ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΓΙΑ ΠΛΙΣΕΤΣΚΑΓΙΑ
Τα γενέθλια της «Απόλυτης Πρώτης Χορεύτριας» στο Ηρώδειο

Τα μεγαλύτερα αστέρια του χορού παγκοσμίως θα λάμψουν στη σκηνή του Ηρωδείου, στις 23 Σεπτέμβρη, για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη χορεύτρια του αιώνα μας, την μπαλαρίνα - μύθο την Μάγια Πλισέτσκαγια. Το Gala Mπαλέτου, που είναι αφιερωμένο στην σπουδαία αυτή καλλιτέχνη έχει τίτλο: «Ave Maya». Την επιλογή των χορευτών - όλοι τους principal dancers των μεγαλύτερων μπαλέτων του κόσμου - έκανε η ίδια η Πλισέτσκαγια και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα και ρόλους στους οποίους η ίδια έχει γράψει ιστορία ερμηνεύοντάς τους όπως: Δον Κιχώτης - Ραϊμόντα - Καρυοθραύστης - Ωραία Κοιμωμένη - Μαύρος Κύκνος - Ρωμαίος και Ιουλιέτα - Μανόν - Κουρσάρος - Κάρμεν.

Την εκδήλωση θα λαμπρύνει με την παρουσία της, η σπουδαία αυτή χορεύτρια, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 90ών γενεθλίων της.

«Χαίρομαι πολύ που σε λίγες μέρες θα συναντήσω το ελληνικό κοινό στην Αθήνα, σ' ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του πολιτισμού μας, το Ηρώδειο», δήλωσε η Μάγια Πλισέτσκαγια. «Η Αθήνα για μένα είναι στενά συνδεδεμένη με τη χορευτική μου ιστορία, αφού εδώ έχω χορέψει μεταξύ άλλων και τον "Θάνατο του κύκνου" σήμα κατατεθέν της καριέρας μου. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη γι' αυτό το μεγάλο gala προς τιμήν μου στις 23 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο που θα μου προσφέρουν οι εκπληκτικοί χορευτές που συμμετέχουν και θα απολαύσουν οι θεατές αυτής της βραδιάς».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τους λάτρεις του μπαλέτου από το να παρακολουθούν μαζί με την θρυλική μπαλαρίνα, μια παράσταση χορού αφιερωμένη σ' αυτήν, αλλά δεν υπάρχει και μεγαλύτερη τιμή για τους χορευτές και τις χορεύτριες να συμμετέχουν σ' ένα gala προς τιμήν της μυθικής θεάς του χορού χορεύοντας μπροστά της, γνωρίζοντας ότι η ίδια τους επέλεξε γι' αυτήν τη βραδιά.

Στην Μάγια Πλισέτσκαγια έχει απονεμηθεί ο κορυφαίος τίτλος της «Απόλυτης Πρώτης Χορεύτριας» και όπως αναφέρουν οι «Financial Times» «Η Maya ήταν και είναι ακόμα και σήμερα μια σταρ, ένα Ιερό Τέρας του μπαλέτου, η τέλεια επιτομή για τη θεατρική δόξα, ένα φωτεινό λαμπερό ορόσημο... AVE MAYA».

Εκθεση φωτογραφίας «Αιγαιομορφία»

Εκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας, με τίτλο «Αιγαιομορφία» του φωτογράφου Γιάννη Γιαννέλου, παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Ευγενίδου έως 16 Νοέμβρη. Μεγάλων διαστάσεων, ασπρόμαυρες φωτογραφίες εμφανίζουν το Αιγαίο πέλαγος και τα νησιά του με ένα μοναδικό, αισθαντικό τρόπο. Οπως ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει «προσπάθησα όλη την εμπειρία να τη διηγηθώ με ένα σύνολο φωτογραφιών, λουσμένο στο φως του ήλιου, που να προσκαλεί σε ταξίδια, σε ονειροπολήσεις, σε παρομοιώσεις και να οδηγεί τελικά στην αφύπνιση των επιθυμιών μας».

Ο Γιάννης Γιαννέλος έχει πλούσια εμπειρία στη φωτογραφία. Ξεκίνησε νωρίς με τη φωτογραφία τοπίου και την αρχαιολογική φωτογραφία, έχει εκδώσει δεκάδες φωτογραφικά λευκώματα, ενώ προσμετρά εκατοντάδες ώρες λήψεων από ελικόπτερο. Αλλωστε, οι πτήσεις με ελικόπτερο βοήθησαν τον Γιάννη Γιαννέλο να «αντιληφθεί» το Αιγαίο με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η έκθεση «Αιγαιομορφία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται έως τις 23 Οκτώβρη στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Εξάλλου, μεγάλο μέρος των εντυπωσιακών φωτογραφιών και αυτής της έκθεσης, προέρχεται από το εκπληκτικό αρχείο των φωτογραφιών του Γιάννη Γιαννέλου με το Αιγαίο άνωθεν. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 - 20.00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Είσοδος ελεύθερη.

Βδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρέσβη (αριστερά στη φωτ.) και τον υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρέσβη (αριστερά στη φωτ.) και τον υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας
Εγκαινιάστηκε προχτές το βράδυ η «Βδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η «Βδομάδα» περιλαμβάνει κύρια την προβολή οκτώ ταινιών της τελευταίας τριετίας - σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς. Η «Βδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου» τελεί υπό την αιγίδα της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας και της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Αναβολή

Αναβάλλεται, λόγω πρόβλεψης για ακραία καιρικά φαινόμενα, η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη, συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με την Γλυκερία, τον Λάκη Χαλκιά και την Μπέττυ Χαρλαύτη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Οι συντελεστές της παράστασης ανανεώνουν το ραντεβού με το κοινό σε νέα ημερομηνία και χώρο, τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στο Βοτανικός Live Stage (Ιερά Οδός και Σπύρου Πάτση, Κασσάνδρας 19). Οι διοργανωτές συνιστούν στο κοινό να κρατήσει τα εισιτήριά του, τα οποία και θα ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία.

Κηδεύτηκε ο Γ. Δεσπίνης

Κηδεύτηκε προχτές, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ο Γιώργος Δεσπίνης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Ο Γ. Δεσπίνης γεννήθηκε στην Τήνο το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία, εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στη συνέχεια εξελέγη στο ΑΠΘ, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ