ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να χρηματοδοτηθεί γενναία η ανασκαφική έρευνα στην Αμφίπολη

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, που εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, εκεί όπου συγκεντρώνεται τις τελευταίες μέρες το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκαν οι εργοταξιακές υποδομές καθώς και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του από απρόσμενες καιρικές συνθήκες. Για την προστασία του μνημείου από τη βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.

Χτες, παρουσιάστηκε η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους, επί των οποίων φέρονται στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στον δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Για τη μεγάλη δημοσιότητα των ανασκαφικών έργων στην Αμφίπολη ρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. «Πώς σχολιάζετε τη δημοσιότητα αυτή που έχει πάρει και κατά πόσο μπορεί αυτό να ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, τα οποία εκπροσωπείτε;» ρωτήθηκε.

«Θα κάνω και από εδώ το ίδιο σχόλιο», απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας, «που έκανα όταν επισκέφθηκα - νομίζω και πρώτος - το χώρο της Αμφίπολης, τον περασμένο Μάρτιο, πριν λίγους μήνες, πριν ακόμα γίνει γνωστό στο πανελλήνιο. Είχα περιοδεία στις Σέρρες - κάποιοι συνάδελφοί σας εδώ θα το ξέρουν -, μια από τις περιοχές που επισκέφτηκα ήταν η Αμφίπολη, η Μεσολακκιά και με ξενάγησαν και στον τάφο, στον τύμβο, που γίνονταν οι αρχικές ανασκαφές. Τότε είχα δηλώσει - είχε γράψει και ο "Ριζοσπάστης" και ένα μέρος του υπόλοιπου Τύπου - ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία αυτό το έργο. Φαινόταν πραγματικά από τότε ότι τα ευρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα πρέπει να πάρει μέτρα το υπουργείο Πολιτισμού, η κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει, να συνεχίσουν οι αρχαιολόγοι τις ανασκαφές και βεβαίως να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Γι' αυτό το λόγο ούτε κάμερες με συνόδεψαν μέχρι εκεί, μια φωτογραφία από μακριά και μόνο δηλώσεις έκανα τότε, πάντα προσεκτικές και νομίζω σωστά πράξαμε. Αυτό πιστεύουμε πρέπει να πράξει και η πολιτική ηγεσία το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια, υπάρχει πρόβλημα τώρα που και οι αρχαιολόγοι και οι άνθρωποι δουλεύουν κάτω από το βάρος μιας πίεσης για το έργο και της δημοσιότητας που πήρε.

Και βεβαίως τηρήσαμε πολύ χαμηλούς τόνους, προσεκτικά, όπως είδατε πρώτη φορά το λέω αυτό δημόσια, παρότι είχα κάνει δήλωση, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες των Σερρών και ο "Ριζοσπάστης" το είχαν γράψει τότε, γιατί θεωρούμε ότι το έργο και οι ανασκαφές είναι πάρα πολύ σημαντικές. Οποιοδήποτε στοιχείο της κληρονομιάς μας, της πολιτιστικής, της ιστορικής, πρέπει να έρχεται στην επιφάνεια και να γίνεται δίδαγμα, μάθημα, γνώση της Ιστορίας και για τις επόμενες γενιές. Να μπορεί να επισκέπτεται και ο Ελληνας μαθητής και οι εργαζόμενοι, οι λαοί, άλλων χωρών, που έρχονται στη χώρα μας είτε ως τουρίστες είτε ενδιαφέρονται για την Ιστορία της Ελλάδας είτε για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας και νομίζω θα πρέπει να κρατηθούν, χαμηλοί τόνοι μέχρι να δούμε. Είναι επιστημονική η δουλειά αυτή των αρχαιολόγων, των ιστορικών, διαφόρων ειδικοτήτων που πρέπει να δουλέψουν και να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα και να κάνουν και τις επίσημες ανακοινώσεις για το ποιος είναι θαμμένος εκεί, για ποιον προοριζόταν κ.λπ. Οποιεσδήποτε σκέψεις ή πληροφορίες, διάφορες έχει ο καθένας, δεν μπορεί να λέγονται δημόσια, ούτε πολύ περισσότερο να ευσταθούν αν δεν το αποδείξει αυτό η ίδια η επιστημονική έρευνα».

Φεστιβάλ τσιγγάνικης τζαζ μουσικής

Πέμπτος χρόνος για το «Djangofest Athens Gypsy Jazz festival» και τρίτη συνεχή χρονιά που το φεστιβάλ διεξάγεται στο πευκόφυτο πάρκο της Λαμπηδόνας στην Αγ. Τριάδα στο Βύρωνα. Κι όπως πάντα το μήνα Σεπτέμβρη, φέτος από τις 12 έως τις 14, δεδομένου ότι το φεστιβάλ ενσωματώνει και 3η μέρα εκδηλώσεων λόγω ανοιχτής πρόσκλησης καλλιτεχνών και υψηλής συμμετοχής. Είναι ένα τριήμερο γεμάτο μουσική και παράλληλες δράσεις, σε ένα πλήρες πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το φεστιβάλ, που συστάθηκε το 2010 με αφορμή την 100ή επέτειο της γέννησης του Βέλγου κιθαρίστα και συνθέτη - τσιγγάνικης καταγωγής - Ντζάνγκο Ράινχαρντ (Django Reinhardt), διανύει τον πέμπτο «φθινοπωρινό» του χρόνο στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια η ανοιξιάτική του εκδοχή. Το φεστιβάλ ως τόπος συνάντησης των φίλων της τσιγγάνικης τζαζ περιμένει το κοινό του, με ανοιχτό χαρακτήρα και νέες προσθήκες! Τα σχήματα που συμμετέχουν σε αυτό - παράλληλα με την έκθεση χειροποίητων οργάνων με έμφαση στις τσιγγάνικες κιθάρες - είναι τα εξής: Diminuita, Gadjo Dilo, George Glavas - Parasol Gypsy Trio, Manouche Drome, Moma Band, Night and Day, Suenos Gitanos, Swing Azoo, Swing Eς, The Ghost Notes και Trois Quarts. Το «Djangofest gypsy jazz festival» συνιστά πρωτοβουλία μουσικών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής και των πολλών της φίλων.

Οι συντελεστές του μουσικού γεγονότος συμμετέχουν αφιλοκερδώς, οι δαπάνες καλύπτονται από τα αναψυκτικά και τα ποτά που διατίθενται στο χώρο. Οι ζωντανές εμφανίσεις ξεκινούν κάθε βράδυ στις 19.30 - οπότε ελάτε έγκαιρα! Ο χώρος του φεστιβάλ θα είναι ανοιχτός την Παρασκευή μετά τις 18.00 και το Σαββατοκύριακο από τις 12 το μεσημέρι.

Τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη στις 8.30 το βράδυ, ο λαϊκός συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος θα εμφανιστεί στον «Παλαιό Σταθμό του Τρένου» στο Διόνυσο Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Δήμου Διονύσου «Διονύσια 2014». Στην αυθεντική λαϊκή μουσική εκδήλωση με τίτλο «Οι δρόμοι μας, τραγούδια» συμμετέχουν οι ερμηνευτές Γιώτα Νέγκα, Ηλίας Μακρής και Ζωή Παπαδοπούλου, ενώ ο συνθέτης που έχει και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης θα παίξει μπουζούκι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ