Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να χρηματοδοτηθεί γενναία η ανασκαφική έρευνα στην Αμφίπολη

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, που εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, εκεί όπου συγκεντρώνεται τις τελευταίες μέρες το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκαν οι εργοταξιακές υποδομές καθώς και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του από απρόσμενες καιρικές συνθήκες. Για την προστασία του μνημείου από τη βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.

Χτες, παρουσιάστηκε η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους, επί των οποίων φέρονται στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στον δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Για τη μεγάλη δημοσιότητα των ανασκαφικών έργων στην Αμφίπολη ρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. «Πώς σχολιάζετε τη δημοσιότητα αυτή που έχει πάρει και κατά πόσο μπορεί αυτό να ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, τα οποία εκπροσωπείτε;» ρωτήθηκε.

«Θα κάνω και από εδώ το ίδιο σχόλιο», απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας, «που έκανα όταν επισκέφθηκα - νομίζω και πρώτος - το χώρο της Αμφίπολης, τον περασμένο Μάρτιο, πριν λίγους μήνες, πριν ακόμα γίνει γνωστό στο πανελλήνιο. Είχα περιοδεία στις Σέρρες - κάποιοι συνάδελφοί σας εδώ θα το ξέρουν -, μια από τις περιοχές που επισκέφτηκα ήταν η Αμφίπολη, η Μεσολακκιά και με ξενάγησαν και στον τάφο, στον τύμβο, που γίνονταν οι αρχικές ανασκαφές. Τότε είχα δηλώσει - είχε γράψει και ο "Ριζοσπάστης" και ένα μέρος του υπόλοιπου Τύπου - ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία αυτό το έργο. Φαινόταν πραγματικά από τότε ότι τα ευρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα πρέπει να πάρει μέτρα το υπουργείο Πολιτισμού, η κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει, να συνεχίσουν οι αρχαιολόγοι τις ανασκαφές και βεβαίως να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Γι' αυτό το λόγο ούτε κάμερες με συνόδεψαν μέχρι εκεί, μια φωτογραφία από μακριά και μόνο δηλώσεις έκανα τότε, πάντα προσεκτικές και νομίζω σωστά πράξαμε. Αυτό πιστεύουμε πρέπει να πράξει και η πολιτική ηγεσία το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια, υπάρχει πρόβλημα τώρα που και οι αρχαιολόγοι και οι άνθρωποι δουλεύουν κάτω από το βάρος μιας πίεσης για το έργο και της δημοσιότητας που πήρε.

Και βεβαίως τηρήσαμε πολύ χαμηλούς τόνους, προσεκτικά, όπως είδατε πρώτη φορά το λέω αυτό δημόσια, παρότι είχα κάνει δήλωση, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες των Σερρών και ο "Ριζοσπάστης" το είχαν γράψει τότε, γιατί θεωρούμε ότι το έργο και οι ανασκαφές είναι πάρα πολύ σημαντικές. Οποιοδήποτε στοιχείο της κληρονομιάς μας, της πολιτιστικής, της ιστορικής, πρέπει να έρχεται στην επιφάνεια και να γίνεται δίδαγμα, μάθημα, γνώση της Ιστορίας και για τις επόμενες γενιές. Να μπορεί να επισκέπτεται και ο Ελληνας μαθητής και οι εργαζόμενοι, οι λαοί, άλλων χωρών, που έρχονται στη χώρα μας είτε ως τουρίστες είτε ενδιαφέρονται για την Ιστορία της Ελλάδας είτε για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας και νομίζω θα πρέπει να κρατηθούν, χαμηλοί τόνοι μέχρι να δούμε. Είναι επιστημονική η δουλειά αυτή των αρχαιολόγων, των ιστορικών, διαφόρων ειδικοτήτων που πρέπει να δουλέψουν και να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα και να κάνουν και τις επίσημες ανακοινώσεις για το ποιος είναι θαμμένος εκεί, για ποιον προοριζόταν κ.λπ. Οποιεσδήποτε σκέψεις ή πληροφορίες, διάφορες έχει ο καθένας, δεν μπορεί να λέγονται δημόσια, ούτε πολύ περισσότερο να ευσταθούν αν δεν το αποδείξει αυτό η ίδια η επιστημονική έρευνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξασφάλιση της απαραίτητης κρατικής χρηματοδότησης για τον Τύμβο Καστά (2022-12-06 00:00:00.0)
Για τις ελλείψεις προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου (2016-02-03 00:00:00.0)
Εν αναμονή των πορισμάτων της μελέτης (2015-10-09 00:00:00.0)
Επιστήμονες του ΑΠΘ για τις έρευνες στην Αμφίπολη (2014-09-11 00:00:00.0)
Αρχαιολογικός θησαυρός στη Σιβηρία (2003-05-30 00:00:00.0)
Προβληματική ανάδειξη και προστασία (1998-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ