ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Να συζητηθεί παντού το κάλεσμα για συμμετοχή

Τη Δευτέρα η Παναττική Σύσκεψη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Με στόχο να αποτελέσουν οι αποφάσεις των ΔΣ και των Γενικών Συνελεύσεων το πρώτο βήμα για τη μαζική συμμετοχή στο δίμηνο δράσης και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, πληθαίνουν οι συνεδριάσεις και οι συσκέψεις που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Ηδη, το ΔΣ του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βορείου Ελλάδας, συνεδρίασε και αποφάσισε να συμμετέχει στο δίμηνο αγωνιστικό πρόγραμμα και, στη διάρκεια αυτού του διμήνου, να εντείνει τις δράσεις συμπαράστασης προς τους απεργούς της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη.

Καθοριστική για τα επόμενα βήματα είναι η επιτυχία της Παναττικής Σύσκεψης που καλούν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη, θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος μέλη ΔΣ από τους φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και της νεολαίας, Λαϊκές Επιτροπές από κάθε γειτονιά, καθώς και πρωτοπόροι εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, στα σωματεία όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία, σχεδιασμένα ανοίγει η συζήτηση με βάση το κάλεσμα για το συλλαλητήριο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής. Για το σχεδιασμό της δράσης ανά κλάδο και περιοχή, συνεδριάσεις ΔΣ και συσκέψεις οργανώνουν:

12/9: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Αγρινίου, Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής (με τις Σωματειακές Επιτροπές), ΣΕΤΗΠ, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας.

13/9: Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου (με τα ΔΣ σωματείων και τις Σωματειακές Επιτροπές Αττικής, Κορίνθου και Χαλκίδας), Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρίου, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης.

14/9: Συνδικάτο μετάλλου Αττικής, Σωματείο Καθαριστριών Αττικής, Επιχειρησιακό Σωματείο «Αρβανιτίδης», Παράρτημα εργαζομένων στα «Carrefour» Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά (Γενική Συνέλευση), τοπική Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Λαυρίου, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Ρόδου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

15/9: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Αττική, Τρίκαλα, Βόλο και Χαλκίδα, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Λιβαδειάς, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Κοζάνης.

16/9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριστριών - Εργολαβιών Κ. Μακεδονίας, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Λαμίας, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας, Ενωση Λογιστών Αθήνας.

17/9: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (με τα επιχειρησιακά σωματεία και τις Σωματειακές Επιτροπές), Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Σωματείο εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Συνδικάτο ΚΙΔΕ Αττικής, ΠΕΜΕΝ, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Το Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας στις 17 Σεπτέμβρη και Γενική Συνέλευση τέλος Σεπτεμβρίου, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Μυτιλήνης, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Κω, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Κατερίνης, Κλαδικό σωματείο συμβολαιογραφοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

18/9: Σωματείο ταχυδρομείων - ταχυμεταφορών Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Καστοριάς, Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Γρεβενών.

20/9: Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας (σύσκεψη για το ασφαλιστικό), Σωματείο Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου.

21/9: Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

22/9: Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά.

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην πενταετία

Ούτε ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους δεν παίρνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παρέμεινε η ανεργία και τον Ιούνη, αν και πρόκειται για μήνα καταμεσής της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Ιούνη διαμορφώθηκε στο 27%, από 27,6% τον ίδιο μήνα το 2013, και ο αριθμός των ανέργων στα 1.303.884 άτομα.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν 3.527.112 άτομα, που αντιστοιχεί μόλις στο 43,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (15 έως 74 ετών). Το ποσοστό ανεργίας στους άντρες είναι 23,8% και στις γυναίκες 31,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (51,5%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 24 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25 έως 34, με ποσοστό ανεργίας 35,6%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, την πενταετία της κρίσης (2009 - 2014) χάθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούνη του 2009 οι απασχολούμενοι αριθμούσαν 4.581.247 άτομα, το φετινό Ιούνη απασχολούνταν 3.527.112 άτομα. Δηλαδή, το διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης χάθηκαν 1.054.135 θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των επίσημα ανέργων το ίδιο διάστημα αυξήθηκε από 473.215 άτομα στα 1.303.884, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 873.960 άτομα. Ταυτόχρονα, μειώθηκε και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, από 3.379.818 άτομα στα 3.305.922 άτομα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο Ιούλη έφτασαν τα 979.026 άτομα. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων τον περασμένο Ιούλη ήταν μόλις 89.850 άτομα, που αντιστοιχεί στο 9,2% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι τα στοιχεία για την ανεργία «αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνει καθολικό αίτημα της εργατικής τάξης η ουσιαστική προστασία των ανέργων. Να διεκδικηθεί εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Μαζί με το αίτημα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε αντίστοιχη αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τους αγώνες τους, να προτάξουν αιτήματα προστασίας των ανέργων, να δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Παναττική κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη

Απάντηση στις νέες επώδυνες περικοπές στην Υγεία, στα σχέδια κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην κοροϊδία των υποσχέσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δίνουν οι συνταξιούχοι, με παναττική συγκέντρωση στις 2 Οκτώβρη και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου. Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και ορίστηκε για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο

ΝΕΜΕΑ: Ενας 50χρονος αγρότης έχασε τη ζωή του στο χωριό Μποζίκα Νεμέας, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε, κάνοντας εργασίες στον αμπελώνα του. Ο 50χρονος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος από φιλικό του πρόσωπο.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Με απολύσεις εργαζομένων ξεκίνησε τη θητεία της η νέα Δημοτική Αρχή Ελασσόνα, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα των σχολείων τα τελευταία 8 χρόνια. Οπως δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Ν. Ευαγγέλου, στη θέση των απολυθέντων θα προσληφθεί νέο προσωπικό, με κοινωνικά κριτήρια που θα θεσπίσει ο ίδιος (!). Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Ελασσόνας, οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, απαιτώντας άμεση ανάκληση των απολύσεων και ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων.

ΚΤΕΛ: Μία μετά την άλλη πέφτουν οι απολύσεις οδηγών στα ΚΤΕΛ, με τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων να έχουν κάνει μέσα σε λίγες μέρες τρεις απολύσεις, σπεύδοντας να αξιοποιήσουν το Προεδρικό Διάταγμα 94/2014 που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου, το οποίο διευκολύνει τις απολύσεις καταργώντας στην πράξη την προστασία που παρείχε ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού. Η τρίτη απόλυση έγινε στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο προχωρούν σε παρεμβάσεις για συλλογή υπογραφών και για να αναληφθεί δράση από Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και την ΟΣΜΕ για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις.

ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ: Γιορτή για τα παιδιά οργανώνουν την Κυριακή, 14 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3), η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Αθηναϊκής Χαρτοποιίας («Softex»). Θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σ' έναν γλάρο να πετάει», από τη θεατρική ομάδα «Εναερίτες». Στα παιδιά θα μοιραστούν σχολικά είδη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Σε εκλογοαπολογιστική Συνέλευση καλεί τα μέλη του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, την Τετάρτη 17/9, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Ζακύνθου.

Μέρα διεθνούς δράσης της ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Συγκέντρωση ενάντια στο φασισμό

Συγκέντρωση μνήμης και συνέχισης του αγώνα ενάντια στο φασισμό, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν στην Αμφιάλη. Στη συγκέντρωση καλεί και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ