ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις

Απευθύνεται στην Κομισιόν και αφορά στις «κατευθυντήριες οδηγίες» του ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπου αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα με εργαλείο τις "κατευθυντήριες οδηγίες" προέβη σε νέες γενικευμένες περικοπές διαγνωστικών και κρίσιμων προληπτικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων αυτές που σχετίζονται με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες, PSA).

Αυτή η απόφαση αντανακλά την προκλητική, απάνθρωπη αντίληψη του περιττού "κόστους" για το κεφάλαιο και το κράτος του. Υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της σε όλα τα κράτη - μέλη, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τη διαμόρφωση ακόμα πιο "φθηνών" εργαζομένων, με καρατόμηση ακόμα και των ελάχιστων κρατικών παροχών Υγείας.

Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, με όποια μορφή διαχείρισης κι αν γίνει, έχει ως κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι αντίθετη με τα λαϊκά, κοινωνικά δικαιώματα. Συνοδεύεται από επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής του λαού. Μετατρέπει την Υγεία όλο και περισσότερο σε ατομική ευθύνη, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να αγοράζουν υπηρεσίες πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της προωθούν προγράμματα με "συμβουλές πρόληψης", με ελάχιστα βασικά "πακέτα παροχών" και "φιλανθρωπία" για την ακραία φτώχεια.

Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στα παρακάτω βασικά δικαιώματα και ανάγκες των λαϊκών οικογενειών:

  • Να καταργηθούν όλοι οι προηγούμενοι και οι νέοι περιορισμοί, τα πλαφόν και οι περικοπές στις διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις.
  • Να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες εξετάσεις στον υγιή πληθυσμό για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων.
  • Να παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης από το αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο, ιδιαίτερα σε Κέντρα Υγείας, με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολογία του κεφαλαίου.
  • Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς πληρωμές, άμεσες και έμμεσες συμμετοχές, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων».
«ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Παρέμβαση για την απλήρωτη εργασία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την κλινική
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την κλινική
Διαμαρτυρία στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι της κλινικής και το κλαδικό Συνδικάτο Υγείας Νομού Αττικής, διεκδικώντας δεδουλευμένα έως και ενάμιση χρόνου.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων και του Συνδικάτου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, από τον οποίο άκουσαν τις γνωστές δικαιολογίες περί οικονομικών προβλημάτων λόγω των περικοπών του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ξανάκουσαν τις γνωστές υποσχέσεις για κανονική πληρωμή των μισθών από δω και στο εξής και αποπληρωμή των δεδουλευμένων κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών φτάνουν πλέον και τον ενάμιση χρόνο. Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα με σύμμαχο το κλαδικό συνδικάτο.

Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας δεν περιορίζεται στον «Κυανό Σταυρό» ούτε είναι μεμονωμένο στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών, ενώ χρησιμοποιείται από αρκετούς εργοδότες ως φόβητρο, για να δεχτούν οι εργαζόμενοι μειώσεις σε μισθούς, δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ερευνα για τα εμπόδια πρόσβασης στην ΠΦΥ

Ενας στους δύο που έχουν ανάγκη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δεν μπορεί να προσεγγίσει τις υπηρεσίες λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής, ενώ ένας στους τρεις δεν έχει να πληρώσει τις απαραίτητες συμμετοχές για να έχει και αυτές τις στοιχειώδεις παροχές. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες απ' την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στο 13ο Συνέδριο «Healthworld», που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Η έρευνα αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από εκείνους που μείωσαν τη χρήση υπηρεσιών για ΠΦΥ, το 45% το έκανε λόγω μεγάλου χρόνου αναμονής και το 33% λόγω αδυναμίας πληρωμής. Ομως, όταν τα στοιχεία αναφέρονται σ' εκείνους που δε χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ΠΦΥ, αν και είχαν πρόβλημα υγείας, τότε η αδυναμία πληρωμής εκφράζεται με ποσοστό 45%.

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους: Κοντά στο 50% όσων έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, είναι άνεργοι, ενώ το 40% έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητα, επειδή δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους (κυρίως επαγγελματοβιοτέχνες).

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, η κατά κεφαλήν δαπάνη για υπηρεσίες ΠΦΥ διαμορφώθηκε σε 270 ευρώ και κατανέμεται ως εξής: Φάρμακα 100 ευρώ. Επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) 54 ευρώ. Εργαστηριακές εξετάσεις 52 ευρώ. Ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό 25 ευρώ.

Σε 160 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, η κατά κεφαλήν δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη τους 12 τελευταίους μήνες. Στο σύνολό τους, κοντά στα 158 ευρώ πληρώνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα 2 ευρώ πληρώνονται στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «HELLENIC STEEL»
Κλίμα αναμονής και ανάθεσης από την πλειοψηφία

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι του χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης «Hellenic Steel», καθώς η Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί για τις 30/9, έχει ως θέμα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Οι εξελίξεις στο χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης συνδέονται με τις εξελίξεις στη μητρική εταιρεία ILVA, που από το 2013 βρίσκεται υπό την επιτροπεία του ιταλικού κράτους και αναμένεται να πουληθεί.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία στελεχών της εταιρείας, οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου και ο πρόεδρος του ΕΚ Θεσσαλονίκης ζήτησαν παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης μέχρι να βρεθεί αγοραστής.

Ο υπουργός, Ν. Δένδιας, είπε ότι θα επικοινωνήσει με την Ιταλίδα ομόλογό του, προκειμένου να μην οδηγηθεί το χαλυβουργείο σε εκκαθάριση, αλλά να πουληθεί εν λειτουργία, ακολουθώντας την πορεία της μητρικής εταιρείας ILVA. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα επικοινωνήσει με τις δύο τράπεζες που είναι μέτοχοι της «Hellenic Steel», την Πειραιώς και την ΕΤΕ, προκειμένου να συνδράμουν τη λειτουργία της βιομηχανίας, μέχρι να βρεθεί αγοραστής.

Σε ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση της «Hellenic Steel», με αίτημα καμιά απόλυση, πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επαναφορά των μισθών στις συμβάσεις προ των μειώσεων, καλούν τους εργαζόμενους η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Μετάλλου.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως η απόφαση της εταιρείας ILVA για την «Hellenic Steel» αποδεικνύει ότι τα εργοστάσια μένουν ανοιχτά ή κλείνουν, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τη μέγιστη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Σχετικά με τη στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σημειώνουν: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση" - ΜΕΤΑ) που τάχθηκαν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, υιοθέτησαν τα αιτήματά της για φθηνό ρεύμα και επιχορηγήσεις. Δεν οργάνωσαν τον αγώνα, παίζοντας πολλές φορές και το ρόλο του απεργοσπάστη με την αιτιολογία ότι δεν θίγονται δήθεν τα συμφέροντα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία, όταν γύρω τους γκρεμίζονταν όλα τα δικαιώματα, τσακίζονταν οι μισθοί, απελευθερώνονταν οι ομαδικές απολύσεις κ.ά.

Σήμερα, στην ουσία έρχονται και αποδέχονται τα τετελεσμένα της εταιρείας, προσκαλώντας και πάλι τους εργαζομένους σε μια λύση που από την πίσω πόρτα βάζει τη χρηματοδότηση άλλου επιχειρηματία για να αναλάβει την εταιρεία. Και φυσικά οι όποιες αλλαγές θα έχουν την απαίτηση για ακόμη πιο φτηνά μεροκάματα, για ακόμη πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για νέες θυσίες στο όνομα της "βιωσιμότητας"».

Σχέδιο νέας μείωσης των μισθών στο Δημόσιο

Σε μειώσεις μισθών για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, από 25 έως 28%, προσανατολίζεται η κυβέρνηση μέσω νέου μισθολογίου, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα. Επίσης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει διάταξη προηγούμενου νόμου που προβλέπει πως ο νεοπροσλαμβανόμενος βρίσκεται υπό δοκιμή για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου θα διαμορφωθεί ως εξής: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στα 586 από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα (μείωση 25%). Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα 640 από 858 ευρώ μεικτά (μείωση 25%). Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στα 750 από 1.037 ευρώ μεικτά (μείωση 27,7%). Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στα 787 από 1.092 ευρώ μεικτά (μείωση 28%).

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016» είναι η δημιουργία νέου μισθολογίου - επιδίωξη ήταν να παρουσιαστεί έως το Σεπτέμβρη - χαρακτηριστικό του οποίου είναι πως το ύψος των μισθών θα συνδέεται με τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως από το 2009 μέχρι το 2014, η μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 36%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ