάση (Ιούλης 2013 - Ιούλης 2014) μειώθηκε κατά 20% και από την έναρξη της κρίσης άγγιξε το 74%. Την ίδια περίοδο, βέβαια, μεγάλωσε η συγκέντρωση του τζίρου στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα Mall, που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στο κέντρο και στην περιφέρεια μεγάλων πόλεων.

Οπως προκύπτει ακόμα από την έρευνα, μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Από τις καθυστερούμενες οφειλές το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις ΔΕΚΟ (31,6%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μία στις 4 επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές κι ενοίκια.

Επίσης, το 34,7% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανέρχεται στο 35,7%.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάει ότι τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου και γι' αυτό υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 42.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης που χάθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμώνται στις 24.000.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η όποια συγκράτηση στην απώλεια των θέσεων εργασίας σε σχέση με προηγούμενα εξάμηνα έχει να κάνει με τη μείωση του κατώτατου μισθού, με το γεγονός ότι οι μισές σχεδόν θέσεις απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε θέσεις μερικής ή / και προσωρινής απασχόλησης και στο ότι οι μισές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς.

Διαμαρτυρία για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Από την κινητοποίηση στην Πάτρα
Από την κινητοποίηση στην Πάτρα
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ έκανε χτες η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, από κοινού με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον οποίο έθεσε το αίτημα να καταργηθεί άμεσα το νέο χαράτσι. Μέσα από τον ΕΝΦΙΑ η συγκυβέρνηση αυξάνει δραστικά τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. «Μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυξάνει τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της, ενώ περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες», καταγγέλλουν οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας. Ανάλογη κινητοποίηση έκανε χτες η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ στην Εφορία της πόλης, καλώντας τους εργαζόμενους και τους ανέργους να αντιδράσουν στη φοροληστεία.

Φροντιστήρια αλληλεγγύης από Εργατικά Κέντρα

Μαθήματα για τη στήριξη των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, που οι γονείς τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιδιωτικών φροντιστηρίων, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο Εργατικό Κέντρο καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναλαμβάνει, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οργανώνει δωρεάν μαθήματα σε έναν αριθμό παιδιών ανέργων, μαθητών γυμνασίου και λυκείου, κυρίως στα Φιλολογικά μαθήματα, στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα γραφεία του ΕΚΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, 2ος όροφος), από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ., μέχρι την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη.

Νόμιμη η απόλυση σε αναρρωτική άδεια

Νόμιμη είναι η απόλυση κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, αλλά είναι παράνομη κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής (θερινή άδεια). Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος, ερμηνεύοντας την εργατική νομοθεσία, και δε δέχτηκε την αγωγή εργαζόμενου ο οποίος, ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια, καταγγέλθηκε η εργασιακή του σύμβαση. Τον Απρίλη του 2003, η εταιρεία «Τραμ ΑΕ» προσέλαβε με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ένα μηχανολόγο - μηχανικό. Το Δεκέμβρη του 2006, ο μηχανολόγος νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω σοβαρής πάθησης. Ακολούθως, του δόθηκε αναρρωτική άδεια ενός μήνα. Ενώ βρισκόταν στις πρώτες μέρες της άδειας, η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης και του παρέδωσε την αποζημίωση. Οι αρεοπαγίτες, με την υπ' αριθμ. 402 / 2014 απόφαση, έκριναν ότι: «Η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539 / 1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ