ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ

Εγινε ταυτόχρονα στο Ευρωκοινοβούλιο και την ουκρανική Βουλή

ΚΙΕΒΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Στην επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης προχώρησαν ταυτόχρονα χτες το Ουκρανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια συμφωνία που σε ό,τι αφορά το εμπορικό της τμήμα μετά από συμφωνία με τη Ρωσία θα μπει σε εφαρμογή από την 1/1/2016. Στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο, που μετά το πραξικόπημα του περασμένου Φλεβάρη έχει αλλάξει ο συσχετισμός, υπέρ ψήφισαν 355 από τους 381 συνολικά, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ ψήφισαν 535 (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), 127 κατά και 26 αποχές. Τη σύνδεση υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ενώ καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που καταψήφισε, κατέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και την επέμβασή της μαζί με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία (βλ. σε διπλανή στήλη τη θέση του ΚΚΕ).

Θυμίζουμε ότι μη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ τον Νοέμβρη του 2013 από την τότε αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που «έβλεπε» και προς Ρωσία, ήταν η απαρχή της εν συνεχεία απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, που έφερε με πραξικόπημα στην εξουσία τη σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Η συμφωνία αυτή, που εξυπηρετεί το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου της Ουκρανίας που προκρίνει τη συμμαχία με ΕΕ και ΗΠΑ, ειδικά μετά το 2016 θα σημαίνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, με εισροή εισαγόμενων προϊόντων που θα πλήξουν τις μικρότερες επιχειρήσεις. Εξάλλου και ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε περί «ανάγκης να γίνει ανταγωνιστική και να προετοιμαστεί για τον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές» κάτι που προϊδεάζει για νέα επίθεση στα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία που έως τώρα ήταν μια βασική χώρα εξαγωγής και χωρίς δασμούς ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοέμβρη θα επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα.

Το «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές περιοχές διχάζει

Επίσης, χτες το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που παραχωρεί το λεγόμενο ειδικό καθεστώς στις ανατολικές επαρχίες της χώρας σε ορισμένες περιοχές, δηλαδή τις πρωτεύουσες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και κάποιες ακόμα πόλεις που δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς. Προβλέπεται επίσης η χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί. Ο Ιγκόρ Πλοτίνσκι, από τους ηγέτες των πολιτοφυλάκων στο Λουγκάνσκ, είπε ότι ο νόμος «αντανακλά στις προτεραιότητες που διαπραγματευτήκαμε στις 1 Σεπτέμβρη (σ.σ εννοεί στο Μινκσ) αλλά παρόλο που μένουν πολλά ζητήματα αδιευκρίνιστα, μπορούμε να πούμε ότι μια ειρηνική λύση είχε την πρώτη ευκαιρία της να εφαρμοστεί».

Ο λεγόμενος πάντως πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο δήλωσε ότι, αφού μεταφράσουμε το νόμο στα ρώσικα και τον μελετήσουμε θα απαντήσουμε. Αλλη άποψη διατύπωσε ο Αντρέι Πουργκίν, επίσης εκ των ηγετών του Ντονέτσκ ότι «η Ουκρανία είναι ελεύθερη να υιοθετήσει τους νόμους που επιθυμεί. Ομως δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να έχουμε οποιοδήποτε δεσμό ομοσπονδιακού τύπου με την Ουκρανία».

Ο νόμος ακόμα προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης της ρώσικης γλώσσας στις δύο περιοχές. Επίσης χορηγείται αμνηστία και εξαίρεση από ποινικές και διοικητικές διώξεις σε άτομα (ενόπλους ρωσόφωνους και προφανώς και Ουκρανών στρατιωτών και παραστρατιωτικών ταγμάτων όπως αυτά του Δεξιού Τομέα). Στην αμνηστία δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν καταστεί ένοχοι για «φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία», που συγκαταλέγεται η υπόθεση της καταστροφής εν πτήσει του «Μπόινγκ» της «Malaysia Airlines» τον Ιούλη, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, γεγονός που δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς έγινε, αλλά οι ουκρανικές αρχές ενοχοποιούν τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες.

Την ίδια ώρα χτες συνεχίστηκαν σποραδικές μάχες κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ παρά τη συμφωνία του Μινσκ της 5ης Σεπτέμβρη.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέο σύνθημα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Υποσχέσεις για τη μείωση του «κόστους εργασίας» και την «ευελιξία» μοίρασε ο Μανουέλ Βαλς, που πήρε χτες ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Ο Βαλς παινεύτηκε για το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων
Ο Βαλς παινεύτηκε για το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Πρωταρχική μας αδυναμία είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...) Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τον πλούτο, άρα και τις δουλειές. Μέσα σε έναν διεθνή ανταγωνισμό που δεν χαρίζεται σε κανένα, γιατί να είμαστε η μόνη χώρα που δε θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις;». Η χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος της «ανασχηματισμένης» γαλλικής κυβέρνησης, που έκανε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ήταν γεμάτη υποσχέσεις έντασης της αντεργατικής επίθεσης αλλά και ενίσχυσης των προσπαθειών για την αναβάθμιση των γαλλικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους. Τελικά, η νέα κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης με 264 ψήφους υπέρ (πριν από 5 μήνες είχε 306) έναντι 244 κατά, ενώ υπήρξαν και 32 αποχές «σοσιαλιστών» βουλευτών, που εκφράζουν διαφωνίες για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο Βαλς πάντως παινεύτηκε: «Το "κόστος εργασίας" θα μειωθεί 10 μονάδες την 1η Γενάρη και για τους μισθωτούς που αμείβονται στο ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές». Και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την πολιτική απασχόλησης μπορούμε να δώσουμε ευελιξία στις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχιστεί η «αναμόρφωση» στις «δημόσιες επιχειρήσεις», όπως έγινε στους σιδηροδρόμους (όπου άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή εργολάβων με τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους αλλά και τους επιβάτες), αλλά και ότι θα προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση που είναι «απαραίτητη για την ανάπτυξη των περιοχών μας» (σ.σ. δηλαδή την εξασφάλιση μιας τοπικής διοίκησης πιο ευέλικτης και ευνοϊκής για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων).

Ταυτόχρονα, ο Βαλς επιβεβαίωσε πως η γαλλική αστική τάξη δε θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις και την ενεργό συμμετοχή της στις κόντρες για ένα μείγμα διαχείρισης που ευνοεί τα δικά της σχέδια, υπογραμμίζοντας ότι «αρνούμαστε τη λιτότητα» και ότι στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τη Γερμανίδα καγκελάριο «πρέπει να ακουστεί η φωνή σας», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται «ειλικρινής και απαιτητικός διάλογος με τη Γερμανία» αλλά και ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ανάπτυξη. Αλλωστε, οι δυο πλευρές έχουν επεξεργαστεί ήδη μια σειρά σχέδια, όπως αυτά για την «ενεργειακή μετάβαση» (σ.σ. ανάπτυξη «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας) που ο Βαλς χαρακτήρισε σημαντικό «χαρτί» για τη Γαλλία.

Νέες εργοδοτικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, οι μεγαλοεργοδότες κατέθεσαν νέες προκλητικές προτάσεις, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ετσι, η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF) επεξεργάζεται νέες αντεργατικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων κατάργηση των δύο από τις έντεκα επίσημες αργίες του έτους και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και μέχρι αργά το βράδυ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Πιερ Γκατάζ, δήλωσε - σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν» - ότι «όλες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να μπορούν να διαπραγματευτούν τα ωράρια εργασίας κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι μόνο εκείνες που έχουν δυσκολίες». Πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να απλοποιήσουμε τον κώδικα εργασίας ενσωματώνοντας τους νέους τρόπους ζωής» (βλέπε επέκταση της μισοδουλειάς - μισοζωής με τη μερική απασχόληση).

Καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

H Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη Συμφωνία Σύνδεσης και Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ - Ουκρανίας στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αιτιολογώντας την αρνητική της ψήφο, σημειώνει σε παρέμβασή της τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη Συμφωνία Σύνδεσης κι Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ - Ουκρανίας που προωθείται οικονομικά, πολιτικά καθώς και με τα όπλα, γιατί υπηρετεί τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές, τη σύνδεσή τους με τμήματα της ουκρανικής πλουτοκρατίας που τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται καλύτερα από την πρόσδεσή τους με την ΕΕ. Η Συμφωνία επιβάλλει βαριές δεσμεύσεις για την προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που γονατίζουν ακόμη περισσότερο τον ουκρανικό λαό, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στο αστικό πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κερδοφορία και την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων. Οι πανηγυρισμοί της ΕΕ, των συμμάχων της, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας σύνδεσης δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι αυτή θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την ήδη δραματική κατάσταση του ουκρανικού λαού.

Σε αντίθεση με το μακελειό, τη φτώχεια και την καταπίεση που βιώνουν σήμερα, στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ο ουκρανικός και οι άλλοι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης ζούσαν μονοιασμένοι με ειρήνη και ευημερία. Αυτό αποδεικνύει την ασύγκριτη υπεροχή του σοσιαλισμού, φανερώνει ότι το συμφέρον των λαών βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου, σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την εξουσία των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ