ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Κανένας μόνος του απέναντι στις απειλές για κατασχέσεις

Διαμαρτυρία χτες στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΑΟ στην Αθήνα

Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με το ειδοποιητήριο του ΚΕΑΟ στη χτεσινή κινητοποίηση
Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με το ειδοποιητήριο του ΚΕΑΟ στη χτεσινή κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις προχώρησαν χτες το πρωί αυτοκινητιστές, μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ. Συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) στην Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια στην Πειραιώς, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη συντονίστρια του ΚΕΑΟ, Β. Χατζηευσταθιάδου.

Απαίτησαν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΚΕΑΟ να σταματήσουν την αποστολή «Ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών», με τις οποίες καλούνται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε 20 μέρες. Επίσης, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία κατασχέσεων και πλειστηριασμών, όπως απειλούν τα ειδοποιητήρια, να «παγώσουν» τα χρέη σε ΟΑΕΕ, εφορία και τράπεζες, αλλά και να ανανεωθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε, επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί περίπου 6.000 ατομικές ειδοποιήσεις σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, πολλές από τις οποίες αφορούν αυτοκινητιστές, που χρωστούν στον ΟΑΕΕ περισσότερα από 5.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί πάνω - κάτω στις ετήσιες ασφαλιστικές τους εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα με τα οποία επιβαρύνονται όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.

Με δεδομένη τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, τόσο από την αναδουλειά όσο και από τη φορολεηλασία, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει πως πάνω από 370.000 αυτοαπασχολούμενοι, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, βρίσκονται σήμερα χρεωμένοι στον ΟΑΕΕ. Με άλλα λόγια, οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι μένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα συνεχίζουν να «τρέχουν».

Η υπαγωγή στην όποια ρύθμιση αποδεικνύεται ανέφικτη, αφού προϋποθέτει την εξόφληση των οφειλών για το τρέχον έτος, προϋπόθεση στην οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στη μηνιαία δόση. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, από το σύνολο όσων χρωστούν στον ΟΑΕΕ, ένα μικρό μόνο μέρος, γύρω στο 8%, έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ ακόμα κι από αυτούς 200 - 250 οφειλέτες ανά δύο βδομάδες χάνουν τη ρύθμισή τους επειδή αδυνατούν να καλύψουν τη μηνιαία δόση.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, όχι να πληρώσουμε», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς που έχουν λάβει ήδη τη σχετική ειδοποίηση. Οπως εξηγεί, τα χρέη του δημιουργήθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα, καθώς η δουλειά έπεσε κατά 60%. Ενώ έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για 25 χρόνια δουλειάς, εδώ και τρία σχεδόν χρόνια είναι ανασφάλιστος και τώρα απειλείται με κατάσχεση του ταξί, με το οποίο βγάζει έστω και αυτό το κουτσουρεμένο μεροκάματο.

Ενημερώνοντας για τη συνάντηση, ο Παναγιώτης Μαυρίκης, στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ εκλεγμένος στη διοίκηση του ΣΑΤΑ, ανέφερε πως η συντονίστρια του ΚΕΑΟ δεσμεύτηκε ότι δε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων με μόνη προϋπόθεση την τακτική καταβολή ενός ποσού έναντι της οφειλής, χωρίς την υπαγωγή σε ρύθμιση. «Δε δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό», τόνισε ο Π. Μαυρίκης και κάλεσε σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.

Υπενθύμισε πως η ΠΑΣΕΒΕ έχει αποφασίσει η 1η Οκτώβρη να είναι Μέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις και τόνισε την ανάγκη οι αυτοκινητιστές να δώσουν το δικό τους «παρών».

ΑΡΤΑ
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τους ανέργους

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη ΔΟΥ Αρτας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη ΔΟΥ Αρτας
Σχέδιο δράσης που θα κορυφωθεί με συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αρτας, σε σύσκεψη που έκανε την περασμένη Δευτέρα, με σωματεία και μαζικούς φορείς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Λογιστών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, Μαρινόπουλος - Carrefour, Συνταξιούχων, Οδηγών, Χειριστών, Αρχαιολογίας, άνεργοι καθώς και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ συμμετείχε και έκανε παρέμβαση ο Γιάννης Πάσουλας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: Συγκέντρωση την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις των σωματείων, πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και τη συσπείρωση εργαζομένων και ανέργων. Παρεμβάσεις στην πρώτη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων για τα προβλήματα των ανέργων και των οικογενειών τους. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομείο, ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΑΕΔ και ΚΤΕΛ. Πρώτος σταθμός ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε χτες στην εφορία ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, με σύνθημα «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις

Κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, μαζί με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «3Ε Εκτυπωτική», έκανε προχτές η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή επιδόματος αφερεγγυότητας, καθώς η εταιρεία έχει πτωχεύσει. Διαμαρτύρονται γιατί αν και έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από τον Ιούλη, δεν τους έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί.

Το συγκεκριμένο επίδομα δεν είναι παρά μια μικρή, αλλά απαραίτητη βοήθεια για τους εργαζόμενους που εδώ και περίπου 3 χρόνια έχουν μείνει χωρίς δουλειά ενώ παράλληλα τους οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας, καθώς καθυστερήσεις υπάρχουν και στην καταβολή των ενσήμων τους. Προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση, αυτή τη φορά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα στις 10 π.μ., η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί όλους τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 11), όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συνέλευση των πιστωτών της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ». Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Αυτό που αφορά άμεσα τους εργαζόμενους είναι το τι θα ειπωθεί για το ύψος των οφειλών της εταιρείας προς αυτούς».

Πετυχημένη η στάση εργασίας στα Πρακτορεία Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία έγινε χτες η 3ωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η διοίκηση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, έγινε μαζική Γενική Συνέλευση στην «ΑΡΓΟΣ», προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους απέναντι στις απολύσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αντίδραση με απεργιακές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που οι εταιρείες («Αργος» και «Ευρώπη») προχωρήσουν σε εφαρμογή του σχεδίου απολύσεων. «Η συσπείρωση γύρω από το σωματείο, η απόφαση για μάχη, είναι μονόδρομος για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Θα είμαστε σε συνεχή επιφυλακή», σημειώνει η Ενωση.

Κινητοποίηση σήμερα στους ΟΤΑ

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ από τις 11.30 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου ενάντια στο λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων που έχουν μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή και προβάλλει τα αιτήματα: Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, να μην προχωρήσει ο επανέλεγχος των συμβάσεων, να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ