Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερογλου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως Τούρκος πρωθυπουργός, λίγες μόνο ώρες το επίσημο γεύμα που επρόκειτο να παραθέσει το απόγευμα ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Αϊντε για τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σήμερα, είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο νέος διορισμός ειδικού συμβούλου μπορεί «να δώσει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια που καταβάλλεται», ωστόσο «από μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε κάποιες δυσκολίες οι οποίες παρατηρούνται». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «δημιουργούνται ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται παράνομα την Κύπρο την ημέρα που γίνεται το δείπνο ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον νέο Ειδικό Σύμβουλο, ενώ ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Κύπρο μια μέρα πριν από την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Ερογλου από την Αττάλεια της Τουρκίας, τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα, αυτός που έχει καταλάβει την Κύπρο και αυτήν τη στιγμή είναι υπό την κατοχή του, είναι οι Ελληνοκύπριοι». Ο ίδιος συνέχισε ισχυριζόμενος ότι για την επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι «λένε ψέματα» εδώ και 40 χρόνια. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Εάν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα νέο κοινό κράτος, όλοι οι πολίτες, που πήραν "υπηκοότητα", θα είναι πολίτες του κράτους εκείνου. Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές», συμπλήρωσε.

Νταβούτογλου: Υπάρχουν και «εναλλακτικές λύσεις»

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε από τα Κατεχόμενα ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί «όχι την επόμενη χρονιά αλλά αυτή τη χρονιά, όχι την επόμενη βδομάδα αλλά αυτή την βδομάδα» και πρόσθεσε όλο νόημα: «Ας βρούμε λύση μαζί αλλιώς ας αρθεί το "εμπάργκο" και ας σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις».

Πριν αναχωρήσει χτες από την Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είχε σημειώσει ότι η επίσκεψή του έρχεται να επισημάνει ότι «στηρίζουμε πολιτικά και οικονομικά τη Βόρεια Κύπρο». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αγκυρας να τροφοδοτήσει τα Κατεχόμενα με νερό από τις ανατολικές επαρχίες της (από όπου πηγάζουν ποταμοί όπως οι Τίγρης και Ευφράτης) με έναν αγωγό μήκους μεγαλύτερου των 60 χιλιομέτρων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα με τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τη στήριξη της Τουρκίας οι διαπραγματεύσεις έχουν λάβει νέα ώθηση όπως και ότι τα Κατεχόμενα κατάφεραν να φτάσουν σε δημοκρατικά επίπεδα παρά τις πιέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ... η κρίση στο Κυπριακό πηγάζει από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σημείωσε: «Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου» (σ.σ. αυτού που ενισχύει την επιθετικότητα της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς). Καταλήγοντας επισήμανε: «Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ