ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Χρηματοδοτικές συμβάσεις με επιχειρηματικούς Ομίλους

Από τη χτεσινή εκδήλωση για την υπογραφή των δανείων της ΕΤΕΠ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή εκδήλωση για την υπογραφή των δανείων της ΕΤΕΠ
Κουρνιαχτό, ότι έρχεται ανάκαμψη, γύρω από τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν χτες στην Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) -τον επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ- επιχειρεί να σηκώσει η συγκυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την εκτέλεση δημόσιων έργων και για την ανάπτυξη υποδομών, για έργα που θα ανατεθούν σε επιχειρηματικές συμπράξεις με ιδιωτικά κεφάλαια. Ο επικεφαλής της ΕΤΕΠ, Β. Χόγιερ, μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής των δανείων, συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ότι με τις «νέες επενδύσεις μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Τέλος της κρίσης λένε αλλά για το κεφάλαιο

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι «επιτέλους πλησιάζουμε στο τέλος της κρίσης» και ότι οι «θυσίες πιάνουν τόπο». Σύμφωνα με τον υπουργό, η πτώση των επενδύσεων έφτασε στα τελευταία χρόνια στο 50% (έναντι 20% στην ΕΕ), με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά σε επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες «έχουν σχεδόν μηδενιστεί». Ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, εστίασε στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, λέγοντας ότι ήδη 10.000 πολίτες εργάζονται στα εργοτάξια, ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγή τσιμέντου και άλλων υλικών. Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, εστίασε στην αναβάθμιση της ενεργειακής θέσης της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕΠ, αξιοποιώντας την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα που διαθέτει, αντλεί φτηνά δάνεια από τις χρηματαγορές, προκειμένου στη συνέχεια να τα διοχετεύσει σε νέες επενδύσεις στα 28 κράτη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο φτηνής χρηματοδότησης, ειδικά για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που σε αυτήν τη φάση έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών.

Οι δανειακές συμβάσεις (συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ) αφορούν στην κατασκευή των παρακάτω έργων :

-Ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Το δάνειο ύψους 300 εκατ. θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων

- Μετρό Θεσσαλονίκης ( 200 εκατ. ευρώ) για την επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά. Η ΕΤΕΠ έχει ήδη συγχρηματοδοτήσει τη βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης με προηγούμενα δάνεια συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

- Βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής Ενέργειας (180 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη δόση από χρηματοδοτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ .

- Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων (65 εκατ.). Αφορά τη διασύνδεση των νησιών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με την ηπειρωτική χώρα.

- Κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης (70 εκατ. ευρώ) που θα υποστηρίξει τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της ΔΕΗ, καθώς και άλλα μικρότερα έργα.

Επιχειρηματικές παρουσιάσεις στο Λονδίνο

Με τη συμμετοχή 31 ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας, παρουσιάζονται στο Λονδίνο τα επιχειρηματικά δεδομένα και οι προοπτικές των εταιρειών, στο φόντο και των γενικότερων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτού του χαρακτήρα, δρομολογούνται επιχειρηματικές συμφωνίες με λεγόμενους θεσμικούς «επενδυτές» και άλλους διαχειριστές κεφαλαίων που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση κερδοφόρων επενδύσεων στα χρηματιστήρια. Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, ο πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Ζανιάς, εστίασε στην «αποκατάσταση των ανισορροπιών τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε αυτό των εξαγωγών», λέγοντας ότι «σύντομα θα καταγραφεί ανάκαμψη και σε ετήσια βάση». Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι με τις «κινήσεις τους είναι καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες προκλήσεις», ενώ τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνουν με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της «Lamda Development» (Ομιλος Λάτση) εκτίμησε ότι οι εργασίες στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου οι αποδόσεις διαμορφώνονται από 4 μέχρι 6 φορές πάνω από τις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Με διαφορά φάσης η νομισματική πολιτική

Κινδύνους αναστροφής της ανοδικής πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών τόσο από τις γεωπολιτικές εντάσεις όσο και από τη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ διαβλέπει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, που θα παρουσιαστεί αυτό το Σαββατοκύριακο (20-21 Σεπτέμβρη) στη σύνοδο του G20 στην Αυστραλία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά το α' εξάμηνο του 2014 αποδείχθηκε χαμηλότερη από την αναμενόμενη, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στο χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης στις ΗΠΑ, στα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις «αρνητικές εκπλήξεις» στην Ευρωζώνη καθώς επίσης και στην επιβράδυνση της οικονομίας που καταγράφηκε στην Ιαπωνία. Οπως υποστηρίζουν, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται, ωστόσο χαρακτηρίζεται από «μεγάλη ανομοιογένεια».

Ταυτόχρονα, με διαφορά φάσης διαμορφώνεται το μείγμα της νομισματικής πολιτικής ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ήδη έχει ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης». Παραπέρα περικοπές ανακοινώθηκαν από τον επόμενο μήνα, με μηνιαία προγράμματα ύψους 15 δισ. δολαρίων (από 25 δισ. σήμερα και περί τα 85 δισ. το μήνα που διαμορφώνονταν στα τέλη του 2013). Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αμερικανική κεντρική τράπεζα με δηλώσεις αξιωματούχων της προετοιμάζει το έδαφος για αυξήσεις στα επιτόκια του δολαρίου «νωρίτερα απ' ό,τι περιμένουν οι αγορές».

Καλλιεργούν προσδοκίες ξένες για τους λαούς

Σε διαφορετική φάση του κύκλου, η ΕΚΤ προχώρησε χτες στη διοχέτευση ρευστότητας 4ετούς διάρκειας με «συμβολικό» επιτόκιο, μόλις 0,05%. Θεωρητικά οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντλήσουν μέχρι 400 δισ. ευρώ, ωστόσο η ζήτηση από την πλευρά τους ήταν αρκετά χαμηλότερα από τα διάφορα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΕΚΤ, το συνολικό ποσό που διανεμήθηκε στις 255 ενδιαφερόμενες τράπεζες διαμορφώθηκε στα 82,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι δανείστηκαν ποσά ύψους 5 δισ. ευρώ. Τα σχετικά προγράμματα θα επεκταθούν από τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο - και εξαιρετικά αβέβαιο - είναι η διοχέτευση των κεφαλαίων που λιμνάζουν σε νέες κερδοφόρες επενδύσεις στην παραγωγή, άλλωστε όρος της ΕΚΤ για να δανειοδοτήσει, είναι «να δανειοδοτήσουν στη συνέχεια οι τράπεζες την πραγματική οικονομία». Εξάλλου, από το 2015 θα ισχύσει εκ περιτροπής παραίτηση ψήφου για μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. Ο κανονισμός προβλέπει την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, σε περίπτωση που τα κράτη της Ευρωζώνης ξεπερνούν τα 18, καθώς στη λίστα της λυκοσυμμαχίας προστίθεται ως 19ο μέλος η Λιθουανία. Σε πρώτη φάση, και για διάρκεια μέχρι 3 μήνες, το δικαίωμα ψήφου χάνουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, προκειμένου η «διαδικασία λήψης αποφάσεων να γίνει περισσότερο αποτελεσματική». Ο,τι και αν γίνει μ' όλ' αυτά, οι λαοί δεν πρόκειται σε τίποτα να ωφεληθούν αφού τα αντεργατικά μέτρα αποτελούν βασική προϋπόθεση για επενδύσεις. Από το χρήμα των τραπεζών θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Ξαναμοιράζουν τους ρόλους ΕΕ και ΔΝΤ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μην αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων που της διαθέτει το ΔΝΤ, εάν δεν τα έχει ανάγκη». Αυτό δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλ. Ρέγκλινκ, φέροντας στην επιφάνεια τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους της τρόικας. Είναι φανερό ότι η διαπάλη με την ΕΕ αφορά στο ρόλο κάθε πλευράς μετά τη λήξη των εκταμιεύσεων από το «μηχανισμό στήριξης». Εχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 (απομένει δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ απομένει να διαθέσει 12,2 δισ. ευρώ μέχρι και το Φλεβάρη του 2016). Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, αλλάζουν τα εσωτερικά δεδομένα στο πλαίσιο της τρόικας, σε μια εξέλιξη που εντείνει τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Παράλληλα, ο παράγοντας της ΕΕ σημείωσε ότι ορισμένες από τις χώρες της Ευρωζώνης ζητούν την παρουσία του ΔΝΤ ως προϋπόθεση των προγραμμάτων διάσωσης. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε ότι «σχετικά σύντομα θα ξέρουμε τι θα συμβεί».

Στην πλευρά της ΕΕ και χωρίς (άλλη) χρηματοδοτική στήριξη από το ΔΝΤ φαίνεται να προσανατολίζεται και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, προς τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στην οποία δηλώνει ότι «μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ». Ηδη το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα «έξοδο στις αγορές» μέσω έκδοσης 7ετών ομολόγων, τα οποία θα διατεθούν στις τράπεζες του εξωτερικού και άλλους «επενδυτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ