Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Υποκρισία και κούρσα διεκδίκησης της λείας

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και διεκδικεί για το ελληνικό κεφάλαιο μερίδιο

Οι δήθεν ευαίσθητοι για τη Λιβύη, που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη
Οι δήθεν ευαίσθητοι για τη Λιβύη, που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με διαπιστώσεις και ευχολόγια για το ξεπέρασμα της σοβαρής αποσταθεροποιητικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Λιβύη, μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011, ολοκληρώθηκαν χτες βράδυ στη Μαδρίτη οι εργασίες της υπουργικής διάσκεψης για τη «Σταθερότητα και την Ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Φυσικά η σημερινή κατάσταση αποσυνδέεται στα ντοκουμέντα των ιμπεριαλιστών από την επέμβαση, κάτι που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετείχε στη διάσκεψη με τον αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο. Και έτσι οι χτεσινοί θύτες που διέλυσαν μια χώρα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους και το ξαναμοίρασμα του πλούτου της Λιβύης, εμφανίζονται και πάλι ως οι εγγυητές της σταθερότητας.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά από το τέλος της διάσκεψης, καταγράφεται η σαφής άρνηση των συμμετεχόντων να εγκρίνουν, προς το παρόν, μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες αξιωματούχοι από 16 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και αξιωματούχοι από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ενωση για τη Μεσόγειο, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ενωση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, υποστήριξε ότι για τη χώρα του η «Λιβύη είναι σαφής προτεραιότητα» και ότι η «σοβαρή κρίση επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη». Εξέφρασε την επιθυμία να «συνοδεύσει το λιβυκό λαό στο μονοπάτι της ειρήνης και της δημοκρατίας», μη λέγοντας, βέβαια, λέξη για τις ευθύνες των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ που διέλυσαν τη Λιβύη, εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις σαν ένα από τα εργαλεία τους για την ανατροπή του Λίβυου τότε προέδρου Μουαμάρ Καντάφι...

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ, που ήταν παρών στην υπουργική διάσκεψη, σημείωσε τη σημασία να μεταφερθεί άμεσα η νέα λιβυκή κοσμική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη και εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, και την οποία αρνούνται να αναγνωρίζουν οι ισλαμιστές που έλεγχαν το διορισμένο «Γενικό Κογκρέσο» και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας, Τρίπολης...

Ο Μπερναντίνο Λεόν, Ισπανός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λιβύη, σημείωσε την ανάγκη επίτευξης μιας άμεσης εκεχειρίας στη Λιβύη, δίχως ωστόσο να προτείνει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στη σημασία στήριξης «της νόμιμα εκλεγμένης λιβυκής κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα» και στην ανάγκη υιοθέτησης ενός Συντάγματος «που θα εγγυάται το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα για το λιβυκό λαό». Ωστόσο αυτό το ευχολόγιο, όπως και η ανησυχία για το κύμα μεταναστών στη Νότια Ευρώπη, είναι εντελώς υποκριτική τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το ίδιο κάνει και τώρα, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία, όπως και από την ανοικοδόμηση που κάποια στιγμή θα έρθει.

Μάχες στη Βεγγάζη

Το ίδιο 24ωρο, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν για μία ακόμη φορά στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης, ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων από την ακραία ισλαμική οργάνωση «Ανσαρ αλ Σαρία» και στρατιώτες του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με στόχο το αεροδρόμιο της πόλης που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του Λίβυου στρατηγού.

Ως αργά χτες, πυρά βαρέος πυροβολικού ακούγονταν στο προάστιο Μπενίνα όπου βρίσκεται το ομώνυμο αεροδρόμιο, νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

Από τις μάχες, αναφέρθηκε πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 9 άνθρωποι και ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 κομάντος των ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ