ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα

Με τη μορφή χιονοστιβάδας συνεχίστηκαν και αυτή τη βδομάδα οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία με τη χρήση των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίες όπως αποδεικνύεται περιείχαν και πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά υλικά από πυρηνικά απόβλητα. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η έκθεση του ΟΗΕ που ανέφερε την ύπαρξη πλουτωνίου, ενός στοιχείου ακόμη πιο επικίνδυνου από το ουράνιο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Οσον αφορά στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης προστέθηκε ένα ακόμη συντριπτικό στοιχείο. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής αποκαλύφθηκε ότι από τον Ιούνιο του 1999 η διεθνής ομάδα «Φόκους» (στην οποία συμμετείχαν και Ελληνες επιστήμονες, όπως και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών) είχε εντοπίσει σε περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης καταγγέλθηκε ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο διαβόητος Αλεξ Ρόντος, αφαίρεσε από την έκθεση της ομάδας τις σελίδες με τις επίμαχες διαπιστώσεις.

Ομως, αυτή την εβδομάδα είχαμε και μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε θρυαλλίδα για τις κυβερνήσεις των ΝΑΤΟικών κρατών. Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας με καθημερινές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια καταγγελίας των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων και των κυβερνητικών ευθυνών.

Ενα ακόμη στοιχείο της ίδιας υπόθεσης αφορά στην τύχη των Ελλήνων στρατιωτών που παραμένουν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Καθώς έγινε γνωστό ότι πολλοί από αυτούς έχουν ζητήσει να επιστρέψουν και ελάχιστοι είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πάνε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποχρεωτική αποστολή στρατιωτών.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ενταση στην παρακολούθηση και το φακέλωμα κάθε δραστηριότητας προσώπων, μαζικών φορέων, πολιτικών οργανώσεων, που δεν είναι ανεκτά λόγω της οργανωμένης δράσης τους, αποδεικνύει το περιστατικό με το τηλεφώνημα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις, που συνέβη στην Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (σελίδα 5)

Πέντε εταιρίες σε ΗΠΑ και Βρετανία είναι αυτές που έχουν ως αντικείμενο το απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα πυρηνικά απόβλητα και την κατασκευή των έξυπνων βομβών, που μαζί με τον ακαριαίο θάνατο σπέρνουν και τον αργό βασανιστικό θάνατο ως συνέπεια της ραδιενεργούς επίδρασής τους, αποκαλύπτουν οι πολεμοκάπηλοι χρήστες τους (σελίδα 6)

Ηταν ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, της δεκάτης εβδόμης Γενάρη, πριν από δέκα χρόνια, όταν στις τηλεοπτικές οθόνες ολόκληρου του κόσμου, άρχιζε το πρώτο «ηλεκτρονικό παιχνίδι», η επονομαζόμενη «Καταιγίδα της Ερήμου», ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο, που καταδίκασε τον ιρακινό λαό στη φρίκη της ραδιενέργειας (σελίδες 10-11)

Ακόμη πιο αντιδραστικό και απειλητικό για τα λαϊκά συμφέροντα γίνεται το Σύνταγμα με την προτεινόμενη αναθεώρηση, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να οικοπεδοποιηθούν με τη συνδρομή των κατ' εξοχήν συνταγματολόγων του δικομματισμού και την κοινή τους στάση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 (σελίδες 18-19)

Οδοιπορικό στη Ρεντίνα, όπου στη διάρκεια της Κατοχής ήταν η έδρα της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και σήμερα βρίσκεται εκεί το μουσείο της, που ξαναζωντανεύει στη μνήμη την ιστορία του ΕΛΑΣ, από τα πιο μεγάλα δημιουργήματα της λαϊκοεπαναστατικής πάλης στην πατρίδα μας (σελίδες 20-21)

Επιχείρηση των υπονόμων της Αθήνας το Δεκέμβρη 1944, μια από τις πολλές ηρωικές πράξεις που έγιναν στην πορεία των λαϊκών αγώνων με μπροστάρη το ΚΚΕ (σελίδα 23)

Ασύδοτες οι Τράπεζες επιδίδονται στην τοκογλυφία, ενώ κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας, όταν δεν κάνουν την πάπια, μεταβάλλονται σε διαπρύσιους υποστηρικτές των συμφερόντων και των επιλογών τους (σελίδα 24)

Μεγάλο μέρος του λαού της Αθήνας αγγίζουν οι δραστηριότητες της «Συμπαράταξης», παρά το γεγονός ότι η δράση της αποσιωπάται συστηματικά από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (σελίδα 31)

Αναθεώρηση επί το αντιδραστικότερο

Αρχισε αυτή τη βδομάδα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δύο βασικά κριτήρια έχει το ΚΚΕ για το κάθε φορά προτεινόμενο Σύνταγμα στις επικρατούσες συνθήκες, τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: Πρώτο, αν δίνονται στοιχειώδη δικαιώματα στο λαό, ώστε να μπορεί να αντιπαλεύει την εκμετάλλευση, να αποσπά κάποιες κατακτήσεις που βελτιώνουν τη ζωή του, και δεύτερο, αν θέτει περιορισμούς στη δράση της ολιγαρχίας του πλούτου, του διεθνούς κεφαλαίου, αν θέτει έστω κάποιους προστατευτικούς κανόνες στη διαφύλαξη του πλούτου της χώρας, των πρώτων υλών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και μέσων.

Το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο του νέου Συντάγματος είναι ιδιαίτερα αντιδραστικό. Ο λαός δεν πρέπει να περιβάλει με κύρος το νέο Σύνταγμα, ούτε να νιώθει δέος για τη δύναμή του. Συντάγματα αλλάζουν, όχι γιατί αλλάζουν τα μυαλά των νομοθετών, αλλά γιατί αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων. Ο λαός δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να πειθαρχεί σε αυτούς που βλέπουν στην πειθαρχία μία μόνον όψη, αυτήν της δικαίωσης της κοινωνίας της αδικίας και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τα αντιδραστικά άρθρα της προτεινόμενης αναθεώρησης.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση εγκλωβίστηκε τεχνητά με ευθύνη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με την επαγγελματική δραστηριότητα των βουλευτών. Ετσι δημιουργείται ο κίνδυνος, να περάσουν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές και η συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα του ασυμβίβαστου.

Συνεχίζεται ο «διατροφικός εφιάλτης»

Ενα νέο κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στην Ιταλία κατέστησε σαφές ότι οι ισχυρισμοί των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τοπικό περιορισμό της ασθένειας είναι τελείως αβάσιμοι. Η ασθένεια δε γνωρίζει σύνορα και το κρούσμα στην Ιταλία ήρθε να αποδείξει μεταξύ των άλλων και την ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε η ΕΕ. Το κρούσμα εντοπίστηκε στα βουστάσια της εταιρίας ΙΝΑΛΚΑ, μιας από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή και εμπορία βόειου κρέατος. Η εν λόγω εταιρία προμηθεύει με κρέας πολλές γνωστές αλυσίδες εστιατορίων αλλά, όπως αποκαλύφθηκε, και τον ελληνικό στρατό. Η στρατιωτική ηγεσία παραδέχτηκε μεν ότι έγινε παραγγελία για ποσότητα κρέατος από την ΙΝΑΛΚΑ, αλλά η συγκεκριμένη παρτίδα δεν παραλήφθηκε. Ούτως ή άλλως το θέμα των «τρελών αγελάδων» συνεχίζει να εξελίσσεται και να προκαλεί νέες ανησυχίες στους καταναλωτές, που βλέπουν από τη μια πλευρά να μετατρέπονται σε υποψήφια θύματα και από την άλλη την Ευρωπαϊκή Ενωση να συνεχίζει να θεωρεί τα κέρδη υπέρτερα της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινης ζωής ακόμη.

Στο μεταξύ στο «διατροφικό εφιάλτη» προστέθηκε ένα ακόμη στοιχείο από την αποκάλυψη ότι εισήχθησαν στην Ελλάδα ποσότητες λαχανικών από τη Γιουγκοσλαβία και μάλιστα από περιοχές όπως το Νόβισαντ που είχαν δεχτεί τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και μόλυνσης από τοξικές ουσίες. Η ανησυχία αυξήθηκε μετά την καταγγελία ότι οι έλεγχοι για τα εισαγόμενα από τη Γιουγκοσλαβία λαχανικά άρχισαν πριν από λίγες μέρες και ενώ έχουν ήδη εισαχθεί περίπου δέκα τόνοι από αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ