ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Σχέδια συγκρότησης «κεντρικού συνασπισμού» για την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους»

Συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Τουρκίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Δανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» ενώ αιχμαλωτίζουν (τον περασμένο Ιούνη) άνδρες του ιρακινού στρατού. Η «προθυμία» των ιμπεριαλιστών να «αντιμετωπίσουν» τους ισλαμιστές προδιαγράφει νέα αντιλαϊκά σχέδια
Δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» ενώ αιχμαλωτίζουν (τον περασμένο Ιούνη) άνδρες του ιρακινού στρατού. Η «προθυμία» των ιμπεριαλιστών να «αντιμετωπίσουν» τους ισλαμιστές προδιαγράφει νέα αντιλαϊκά σχέδια
ΝΙΟΥΠΟΡΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέους κινδύνους εγκυμονούν τα σχέδια για να συγκροτηθεί «κεντρικός συνασπισμός» για την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που είχαν στο Νιούπορτ της Ουαλίας οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Δανίας αλλά και Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν απόσπασμα της τοποθέτησης που έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στη συνάντηση λέγοντας: «Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε κατά τρόπον ώστε να εμποδίσουμε την κατάληψη εδαφών, να ενισχύσουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και άλλες δυνάμεις στην περιοχή που είναι έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν, χωρίς να αναπτύξουμε δικές μας δυνάμεις», ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει εδώ μία κόκκινη γραμμή για όλους: Οχι ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων».

Την ένταση των διεργασιών στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, που προδιαγράφουν νέα δεινά για τους λαούς της «φλεγόμενης» Μέσης Ανατολής, αποτύπωσε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τόνισε: «Οι απειλές των τρομοκρατών αυτών δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα παρά την ενίσχυση της αποφασιστικότητάς μας για να υπερασπίσουμε τις αξίες μας και να νικήσουμε».

Χτες, αναμενόταν να φτάσει στην πόλη Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος από τη Γερμανία που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τους Κούρδους οι οποίοι πολεμούν εναντίον του ΙΚ. Επιπλέον, δυνάμεις της Αυστραλιανής Βασιλικής Αεροπορίας (RAAF) ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν και δεύτερη παρτίδα με όπλα στην Αρμπίλ.

Διαρκή «πάρε - δώσε»

Τα κέντρα που επιδιώκουν αναβάθμιση του ρόλου τους στη Μέση Ανατολή είναι πολλά, όπως επιβεβαιώνουν καθημερινά οι εξελίξεις και οι επαφές με αφορμή την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις ρευστές «ισορροπίες».

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τα δυτικά ΜΜΕ (και όχι μόνο) φιλοξενούν καθημερινά καταιγιστικές «πληροφορίες» (συχνά ανώνυμες) και αναλύσεις για την επέκταση της δράσης του ΙΚ σε μια σειρά χώρες, και εκτός Μέσης Ανατολής. Χτες, το «Ρόιτερς» μετέδιδε δηλώσεις ενός ανώτατου διοικητή ισλαμιστικής οργάνωσης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ «μάς μαθαίνει πώς να διεξάγουμε επιχειρήσεις (...) πώς να δημιουργούμε μυστικούς πυρήνες των πέντε ατόμων».
  • Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα καταγράφουν «κινητικότητα» μεταξύ δυνάμεων όπως η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία με στόχο να σημειωθούν ανακατατάξεις σε άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής, όπως το Ιράν, με αποδυνάμωση της «Χεζμπολάχ». Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν πολλοί και την προωθούμενη συμφωνία, ύψους 3 δισ. δολαρίων, για όπλα που θα αγοράσει το Ριάντ από το Παρίσι για να στηρίξει το λιβανέζικο στρατό.
  • Ενδεικτικό των παζαριών είναι και το χτεσινό δημοσίευμα του BBC (που δεν επιβεβαιωνόταν από αλλού), σύμφωνα με το οποίο ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης στο Ιράν «Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει εξουσιοδοτήσει τον ανώτατο διοικητή του να συνεργαστεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις αμερικανικές, τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές στην Τεχεράνη».

Στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, απέφυγε ερώτηση για το αν η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να σώσει τον δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ (ο οποίος είχε και ισραηλινή υπηκοότητα) που αποκεφάλισαν πρόσφατα μέλη του ΙΚ, λέγοντας μόνο πως «υπήρξαν απόπειρες, τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους, για να απελευθερωθούν οι όμηροι» και προσθέτοντας ότι «προς λύπη μου αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες».

Συνεχίζονται οι μάχες

Χτες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ιράκ, στρατηγός Μπαμπάκερ Ζεμπάρι, ανακοίνωσε ότι σε μια αεροπορική επιδρομή του ιρακινού στρατού σκοτώθηκε το «δεξί χέρι» του επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Αμπού Χατζ αλ Σούρι. Ο στρατηγός ανέφερε ότι η επίθεση εξαπολύθηκε στην επαρχία Νινευή, «έπειτα από συγκεκριμένες πληροφορίες» και «ο στόχος επλήγη».

Τέλος, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την πιθανότητα η κυβέρνηση της Συρίας να έχει αμελήσει να δηλώσει κάποια χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια «εξτρεμιστών», όπως το «Ισλαμικό Κράτος».

  • Χτες, η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο Αλ Νούσρα» - βασική συνιστώσα των δυνάμεων που στη Συρία πολεμούν ενάντια στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ - έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο απειλεί εννέα Λιβανέζους αστυνομικούς και στρατιώτες ομήρους ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» για την εμπλοκή της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» στον πόλεμο της Συρίας.

ΗΠΑ
Ετοιμες να «βοηθήσουν» κατά των ισλαμιστών και στη Νιγηρία

Η υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για τη δράση της «Μπόκο Χαράμ»

Από διαμαρτυρία ενάντια στην απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών από την «Μπόκο Χαράμ» την άνοιξη
Από διαμαρτυρία ενάντια στην απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών από την «Μπόκο Χαράμ» την άνοιξη
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να προσφέρει τη «βοήθειά» της κατά των «τζιχαντιστών» και στη Νιγηρία επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, μιλώντας σε συνάντηση Αμερικανών και Νιγηριανών αξιωματούχων στην Αμπούτζα.

«Η συχνότητα και το πεδίο των τρομοκρατικών επιθέσεων της "Μπόκο Χαράμ" έχουν ενισχυθεί και συνιστούν μια σοβαρή απειλή στη συνολική ασφάλεια της χώρας» δήλωσε, σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» (AP), η Αμερικανίδα αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται νηφάλιος έλεγχος της πραγματικότητας από όλους μας. Δεν υπάρχει χρόνος για άρνηση και περηφάνια». Η επισήμανσή της έγινε ενώ η κυβέρνηση της Νιγηρίας επιμένει ότι η «Μπόκο Χαράμ» δεν έχει καταλάβει τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Μπάμα (τη δεύτερη μεγαλύτερη στην πολιτεία Μπόρνο, μεγάλο μέρος της οποίας η «Μπόκο Χαράμ» ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει) στα βορειοανατολικά της χώρας, για την οποία η Γκρίνφιλντ ανέφερε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την προφανή κατάληψη της Μπάμα και την προοπτική μιας επίθεσης στο Μαϊντουγκούρι». Το Μαϊντουγκούρι βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από την Μπάμα και φιλοξενεί την έδρα της επιχείρησης του νιγηριανού στρατού εναντίον της «Μπόκο Χαράμ».

Ταυτόχρονα, το AP επικαλέστηκε ακόμα ανώνυμες δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον σκέφτεται να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα συνοριακής ασφάλειας «ευρείας κλίμακας» για τη Νιγηρία.

Από τη μεριά της νιγηριανής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμίνου Γουάλι, αναρωτήθηκε την Τετάρτη (από το βήμα περιφερειακής συνάντησης «για την ασφάλεια»): «Ποιοι χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της "Μπόκο Χαράμ"; Ποιες είναι οι πηγές των εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες; Ποιοι προσπαθούν να ανακαθορίσουν τα εδάφη της Νιγηρίας και της Αφρικής του 21ου αιώνα;»

Στις 24 Αυγούστου, ο ηγέτης της «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου, είχε κηρύξει την πόλη Γκουόζα (στα βορειοανατολικά) «μέρος του Ισλαμικού χαλιφάτου».

Η όλο και πιο έντονη παρουσία «τρομοκρατικών» ισλαμιστικών οργανώσεων, από τη μια μεριά, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον μονοπωλίων για την Αφρική, από την άλλη, βεβαιώνουν την ένταση των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση των πόρων και του εργατικού δυναμικού της πάμπλουτης (από πλευράς φυσικών και ενεργειακών πόρων) αλλά πολυβασανισμένης «Μαύρης Ηπείρου». Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ένα περίπου μήνα η αμερικανική κυβέρνηση οργάνωσε Σύνοδο στην Ουάσινγκτον με όλους σχεδόν τους ηγέτες της «Μαύρης Ηπείρου», καταγράφοντας μια σειρά επενδύσεις που σχεδιάζουν ή ήδη αναπτύσσουν αμερικανικές πολυεθνικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ