Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστήμονες του ΑΠΘ για τις έρευνες στην Αμφίπολη

Αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου

Eurokinissi

Αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου
Στη διάθεση της προϊσταμένης της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνης Περιστέρη και του σημαντικού έργου που επιτελείται στην περιοχή της Αμφίπολης, θέτει η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της.

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ύστερα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την Αικ. Περιστέρη, παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή, για να συνδράμει την έρευνα που πραγματοποιείται στην περιοχή της Αμφίπολης.

Ως κλάδοι που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες αναφέρονται οι: Συστηματικοί - Ταξινόμοι Χλωρίδας, Συστηματικοί - Ταξινόμοι Πανίδας, Τεχνικές Μοριακών Αναλύσεων, Παλαιοντολογία, Γεωφυσική διασκόπηση, Νεοτεκτονική, στρωματογραφία και παλαιογεωγραφία, Προέλευση αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Θέματα Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις), Μικροκλίμα.

Στο μεταξύ, χτες, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αμφίπολη βρέθηκαν τρία κομμάτια επιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκατ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκατοστών. Τα κομμάτια βρέθηκαν μετά το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου. Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς χτες το πρωί, για λόγους προστασίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Επιπλέον, σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν χτες για επιγραφές που βρέθηκαν, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας, δήλωσε: «Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ