Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέο σύνθημα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Υποσχέσεις για τη μείωση του «κόστους εργασίας» και την «ευελιξία» μοίρασε ο Μανουέλ Βαλς, που πήρε χτες ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Ο Βαλς παινεύτηκε για το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων
Ο Βαλς παινεύτηκε για το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Πρωταρχική μας αδυναμία είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...) Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τον πλούτο, άρα και τις δουλειές. Μέσα σε έναν διεθνή ανταγωνισμό που δεν χαρίζεται σε κανένα, γιατί να είμαστε η μόνη χώρα που δε θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις;». Η χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος της «ανασχηματισμένης» γαλλικής κυβέρνησης, που έκανε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ήταν γεμάτη υποσχέσεις έντασης της αντεργατικής επίθεσης αλλά και ενίσχυσης των προσπαθειών για την αναβάθμιση των γαλλικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους. Τελικά, η νέα κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης με 264 ψήφους υπέρ (πριν από 5 μήνες είχε 306) έναντι 244 κατά, ενώ υπήρξαν και 32 αποχές «σοσιαλιστών» βουλευτών, που εκφράζουν διαφωνίες για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο Βαλς πάντως παινεύτηκε: «Το "κόστος εργασίας" θα μειωθεί 10 μονάδες την 1η Γενάρη και για τους μισθωτούς που αμείβονται στο ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές». Και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την πολιτική απασχόλησης μπορούμε να δώσουμε ευελιξία στις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχιστεί η «αναμόρφωση» στις «δημόσιες επιχειρήσεις», όπως έγινε στους σιδηροδρόμους (όπου άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή εργολάβων με τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους αλλά και τους επιβάτες), αλλά και ότι θα προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση που είναι «απαραίτητη για την ανάπτυξη των περιοχών μας» (σ.σ. δηλαδή την εξασφάλιση μιας τοπικής διοίκησης πιο ευέλικτης και ευνοϊκής για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων).

Ταυτόχρονα, ο Βαλς επιβεβαίωσε πως η γαλλική αστική τάξη δε θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις και την ενεργό συμμετοχή της στις κόντρες για ένα μείγμα διαχείρισης που ευνοεί τα δικά της σχέδια, υπογραμμίζοντας ότι «αρνούμαστε τη λιτότητα» και ότι στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τη Γερμανίδα καγκελάριο «πρέπει να ακουστεί η φωνή σας», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται «ειλικρινής και απαιτητικός διάλογος με τη Γερμανία» αλλά και ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ανάπτυξη. Αλλωστε, οι δυο πλευρές έχουν επεξεργαστεί ήδη μια σειρά σχέδια, όπως αυτά για την «ενεργειακή μετάβαση» (σ.σ. ανάπτυξη «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας) που ο Βαλς χαρακτήρισε σημαντικό «χαρτί» για τη Γαλλία.

Νέες εργοδοτικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, οι μεγαλοεργοδότες κατέθεσαν νέες προκλητικές προτάσεις, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ετσι, η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF) επεξεργάζεται νέες αντεργατικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων κατάργηση των δύο από τις έντεκα επίσημες αργίες του έτους και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και μέχρι αργά το βράδυ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Πιερ Γκατάζ, δήλωσε - σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν» - ότι «όλες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να μπορούν να διαπραγματευτούν τα ωράρια εργασίας κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι μόνο εκείνες που έχουν δυσκολίες». Πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να απλοποιήσουμε τον κώδικα εργασίας ενσωματώνοντας τους νέους τρόπους ζωής» (βλέπε επέκταση της μισοδουλειάς - μισοζωής με τη μερική απασχόληση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ