ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
Θέλουν τσάμπα χρήμα

Εγραφε η «Ημερησία», 9/9/2014: «Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε νέο φτηνό δανεισμό και, ταυτόχρονα, εξαιτίας της κρίσης έχει μειωθεί δραματικά ο κύκλος εργασιών τους. Η εφαρμογή μέτρων, όπως η χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ιδίως για την καινοτομία, η μείωση του κόστους δανεισμού μέσω της επιδότησης του επιτοκίου για συνεπείς επιχειρήσεις με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την προωθούμενη ρύθμιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα. Ετσι, ο βρόχος των δανειακών υποχρεώσεων θα χαλαρώσει, σε βαθμό που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προωθήσουν επενδυτικά σχέδια». Με λίγα λόγια, ζητάνε τσάμπα χρήμα από την κυβέρνηση (χρηματοδότηση επενδύσεων, επιδότηση επιτοκίου κλπ.) για να προχωρήσουν σε επενδύσεις και στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Ηδη, ο υπουργός Ανάπτυξης συζητά με την Κομισιόν ανάλογο σχέδιο. Η «Ημερησία» τιτλοφόρησε το παραπάνω ρεπορτάζ ως εξής: «"Ζεστό" χρήμα στην αγορά για τη στήριξη των επιχειρήσεων». Ανάλογες προτάσεις για ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το κεφάλαιο έχουν, για τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο δεν έχουν αλλά τα φοροληστεύουν, μειώνοντας ακόμη πιο δραστικά και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως, π.χ., φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.

Να μην παραμυθιάζονται...

Εγραψε πρόσφατα το ηλεκτρονικό οικονομικό περιοδικό «Bloomberg» για την ανεργία στις ΗΠΑ: «Πριν από τη δεκαετία του '70, οι μη απασχολούμενοι κυμαίνονταν στο 5% με 8% του συνόλου αλλά αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί. Η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε το ποσοστό των μη απασχολουμένων σχεδόν στο 20%. Μία εξαετία μετά παραμένει σε διψήφια νούμερα, συγκεκριμένα στο 16%. Κατά τον κ. Γκλαέσερ, ο λόγος που παρατηρείται κάτι τέτοιο είναι η χαμηλή ζήτηση που οδηγεί σε άνοδο της ανεργίας». Βεβαίως, υπάρχει ένα δεδομένο, ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε ανάπτυξη. Αλλά η ανεργία δε μειώνεται δραστικά. Μιλούν για χαμηλή ζήτηση, την ίδια στιγμή που στην περίοδο της κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν αλλά και τώρα, στην ανάπτυξη, παραμένουν καθηλωμένοι. Ο Μπ. Ομπάμα κάνει απλώς εκκλήσεις στα μονοπώλια να τους αυξήσουν, όμως, αν τους αυξήσουν για να αυξηθεί η ζήτηση μειώνεται το ποσοστό κέρδους. Αντίφαση αξεπέραστη στον καπιταλισμό. Ο κάθε καπιταλιστής, βλέπετε, θέλει να αυξάνονται παντού οι μισθοί, εκτός από τη δικιά του επιχείρηση...

Η πείρα των ΗΠΑ δείχνει, απ' όλες τις πλευρές της, ότι η ανάκαμψη δε βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων. Ας μην παραμυθιάζονται οι εργαζόμενοι, ούτε από αυτά που λέει η κυβέρνηση, ούτε από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως πρότυπο τη διαχείριση στις ΗΠΑ...

Με πρόσχημα την ανεργία

Στο ίδιο άρθρο το «Bloomberg» γράφει: «Θα πρέπει να αναθεωρηθεί όλος ο κοινωνικός ιστός στις ΗΠΑ. Το σύστημα ασφάλισης των ανθρώπων με αναπηρία θα πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες να μην αναγκάζονται σε παραίτηση προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα είσπραξης επιδομάτων. Εκείνοι που είναι ικανοί για εργασία -πολλοί ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία- θα μπορούσαν να έχουν ένα χρονικό περιθώριο διετίας για να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία αποκατάστασης, τοποθέτησης σε μια θέση εργασίας και μισθολογικής υποστήριξης. Μια άλλη λύση θα ήταν η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξειδίκευσης στην εκπαίδευση υποψήφιων εργαζομένων, επίσης, η κατάργηση των επιβαρύνσεων κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλά αμειβόμενους. Ολες αυτές οι ιδέες, θεωρητικά, είναι εξαιρετικές. Σε πρακτική βάση, όμως, δεν μπορούν να επανεντάξουν τους ανέργους στην αγορά εργασίας».

Τι δε λέει το «Bloomberg»; Οτι αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται προκειμένου να κόβονται τα ήδη κομμένα κοινωνικά επιδόματα (π.χ., ΑμΕΑ), να επιδοτούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε προγράμματα επανεκπαίδευσης - επανειδίκευσης ή να απαλλάσσονται από εργοδοτικές εισφορές στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας, που γίνεται πρόσχημα χρηματοδότησης των μονοπωλίων.

Οι ρίζες...

Εγραψε στην «Αυγή», 7/9/2014, ο Ευκλ. Τσακαλώτος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως ένα πρωτόγνωρο, πολυδιάστατο εγχείρημα στο χώρο της Αριστεράς. Επηρεασμένος από την κομμουνιστική -σε όλες τις εκδοχές της-, τη σοσιαλδημοκρατική και την αντιπαγκοσμιοποιητική παράδοση, επιδίωξε μια νέα σύνθεση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής του νεοφιλελευθερισμού. Στην εποχή της κρίσης, υποστηρίζω ότι οι ρίζες μας αποτυπώνονται στο υπό διαμόρφωση οικονομικό μας πρόγραμμα». Σιγά το πρωτόγνωρο, λες και είναι πρώτη φορά που μια αστική σοσιαλδημοκρατική πολιτική, μια διαχείριση υπέρ του κεφαλαίου που προτάσσει ορισμένα επεκτατικά μέτρα, προσπαθεί να μακιγιαριστεί και με λίγο μαρξισμό... Ο 20ός αιώνας είναι γεμάτος από τέτοιες περιπτώσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1921 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1943 Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα με οικονομικά αιτήματα. Οι απεργοί, αψηφώντας τα πολυβόλα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το Δημαρχείο.

1947 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-15/9/1947), η οποία, μεταξύ άλλων, αποφάσισε «...όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας...».

1948 Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη-επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην Ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά τη δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

1983 Δέκα νεκροί είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής σε διάστημα 30 ωρών. Αφορμή υπήρξε η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του δικτατορικού καθεστώτος, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

2009 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ (1975) Αμερικανός καθηγητής γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, αποτελούμενο από εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσε αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχεται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον Χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες - μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοιχτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ