Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Και ο «Εμπολα» πρόσχημα για διείσδυση των ΗΠΑ

Εκτακτη συνεδρίαση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ακόμη και την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να ανακόψει τη δράση ανταγωνιστικών μονοπωλίων από άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, καθώς χτες δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδιά της για την ανάπτυξη τουλάχιστον 3.000 στρατιωτών σε χώρες της περιοχής που πλήττονται από τη νόσο, που μέσα σε ένα οκτάμηνο έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 2.400 ατόμων σε πάνω από 5.000 κρούσματα...

Οι εξαγγελίες Ομπάμα επρόκειτο να γίνουν στο στρατηγείο των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονταν, κατά πληροφορίες, η δημιουργία κοινού «στρατηγείου» ΗΠΑ - ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, το στήσιμο 17 Κέντρων Υγείας, η εκπαίδευση τουλάχιστον 500 Αφρικανών υγειονομικών υπαλλήλων εβδομαδιαίως και η διανομή πακέτων υγειονομικού υλικού σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Οι εξαγγελίες Ομπάμα για τον «Εμπολα» αναμένεται να καλυφθούν από την αναδιανομή μισού δισ. δολαρίων που είχε στη διάθεσή του το Πεντάγωνο μετά την «ολοκλήρωση» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπως αυτή στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου για την επιδημία του ιού «Εμπολα» αύριο (Πέμπτη), με τη συμμετοχή, του ειδικού συντονιστή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ντέιβιντ Ναμπάρο, της επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Πάντως, η Κούβα προσφέρθηκε να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας του «Εμπολα», στέλνοντας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής γιατρούς και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πάνω από ένα δισ. δολάρια ζητά ο ΟΗΕ...

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Εϊλγουόρντ εκτίμησε ότι η επιδημία «Εμπολα» είναι μία διεθνής υγειονομική κρίση «χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή» ανησυχώντας για το διπλασιασμό των κρουσμάτων και θυμάτων μέσα στον τελευταίο μήνα. Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας στη Λιβερία θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μονάδων θεραπείας σε επίπεδο κοινότητας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργηθούν νέες κλινικές τις επόμενες βδομάδες...

Επιπλέον, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι χρειάζεται πάνω από ένα δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του «Εμπολα» προβλέποντας ότι 22.300.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία έχουν ανάγκη βοήθεια.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι αναμένεται να μολυνθούν από τον ιό έως το τέλος του χρόνου. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι οι μολύνσεις θα μειωθούν πριν το τέλος του έτους και θα σταματήσουν έως τα μέσα του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ