ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης για τα προβλήματα των ανέργων, που αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ και εξειδικεύουν - εμπλουτίζουν ανά κλάδο και περιοχή τα σωματεία. Το δίμηνο θα κορυφωθεί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα (12 μ. Σύνταγμα) με ενδιάμεσο σταθμό τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 4/10.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Φτηνές συγκοινωνίες για όλο το λαό

Μαζική παρέμβαση χτες στο υπουργείο Μεταφορών. Κινητοποίηση αύριο και στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
«Τώρα μέτρα για την ανεργία, δωρεάν μεταφορά στη συγκοινωνία», «Οχι στις μπάρες και στον εκφοβισμό φθηνή συγκοινωνία για το λαό», «Η συγκοινωνία ανήκει στο λαό όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν έξω από το υπουργείο Μεταφορών, στην κινητοποίηση της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων, επιτροπών ανέργων, συνταξιουχικών οργανώσεων και νεολαίας.

Αίτημα αιχμής της χτεσινής διαμαρτυρίας ήταν να μειωθούν κατά 50% τα εισιτήρια και να είναι δωρεάν η μετακίνηση για ανέργους, με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ. Ο Γ. Κιούσης, εκ μέρους της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΑΣΑ, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» κατήγγειλε τα υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας ότι «πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον όσον αφορά τα κονδύλια για τους ανέργους, για τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων και για καλύτερες συγκοινωνίες». Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση από τα σωματεία, «γερά, μαζικά, αποφασιστικά, οργανωμένα για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Αύριο στη Θεσσαλονίκη

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων για τις αστικές συγκοινωνίες, παίρνει αύριο η Θεσσαλονίκη, καθώς οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ, στις 11 π.μ. Από την 1η του Οκτώβρη, προβλέπονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και τα ήδη τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο θα στέλνονται στις εφορίες για να πληρωθούν στο πενταπλάσιο.

Το κανονικό εισιτήριο μίας (1) μόνο μετακίνησης σε οποιαδήποτε λεωφορειακή γραμμή αυξάνεται από 0,80 σε 1 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο μίας (1) μόνο μετακίνησης παραμένει στα 0,50 ευρώ. Το εισιτήριο δύο (2) μετακινήσεων με μετεπιβίβαση, από και προς κάθε κατεύθυνση, αυξάνεται από τα 0,90 στα 1,20 ευρώ και περιορίζεται η χρονική του διάρκεια από τα 0,90 στα 0,70 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο δύο (2) μετακινήσεων ορίζεται στα 0,60 ευρώ.

Τα εισιτήρια μίας και δύο μετακινήσεων αν εκδίδονται από τα μηχανήματα εντός των λεωφορείων θα πληρώνονται κατά 0,10 ευρώ ακριβότερα.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική για τον ΟΑΣΘ, που αποφάσισε η κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΟΑΣΘ κατά περίπου 250 εκ. ευρώ και «αύξησης των ιδίων εσόδων του», προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των μετόχων του. Το κόστος αυτό θα κληθεί να πληρώσει ο λαός που ήδη αγκομαχάει με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια, την ανεργία, την απλήρωτη δουλειά.

Προληπτική καταστολή από τον ΟΑΣΘ

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή προς το προσωπικό του ΟΑΣΘ, ενημερώνονται οι εργαζόμενοι ότι «ενόψει της προγραμματισμένης αναμόρφωσης της τιμολογιακής πολιτικής, τις επόμενες μέρες αναμένονται αντιδράσεις οργανωμένων ομάδων κατά της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων.

Οι ενέργειες που αναμένονται προς το παρόν, είναι ανάρτηση πανό και επικόλληση αφισών, ενδεχόμενα και εντός των λεωφορείων. Επιπλέον, δεν αποκλείονται και άλλου είδους ενέργειες, όπως προτροπή των επιβατών για τη μη έκδοση εισιτηρίου, δολιοφθορές κατά των εκδοτικών και ακυρωτικών μηχανημάτων, κ.λπ.».

Στις οδηγίες που δίνει προς τους εργαζόμενους, αναφέρει ότι όταν αντιληφθούν τέτοιες ενέργειες εντός των λεωφορείων ή σε χώρους και εγκαταστάσεις του ΟΑΣΘ, «οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα και αναλυτικά το Κέντρο Ρύθμισης Κυκλοφορίας (ΚΕΡΚΥ) για να λάβουν γνώση τα εποπτικά και ελεγκτικά όργανα και η υπηρεσία security. Σε κάθε περίπτωση, θα δοθούν οδηγίες από το ΚΕΡΚΥ ενώ θα υπάρξει άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί εγγράφως για το θέμα».

Επίσης, δίνει οδηγίες και για τη συνέχεια, μετά δηλαδή την παρέμβαση security και αστυνομίας. Οπως λέει, «εκ των υστέρων και αφού τα άτομα αποσυρθούν από το λεωφορείο ή την εγκατάσταση του Οργανισμού, σε συνεργασία με το ΚΕΡΚΥ, τους σταθμάρχες, τους ηλεκτρονικούς ή άλλα συνεργεία, πρέπει να λαμβάνεται η άμεση μέριμνα απόσυρσης του υλικού διαμαρτυρίας»...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ
Μέτρα προστασίας των ανέργων απαίτησαν τα σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες για το υπόμνημα που έχει κατατεθεί εδώ και οκτώ μήνες, χωρίς να γίνει συζήτηση

Από την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου
Από την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου
Τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων από τη Δημοτική Αρχή Βόλου απαίτησαν άνεργοι και εργαζόμενοι της περιοχής, με μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, έχουν καταθέσει υπόμνημα, ζητώντας:

  • Αμεση μείωση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ κατά 30% για τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και απαγόρευση διακοπής της παροχής.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να διεκδικήσει το Δημοτικό Συμβούλιο έκτακτο κονδύλι που θα καλύψει τις ανάγκες για τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία, θέρμανση σε κάθε σχολείο και σε οικογένειες ανέργων, την πληρωμή κομμένου ρεύματος οικογενειών ανέργων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
  • Χορήγηση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων μέσω της αστικής συγκοινωνίας σε ανέργους.

Τα σωματεία που κατέθεσαν το υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι: Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Εργαζομένων «Coca cola 3Ε», Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων Μαρινόπουλου Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας.

Ο Κ. Στεργίου, πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας και ο Απ. Νάνος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απαίτησαν το υπόμνημα των σωματείων να έρθει σαν θέμα της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, αφού τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις πάνω στο θέμα.

Στις ...καλένδες των υπηρεσιών προσπάθησε να στείλει τα συγκεκριμένα αιτήματα ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος. Μάλιστα, απαντώντας στους εκπροσώπους των σωματείων που επεσήμαναν ότι έχουν θέσει τα αιτήματα εδώ και οκτώ μήνες κι ακόμα περιμένουν απάντηση, δε δίστασε να περιγελάσει τους ανέργους, λέγοντας: «Να περιμένετε άλλους οκτώ μήνες»!

Είχε προηγηθεί η άρνηση της δημοτικής αρχής να θέσει σε ψηφοφορία ένα κείμενο καταδίκης του φασισμού και της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, χωρίς να τοποθετηθούν πάνω στα αιτήματα που είχαν θέσει τα σωματεία.

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τόσο τη στάση της δημοτικής αρχής, που δεν έβαλε σε ψηφοφορία το ψήφισμα για τη Χρυσή Αυγή, όσο και τη στάση των άλλων παρατάξεων, που με την αποχώρησή τους, απέφυγαν να τοποθετηθούν για τα αιτήματα των συνδικάτων.

Διαμαρτυρία στην Κέρκυρα για τον ΕΝΦΙΑ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ έκανε χτες το πρωί η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ έξω από την Α' ΔΟΥ. «Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί τη μονιμοποίηση των χαρατσιών της ΔΕΗ που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι ένα μέτρο το οποίο βαραίνει ακόμη περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες και πρέπει να καταργηθεί», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Προσθέτουν πως η συζήτηση που γίνεται για τις μειώσεις και την αύξηση του αριθμού των δόσεων, είναι αποπροσανατολιστική και δεν αλλάζει την ουσία: «Παρά τις όποιες αλλαγές, ο ΕΝΦΙΑ επί της ουσίας παρέμεινε άθικτος. Η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ είναι ότι ο λαός πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο κτήμα που καλλιεργεί για να ζήσει».

Με τη χτεσινή κινητοποίηση, εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες διεκδίκησαν: Πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας. Να καταργηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που πνίγουν το λαό. Να μη γίνει καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Αποφάσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις συνδικάτων

Νέες αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 3 και 4 Οκτώβρη, πήραν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Κορίνθου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Ρόδου και Σάμου.

Κοινό κάλεσμα προς τις Γενικές Συνελεύσεις και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο υπογράφουν οι Σύλλογοι ΠΕ «Σεφέρης» και «Σωκράτης» και οι ΕΛΜΕ Α' Θεσσαλονίκης και Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 4 Οκτώβρη με προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, αλλά και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

Οι συνεδριάσεις - συσκέψεις των σωματείων συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα, 24/9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση), Εργατικό Κέντρο Νάουσας (σύσκεψη με σωματεία), Γραμματεία Κορινθίας ΠΑΜΕ.

Αύριο, 25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΟΤΑ Π. Φαλήρου (Γενική Συνέλευση), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Πρέβεζας.

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Αχαΐας.

28/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ηγουμενίτσας, εργαζόμενοι στα «LIDL» Κορινθίας.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση), Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΝΟΥΝΟΥ Ασπροπύργου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας (Γενική Συνέλευση).

30/9: Ενωση Λογιστών Αθήνας (σύσκεψη ανέργων), Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας (σύσκεψη για την ανεργία).

1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής Γενική Συνέλευση).

8/10: Σωματείο εργαζομένων «Τasty» (Γενική Συνέλευση)

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).

Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης

Στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας, έχουν αποφασίσει ενδεικτικά τις εξής κινητοποιήσεις:

  • Από τα Σωματεία Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τον Σύλλογο Γυναικών Πτολεμαΐδας και το παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Πτολεμαΐδας, την Πέμπτη 25/9, στις 11 π.μ.
  • Από σωματεία και μαζικούς φορείς της Φθιώτιδας, στα διόδια της Αγίας Τριάδας, την Κυριακή 28/9 (5 μ.μ. - 7 μ.μ.). Επίσης, η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ θα κάνει εκδηλώσεις για την Παιδεία (11/10) και την Υγεία (18/10).
  • Από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στις 3/10, στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ (Δωδεκανήσου).
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 3/10, για τα προβλήματα των ανέργων, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ.
  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο 25/9, στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Χαλκίδας, για τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας. Τη μέρα εκείνη εκδικάζεται η προσφυγή του Σωματείου για την ακύρωση 117 απολύσεων. Επίσης: Στις 3/10, εξόρμηση στα γραφεία ΟΑΕΔ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10, στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από τη Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, παράσταση διαμαρτυρίας στις 30/9 στην εφορία για τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ.
  • Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Πρέβεζας, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στις 25/9 και από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κορίνθου πρόγραμμα εξορμήσεων 29/9 - 1/10.
Διαδηλώνουν οι ΕΒΕ την 1η Οκτώβρη

Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που τους φορτώνει με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, τους στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και από πάνω τους εκβιάζει για την κατάσχεση της περιουσίας τους, μέσω του ΚΕΑΟ, οργανώνουν την 1η Οκτώβρη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων θα κάνουν συγκέντρωση στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Επιπλέον, η Γραμματεία Φθιώτιδας της ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 29/9 και κινητοποίηση στην εφορία την Τετάρτη 1/10.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι στις 2 Οκτώβρη

Την παναττική τους συγκέντρωση, την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ. Στη συγκέντρωση καλεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Οι συνταξιούχοι θα κάνουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικά αιτήματα: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Μέρα Διεθνούς Δράσης για την ανεργία

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Συγκεντρώσεις στις 3 και 4 Οκτώβρη

Με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 3 και 4 Οκτώβρη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες του δίμηνου δράσης και προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα 4/10, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη 4/10, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Λαύριο 4/10, 11 π.μ., Αγαλμα μεταλλωρύχων

Λάρισα 4/10, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος 4/10, 11.00 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα 4/10, 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Καρδίτσα 4/10, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία 3/10, 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Πάτρα 3/10, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίπολη 4/10, 12 μ., πλατεία Πετρινού

Αργος 3/10, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Κόρινθος 3/10, 7 μ.μ., πεζόδρομος (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα)

Αργοστόλι 4/10, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ζάκυνθος 4/10, 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κέρκυρα 3/10, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Γιάννενα 3/10, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο 3/10, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα 3/10, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Πρέβεζα 3/10, 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Ηράκλειο 4/10, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Ρέθυμνο 3/10, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Μυτιλήνη 3/10, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Σάμος 3/10, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ