Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Νέοι σχεδιασμοί στις πληγές που άνοιξαν οι ιμπεριαλιστές

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 2011 για την ανατροπή του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι (όταν αυτός θέλησε να αλλάξει τους όρους των συμφωνιών με δυτικά μονοπώλια και ανοίχτηκε προς ρωσικά και κινεζικά), θα βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς συνδιάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στη Μαδρίτη. Γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, όπως η ΕΕ, η Αφρικανική Ενωση, η Ενωση για τη Μεσόγειο, η Ομάδα Ομορων χωρών της Λιβύης, ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το «παρών» δίνει και η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τον ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλο, που σπεύδει για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία του πλούτου της Λιβύης.

Την έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνδιάσκεψης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική» θα κηρύξει ο Ισπανός πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα εκφωνήσουν ομιλίες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, και ο Λίβυος ομόλογός του, Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ.

«Παγκόσμια κινητοποίηση» ζητά ο Λε Ντριάν στο Κάιρο

Νωρίτερα χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης Ολάντ να δρομολογηθεί μία «παγκόσμια κινητοποίηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Λιβύη», με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το περασμένο 24ωρο στην έδρα του Οργανισμού στη Ν.Υόρκη.

Ο Λε Ντριάν, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Σέντκι Σόμπχι, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι επαφές του στο Κάιρο επικεντρώθηκαν κυρίως στα τεκταινόμενα στη Λιβύη. «Καυχήθηκε» για τη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, που έγινε το χειμώνα του 2013 με πρόσχημα τους ισλαμιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» για να ισχυριστεί ότι είχε αποτέλεσμα, μόνο που το επόμενο λεπτό παραδέχθηκε ότι η επέμβαση εκεί είχε ως αποτέλεσμα την «αναδιοργάνωση» των ισλαμιστών και την απόφασή τους να στραφούν προς άλλες «ασφαλέστερες» γι' αυτούς περιοχές, με πρώτες εκείνες της νότιας Λιβύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες διεργασίες για στρατιωτική επέμβαση (2015-02-18 00:00:00.0)
Αιγυπτιακές επιδρομές με πρόσχημα τους τζιχαντιστές (2015-02-17 00:00:00.0)
Υποκρισία και κούρσα διεκδίκησης της λείας (2014-09-18 00:00:00.0)
Επιδρομές μαχητικών από Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; (2014-08-27 00:00:00.0)
Στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας (2013-01-20 00:00:00.0)
Επίθεση σε προξενείο με νεκρό τον Αμερικανό πρέσβη (2012-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ