ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαβουλεύσεις για το πόσα ψίχουλα θα τάξουν...

«Εφαρμόσιμο», «μετρημένο» και πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάκαμψης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, άξονες του οποίου αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ

Εως αργά χτες βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε διευρυμένη σύνθεση, επεξεργαζόταν τις εξαγγελίες που θα κάνει αύριο Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Επιδίωξη είναι αυτές να υπηρετούν την ανάγκη για ψηφοθηρία, δίχως ταυτόχρονα να απειλούν το γενικό πνεύμα του προγράμματος που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, άρα εξαιρετικά φειδωλό απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σκιαγράφησε με μια αποστροφή του λόγου του, χτες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, όταν δήλωσε («Alpha 9,89»): «Ο Τσίπρας δεν θα πάει με παροχολογία στη Θεσσαλονίκη. Θα πάει καταθέτοντας τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο, μετρημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό».

Μάλιστα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κι επιβεβαιώνοντας την αναίρεση όλων των υποσχέσεων που κατά καιρούς μοίραζε το κόμμα του, ισχυρίστηκε: «Δεν έχουμε ανέβει ψηλά γιατί τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, αλλά γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της εντιμότητας»...

Ιεραρχούν προτεραιότητες... στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας

Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του χτες στο MEGA, επιβεβαίωσε ότι τα όποια μέτρα αφορούν το λαό θα «ιεραρχούν προτεραιότητες», ουσιαστικά θα αποσκοπούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και ανακύκλωσης της ανεργίας, έτσι ώστε να αμβλύνεται και η οργή απέναντι στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου, την οποία πρεσβεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν δέχομαι αυτό που εσείς οι δημοσιογράφοι το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, να βάζουμε τίτλους, μικρό καλάθι, μεγάλο καλάθι. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε ανάγκες, να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες. Μπορούμε, για παράδειγμα, να χάσουμε από τον ορίζοντά μας ότι υπάρχει 60% ανεργία στους νέους; Οτι είναι σχεδόν 30% στο σύνολο του πληθυσμού; Οτι εκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη; Οτι υπήρξαν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα;»...

Αλλωστε, σε ερώτηση ειδικά για το μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγει μια σαφή απάντηση, κατέφυγε σε αστεϊσμούς, βολικούς για τη δικομματική ψευτοαντιπαράθεση, προκλητικούς όμως για το λαό που στενάζει, λέγοντας ότι «αν μέχρι τότε δεν το έχει σκίσει όλο ο κ. Σαμαράς, θα σκίσουμε εμείς ό,τι απομένει»...

ΔΗΜΑΡ
«Σφραγίστηκε» και τυπικά η διάσπαση

Νέες πολιτικές κινήσεις από Σπ. Λυκούδη και Β. Οικονόμου στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα

Η επιστολή αποχώρησης 24 μελών της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε και τυπικά τη διάσπαση του κόμματος, σε ένα ακόμα επεισόδιο στις διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας

Eurokinissi

Η επιστολή αποχώρησης 24 μελών της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε και τυπικά τη διάσπαση του κόμματος, σε ένα ακόμα επεισόδιο στις διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας
Ολοκληρώθηκε και τυπικά η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ με την επιστολή αποχώρησης 24 μελών της Κεντρικής Επιτροπής χτες. «Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας (...) οι οποίες υπονομεύουν τα συμφωνημένα από την ίδρυση φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος (...) Το περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι επιλογές αυτές είναι απολύτως ασφυκτικό», αναφέρουν στην επιστολή τους και προσθέτουν σε ό,τι αφορά στο επικείμενο Συνέδριο: «Είναι γνωστό ότι τα συνέδρια στην αριστερά γίνονται είτε για να μιλήσουν τα μέλη του κόμματος είτε για να σιγήσουν. Το επερχόμενο (...) ανήκει στη δεύτερη κατηγορία».

Την επιστολή υπογράφουν οι Βαρελάς Δ., Γαλανόπουλος Ν., Γιάνναρος Α., Δερμιτζάκης Δ., Επιτροπάκη Κατερίνα, Ζαράνης Η., Κανελλοπούλου Γωγώ, Καραγρηγορίου Γ., Καραφέρη Μαρία, Κελαϊδίτης Ξ., Κεχαγιόγλου Ελένη, Λιοναράκη Μυρσίνη, Λυκούδης Σπ., Μανδαράκης Β., Νικολάου Γ., Οκλαντ Αστριντ Ζωή, Παπαϊωάννου Χαρά, Πιέρρος Γ., Πολίτης Χ., Πολυμενάκου Φιλιώ, Τριανταφύλλου Θ., Τσακνιάς Γ., Τσικαρδάνη Ντόρα, Χαϊνάς Κ.

Στο μεταξύ, ο Σπ. Λυκούδης, με συνέντευξή του χτες στο «Εθνος», καταλόγισε στην πλειοψηφία «εμμονή στη γραμμή της καταστροφής», ενώ απαντώντας στην κατηγορία που του προσάπτεται ότι οδεύει σε συνεργασία με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας όσα του καταμαρτυρά η πλειοψηφία σχετικά με την άρνησή του να παραδώσει τη βουλευτική έδρα, ο Σπ. Λυκούδης ανέφερε: «Δε θα απαντήσω στις προκλητικά σκόπιμες, επίμονες και σχεδιασμένες αναφορές στη βουλευτική μου έδρα. Αν απαντούσα θα έλεγα πολλά και για πολλούς. Το σε ποιους ανήκει η έδρα ή καλύτερα σε ποιους οπωσδήποτε ΔΕΝ ανήκει έχει ήδη απαντηθεί (...) Ο Φώτης (σ.σ. Κουβέλης) αναφέρθηκε σε μένα και δεν κάνει πολιτική κρίση αλλά θέτει και θέματα αξιών. Λυπάμαι βαθύτατα ... αύριο, μεθαύριο θα έχει μετανιώσει για ό,τι είπε».

Τέλος, δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η δημιουργία νέου κόμματος, αν και σκοπεύει να δημιουργήσει μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ πολιτική κίνηση. Το ίδιο προτίθεται να πράξει και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου, με σχετικές ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες μέρες. Η υπό ίδρυση πολιτική του κίνηση σκοπεύει να «εργαστεί για τη συμπόρευση σχημάτων και κομμάτων από το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς».

«Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να συντονίσουμε τον βηματισμό μας με τον Σπύρο Λυκούδη, καθώς επίσης και με τους Χρήστο Αηδόνη και Μίμη Ανδρουλάκη», δήλωσε ο Β. Οικονόμου («The TOC»).

Διεργασίες και στα δεξιά του αστικού πολιτικού σκηνικού

Σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και στα «δεξιά της ΝΔ». Οπως δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24», ο, εκλεγμένος με τους ΑΝΕΛ και νυν «ανεξάρτητος» βουλευτής, Β. Καπερνάρος έχει συνομιλίες και συζητήσεις με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, ο οποίος αποπέμφθηκε κατόπιν δημοσιοποίησης συνομιλιών του με τον Ηλ. Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.

Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με τον Β. Καπερνάρο, είναι «πολιτικές» και πραγματοποιούνται μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται για ένωση κάποιων δυνάμεων, από ανθρώπους που επιθυμούν να βρεθούν «τρόποι θεραπευτικοί στις ανησυχίες τους».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα, την περασμένη Δευτέρα, Καπερνάρος και Μπαλτάκος περιόδευσαν στη Λαμία, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, αποσπώντας διαβεβαιώσεις πως θα τους στηρίξουν στο νέο πολιτικό φορέα που λέγεται ότι κυοφορείται.

Στο Βερολίνο ο Κ. Παπούλιας

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόακιμ Γκάουκ, προκειμένου να παραστεί σήμερα σε επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση 10 χρόνων από τη θέσπιση προγράμματος υποτροφιών που αφορά στη μετεκπαίδευση και ανταλλαγή νέων ηλικιακά στελεχών από υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης ανάμεσα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται και πάλι την όποια συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, παραμονή της άφιξης Παπούλια στο Βερολίνο, ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως το θέμα των αποζημιώσεων έχει οριστικά ρυθμιστεί νομικά. Εξέφρασε δε την ελπίδα η θέση αυτή να μην επηρεάσει τη «διμερή συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας και συμπλήρωσε πως η Γερμανία αναγνωρίζει τις «ιστορικές ευθύνες» της και προωθεί την ίδρυση ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας...

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, του Ηλ. Κασιδιάρη και των διαχειριστών της ιστοσελίδας της φασιστικής οργάνωσης, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ Ηλ. Σταύρου. Η μήνυση αφορά αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της ΧΑ με διάφορους χαρακτηρισμούς για το άτομό του, μετά την κατάθεσή του στις εφέτες ανακρίτριες που έχουν αναλάβει την υπόθεση της φασιστικής οργάνωσης.

Εκδήλωση στην Ανω Πεύκη

Οι ΚΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 14/9, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ανω Πεύκη, 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ ο κόσμος συνεχίζει να φλέγεται, με θέμα: «Διδάγματα από το χτες - Καθήκοντα για το σήμερα». Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στο Μεσότοπο Λέσβου

Σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία του Μεσότοπου. Θα μιλήσει η Νίκη Τσιριγώτη, μέλος της ΤΕ Πόλης Λέσβου του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Βιβλιοπαρουσιάσεις σε Μαρούσι και Ναύπακτο

Οι Οργανώσεις Αμαρουσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Μαρούσι, στην πλατεία Ηρώων, βασισμένη στο βιβλίο του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στην οποία θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων, προβολή ντοκουμέντων και τραγούδι. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

-- Η ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», τη Δευτέρα 15/9, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος». Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ