ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαρκές παζάρι και γεωστρατηγικά συμφέροντα

Συνεχίζεται η υποχώρηση του στρατού και η προέλαση των πολιτοφυλάκων

Πολιτοφύλακες σε μάχες κοντά στο Ντονέτσκ
Πολιτοφύλακες σε μάχες κοντά στο Ντονέτσκ
Με τη λογική του ζεστού - κρύου, δηλαδή με διακυμάνσεις από το ανέβασμα των τόνων όσο και την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, εξελίσσονται τα πράγματα στη σύγκρουση της Ουκρανίας και στην αντιπαράθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία. Αρχικά η χτεσινή μέρα άρχισε με την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε μια μόνιμη εκεχειρία στην περιοχή του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά. Στη συνέχεια η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, αφού η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, και τελικά οι ερμηνείες κατέληξαν ότι υπήρξε συζήτηση και πολύ «κοντινές απόψεις» για τη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκεχειρία.

Σχέδιο προτείνει ο Πούτιν

Αργότερα, από τη Μογγολία που επισκέφτηκε, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε το σχέδιο 7 σημείων που προτείνει. Αυτό περιλαμβάνει: Την κατάπαυση του πυρός από τους πολιτοφύλακες και να μη συνεχίσουν την προέλασή τους, αποχώρηση από τα εδάφη του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ των δυνάμεων του Κιέβου σε απόσταση που δε θα επιτρέπει βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, διεθνής εποπτεία της εκεχειρίας, όχι χρήση αεροπορίας ενάντια σε αμάχους και χωριά, ανταλλαγή κρατουμένων χωρίς προϋποθέσεις, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και διανομή βοήθειας, πρόσβαση σε συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές.

Ο Βλ. Πούτιν πρόσθεσε ότι ελπίζει η κυβέρνηση του Κιέβου και οι πολιτοφύλακες στη Νοτιοανατολική Ουκρανία να φτάσουν σε μια λύση στη λεγόμενη ομάδα επαφής αύριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Διαφοροποιήσεις από την ουκρανική ηγεσία

Για τη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε επίσης αισιοδοξία, αλλά την χαρακτήρισε τριμερή ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ δεν αναφέρθηκε στην παρουσία των εκπροσώπων των πολιτοφυλάκων, όπως συνέβη την περασμένη Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Α. Γιατσενιούκ ήταν πολύ πιο επικριτικός. Μίλησε για τη Ρωσία ως «κράτος τρομοκράτη» και χαρακτήρισε τις προτάσεις Πούτιν «προσπάθεια να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει νέες κυρώσεις» και πρόσθεσε: «Πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ενωση. Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να σταματήσει ο επιτιθέμενος». Φυσικά τα περί Σοβιετικής Ενωσης δεν έχουν καμία βάση, ωστόσο με την τοποθέτηση αυτού του αστού πολιτικού γίνεται φανερό ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις αστικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση (δεν ταυτίζονται οι τακτικές Ποροσένκο και Γιατσενιούκ) και προφανώς μένουν ανοιχτοί λογαριασμοί για μετά τις εκλογές που έχουν προκηρυχτεί στις 26 Οκτώβρη. Επίσης η υπόθεση αυτή καταγράφει ότι προφανώς τα κέντρα αποφάσεων στο Κίεβο είναι πολλά.

Χτες πάντως ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε τις προτάσεις της για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο η υλοποίησή τους εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ειδικά μετά από την τελευταία εξέλιξη έπειτα από την επικοινωνία Ποροσένκο - Πούτιν. Οι κυρώσεις που προτείνει να επιβληθούν η Κομισιόν, σύμφωνα με διαρροές διπλωματικών πηγών, περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης των δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων των κλάδων της Αμυνας και του Πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες Ενέργειας στη Ρωσία, καθώς και τη διεύρυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προϊόντων «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής) από την ΕΕ στη Ρωσία. Επίσης οι αντιθέσεις που υπάρχουν και ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσης των μονοπωλίων τους με αυτά της Ρωσίας, είναι ένας επιπλέον παράγοντας που δυσκολεύει τη συμφωνία όλων με τις κυρώσεις, καθώς σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου κάθε χώρας εκφράζουν αντιρρήσεις.

Υποχώρηση στρατού και νέα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια

Την ίδια ώρα, στο έδαφος της Ουκρανίας οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες ανακοίνωσαν ότι επανακατέλαβαν και το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ συνεχίζεται η υποχώρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάτι που προκαλεί απορίες στους ηγέτες των ρωσόφωνων για τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους γίνεται.

Παράλληλα νέες ασκήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Δυτική Ουκρανία - και με αφορμή τη σύνοδο του - ανακοινώθηκαν χτες και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών που οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή στρατιωτών από περίπου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθούν από τις 13 ως τις 26 Σεπτέμβρη στη Δυτική Ουκρανία με την ονομασία «Ταχεία Τρίαινα 14». Υποτίθεται ότι αυτά δε διοργανώνονται από το ΝΑΤΟ και θα διεξαχθούν σε ένα πεδίο ασκήσεων κοντά στην πόλη Λβιβ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Στα γυμνάσια, εκτός από τις ουκρανικές μονάδες, θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία. Την ίδια ώρα, γυμνάσια γίνονται και στις χώρες της Βαλτικής, όπου ενισχύεται η παρουσία και των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά πλοία έχει ανακοινωθεί ότι θα εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ισπανία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντικομμουνισμός

Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Εσθονό ομόλογό του, στη χώρα που εκθειάζει τους συνεργάτες των Ναζί
Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Εσθονό ομόλογό του, στη χώρα που εκθειάζει τους συνεργάτες των Ναζί
ΤΑΛΙΝ.--

Η υποκρισία, ο κυνισμός, η παραχάραξη της Ιστορίας και ο αντικομμουνισμός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στην Εσθονία, μια μέρα πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Από το Ταλίν κάλεσε τις χώρες - μέλη του NATO στην Ευρώπη να συνεισφέρουν στο βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες, ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία για να προστατευτούν τα κράτη - μέλη απ' οποιαδήποτε απειλή. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής, προσθέτοντας ότι στέλνει κι εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Ανέφερε εντελώς κυνικά ότι η Ρωσία δεν μπορεί ν' αλλάζει τα σύνορα με τη δύναμη των όπλων και να επεμβαίνει σε μια ανεξάρτητη χώρα, και αποκάλεσε ψέμα τα όσα επικαλείται για την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών. Φυσικά ο Ομπάμα θέλει να ξεχνάει την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και την παρέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που μπήκε ως σφήνα στις εξελίξεις στην Ουκρανία για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα, στο ρήγμα που μπορεί ν' αφήσει η διαπάλη ΕΕ και Ρωσίας.

Ακόμα επισήμανε ότι το NATO πρέπει ν' αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. «Πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε και άλλους εταίρους του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας και της Μολδαβίας, να ενισχύσουν την άμυνά τους». Ο πρόεδρος της Γεωργίας Γκεόργκι Μαργκβελασβίλι δήλωσε πάντως χτες ότι θα ζητήσει να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Στην κοινή συνέντευξη με τον Εσθονό ομόλογό του Τόμας Χέντρικ Ιλβες, ο Ομπάμα μίλησε για δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας και κάθε χώρας - μέλους του NATO, θυμίζοντας το Αρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης της λυκοσυμμαχίας, ότι η επίθεση εναντίον ενός κράτους - μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει για «σοβιετική κατοχή» που δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξανασυμβεί και για τη δήθεν «ανεξαρτησία που απέκτησε η Εσθονία με τη δημοκρατική πορεία που ακολούθησε». Τέτοια δημοκρατική πορεία, που στην Εσθονία και τις άλλες Βαλτικές Χώρες εκθειάζονται και ηρωοποιούνται οι συνεργάτες των Ναζί, τα τάγματα των Ες - Ες και την ίδια στιγμή απαγορεύεται η λειτουργία και δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, υπάρχουν ρωσικής υπηκοότητας πολίτες χωρίς δικαιώματα. Στην Εσθονία και τις άλλες Βαλτικές Χώρες, στην πραγματικότητα η μόνη περίοδος στην Ιστορία τους που οι λαοί είχαν κατακτήσεις και ουσιαστικά δικαιώματα ήταν αυτή που ανήκαν στην κοινή σοσιαλιστική πατρίδα, την ΕΣΣΔ.

ΓΑΛΛΙΑ
«Πάγος» στα «Μιστράλ» προς Ρωσία

Ενδεικτική της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήταν και η χτεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία «παγώνει» ως το Νοέμβρη η παράδοση των πλοίων τύπου «Μιστράλ», που η Γαλλία κατασκεύαζε για λογαριασμό της Ρωσίας. Το Παρίσι δεχόταν σχετικές πιέσεις εδώ και καιρό, τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά την προοπτική της εκεχειρίας, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί και τεθεί σε ισχύ, δεν συντρέχουν οι όροι βάσει των οποίων η Γαλλία θα μπορούσε να επιτρέψει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου», τονίστηκε μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. Την ανακοίνωση χαιρέτισε η αμερικανική κυβέρνηση ως «συνετή απόφαση» ενώ η ρωσική είπε ότι «η άρνηση του συμβολαίου είναι προφανώς δυσάρεστη, προκαλεί εντάσεις με τους Γάλλους εταίρους μας, αλλά δεν είναι τραγωδία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ