Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα

Με τη μορφή χιονοστιβάδας συνεχίστηκαν και αυτή τη βδομάδα οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία με τη χρήση των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίες όπως αποδεικνύεται περιείχαν και πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά υλικά από πυρηνικά απόβλητα. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η έκθεση του ΟΗΕ που ανέφερε την ύπαρξη πλουτωνίου, ενός στοιχείου ακόμη πιο επικίνδυνου από το ουράνιο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Οσον αφορά στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης προστέθηκε ένα ακόμη συντριπτικό στοιχείο. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής αποκαλύφθηκε ότι από τον Ιούνιο του 1999 η διεθνής ομάδα «Φόκους» (στην οποία συμμετείχαν και Ελληνες επιστήμονες, όπως και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών) είχε εντοπίσει σε περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης καταγγέλθηκε ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο διαβόητος Αλεξ Ρόντος, αφαίρεσε από την έκθεση της ομάδας τις σελίδες με τις επίμαχες διαπιστώσεις.

Ομως, αυτή την εβδομάδα είχαμε και μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε θρυαλλίδα για τις κυβερνήσεις των ΝΑΤΟικών κρατών. Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας με καθημερινές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια καταγγελίας των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων και των κυβερνητικών ευθυνών.

Ενα ακόμη στοιχείο της ίδιας υπόθεσης αφορά στην τύχη των Ελλήνων στρατιωτών που παραμένουν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Καθώς έγινε γνωστό ότι πολλοί από αυτούς έχουν ζητήσει να επιστρέψουν και ελάχιστοι είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πάνε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποχρεωτική αποστολή στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ