Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Επίθεση σε προξενείο με νεκρό τον Αμερικανό πρέσβη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο 52χρονος Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς, Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, και τρεις άλλοι διπλωμάτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους και άνδρες των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν επίσης δεκάδες απώλειες.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο προξενείο εξοργισμένοι από ταινία αμερικανο-εβραϊκής παραγωγής, που φέρεται να έχει τον τίτλο «Αθωότητα των Μουσουλμάνων», και παρουσιάζει τον Προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ως ομοφυλόφιλο, γυναικά, παιδεραστή και αιμοσταγή στρατηλάτη. Η ταινία, που μόνο αποσπάσματά της έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, έχει προκαλέσει την οργή ισλαμιστών σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Την Τρίτη το απόγευμα, ανάλογη διαδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά χωρίς οπλισμό, πραγματοποιήθηκε και στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έκανε έκκληση για «ειρηνικές διαμαρτυρίες» και διέταξε το νομικό τμήμα της αιγυπτιακής πρεσβείας στις ΗΠΑ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ταινίας. Αποκλεισμό στην ιστοσελίδα του youtube επέβαλαν οι αφγανικές αρχές για να μην υπάρχει πρόσβαση στην εν λόγω ταινία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη λιβυκή ηγεσία θα εντοπίσουν και θα οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους ενόχους», ενώ το Πεντάγωνο στέλνει στη Λιβύη ειδική ομάδα πεζοναυτών εξειδικευμένη «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η δε λιβυκή ηγεσία, από την άλλη, εξέφρασε σε όλους τους τόνους τη λύπη της και τη δέσμευσή της για τον εντοπισμό των ενόχων. Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μεταξύ των «μαχητών της ελευθερίας» που στήριξαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και την επέμβασή τους στη Λιβύη, κυρίαρχο ρόλο είχαν οι ισλαμιστές που βρίσκονται και στη νέα ηγεσία.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης προσπάθησε να πείσει πως οι επιτιθέμενοι «έκαναν τους ισλαμιστές αλλά ήταν οπαδοί του Καντάφι», μια εκδοχή που, προς το παρόν τουλάχιστον, δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος ούτε σε επίπεδο προπαγάνδας. Την καταδίκη τους εξέφρασαν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που υπογράμμισε ότι οι λιβυκές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύουν τους ξένους διπλωμάτες, αλλά και σειρά κυβερνήσεων, όπως η Ρωσία που μίλησε για «καθαρή τρομοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σενάριο ρωσικής επέμβασης (2017-03-17 00:00:00.0)
Εντείνουν τις επιδρομές οι ΗΠΑ... (2016-10-19 00:00:00.0)
Επιδρομές μαχητικών από Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; (2014-08-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις (2014-05-29 00:00:00.0)
Νέα εκδοχή για την επίθεση στο προξενείο (2012-10-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση από το χτύπημα συγγενών του Καντάφι (2011-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ