Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Κορυφώνεται η ενδοαστική κόντρα

ΓΛΑΣΚΟΒΗ.--

Αύριο στήνονται οι κάλπες στη Σκοτία για το δημοψήφισμα για ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο (που συναποτελούν η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκοτία και η Β. Ιρλανδία), μια διαδικασία που έχει εγκλωβίσει το λαό σε μια ενδοαστική διαμάχη, η οποία εκπορεύεται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, που θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες και επιλογή συμμαχιών. Το διακύβευμα για το κεφάλαιο είναι ο πλούτος της Σκοτίας, που παράγουν οι εργαζόμενοι, η Ενέργεια, αφού κατέχει το 95% των αποθεμάτων συνολικά του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα με τα νέα ενεργειακά αποθέματα. Ωστόσο, η μια ή η άλλη έκβαση του δημοψηφίσματος δε θα αλλάξει ουσιαστικά τη θέση των εργαζομένων με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Οι δημοσκοπήσεις, τις τελευταίες μέρες, είναι διφορούμενες και δίνουν πότε προβάδισμα στο «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση και πότε στο «όχι». Ταυτόχρονα, το ζήτημα της πιθανής απόσχισης της Σκοτίας προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ, καθώς και σε άλλες χώρες υπάρχουν διαθέσεις από μερίδες του κεφαλαίου για αποσχίσεις.

Οι δυνάμεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας είναι το κυβερνών Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, που καλλιεργεί τον εθνικισμό και προβάλλει σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, οι Πράσινοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (τροτσκιστές) και μια πολύ μικρή ομάδα από το Εργατικό Κόμμα και ένα τμήμα της αστικής τάξης με φορέα τους τις «Επιχειρήσεις για τη Σκοτία».

Οι δυνάμεις που είναι κατά είναι το Εργατικό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι, ενώ η πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων εναντιώνεται στην ανεξαρτησία. Τις τελευταίες μέρες τόσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συντηρητικός, Ντέιβιντ Κάμερον, με επισκέψεις του σε πόλεις της Σκοτίας όσο και ο πρώην πρωθυπουργός εργατικός Γκόρντον Μπράουν προσπαθούν να ενισχύσουν την καμπάνια για τη διατήρηση της ενότητας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας σε έντονα συναισθηματικούς τόνους για απόφαση που θα κρίνει το μέλλον, ενώ μέχρι και αύριο τα αστικά στρατόπεδα δίνουν «μάχη» να κερδίσουν τους αναποφάσιστους που υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ