ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η αυτοκινητοδρομία Ειρήνης

Αυτοκινητοδρομία Ειρήνης με αφετηρία την Πάτρα (Ακτή Λυμαίων μπροστά στον Αγ. Ανδρέα) και τελικό προορισμό τη βάση του Αραξου, διοργανώνουν σήμεραΚυριακή και ώρα 3.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Της κινητοποίησης θα προηγηθεί παμπελοποννησιακή σύσκεψη την οποία συγκαλούν μαζικοί φορείς στις 11.30 π.μ., η οποία θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Με ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές καλούν το λαό της Αχαΐας να δώσει αγωνιστικό «παρών» και να καταδικάσει το ραδιενεργό έγκλημα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τον καλούν να παλέψει και να επιβάλει το κλείσιμο της βάσης του Αραξου και την απομάκρυνση των πυρηνικών. Να αγωνιστεί και να απαιτήσει την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων από τη Γιουγκοσλαβία, να απαιτήσει να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ.

ΑΘΗΝΑ
Προετοιμάζεται νέα μεγάλη διαδήλωση

Στις 8 του Φλεβάρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και δεκάδων μαζικών φορέων 

Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση κατά της παρουσίας των κατοχικών νατοϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια διοργανώνεται στις 8 του Φλεβάρη στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ήδη σ' αυτή έχουν δηλώσει συμμετοχή - και σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν - δεκάδες φορείς και οργανώσεις.

Την επόμενη βδομάδα γίνεται και νέα σύσκεψη για την προετοιμασία της διαδήλωσης, ενώ στους συνδιοργανωτές αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή και νέοι φορείς. Για το σκοπό αυτό, το ΕΚΑ αποστέλλει μεθαύριο σχετική επιστολή που ανάμεσα στους στόχους πάλης που θέτει είναι: Η ανάγκη διάλυσης του ΝΑΤΟ και η άμεση απομάκρυνση των δυνάμεών του από τα Βαλκάνια, διότι - όπως υπογραμμίζεται - η ύπαρξη και παρουσία του, συνιστά αδιάκοπη πηγή κινδύνου για την ειρήνη και την επιβίωση των λαών της περιοχής μας και του κόσμου γενικότερα.

Η απαίτηση επιστροφής όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, αλλά και η παρεμπόδιση νέων επιθετικών και πολεμικών πρωτοβουλιών στην περιοχή μας και τη μη συμμετοχή της χώρας μας καθ' οιονδήποτε τρόπο σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Την απομάκρυνση των Νατοϊκών δυνάμεων από την Ευρώπη, μαζί και των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και το κλείσιμο των ξένων Νατοϊκών βάσεων που αποτελούν στηρίγματα των πολεμικών και όχι μόνο εξορμήσεων.

Την πλήρη έρευνα για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ξηρά και θάλασσα στην πατρίδα μας και την απαίτηση μέτρων αποκατάστασης της ζημιάς, όπου και όσο αυτό είναι δυνατό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ευρεία απήχηση της πρωτοβουλίας για τη σύσκεψη φορέων

Πραγματοποιείται την Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης 

Την ανταπόκριση νεολαιίστικων και εργατικών φορέων της πόλης βρίσκει ήδη η πρωτοβουλία που πήραν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Αντιπολεμική Επιτροπή, ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάςνα συγκαλέσουν σύσκεψη, με στόχο να εκφραστεί πλατύτερα η διαμαρτυρία όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Χτες εξάλλου ανακοινώθηκε και η συμμετοχή εκπροσώπων της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη 30 Γενάρη, στις 8.30, το βράδυ στην αίθουσα τουΙατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Και έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι φορείς του νομού, αφού, μετά και τις τελευταίες αποκαλυπτικές εξελίξεις στη Βαλκανική, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια σιωπής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως αυτή η πρωτοβουλία γίνεται στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των δολοφονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Στη Θεσσαλονίκη, όπου μέσω του Λιμανιού και του Σιδηροδρόμου της, διακινούνταν και συνεχίζουν να διακινούνται τα επικίνδυνα φορτία θανάτου προς και από το Κοσσυφοπέδιο. Κοντέινερ και οχήματα που κανείς δε γνωρίζει τι περιέχουν και αν έχουν μολυνθεί από τα ραδιενεργά «έξυπνα όπλα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ζητά από τους ΝΑΤΟικούς επιτελείς βεβαιώσεις που να πιστοποιούν ότι τα οχήματα που επιστρέφουν από το Κοσσυφοπέδιο, για να διακινηθούν προς τις χώρες τους μέσω του Λιμανιού, έχουν ελεγχθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν ραδιενεργά κατάλοιπα.

Οι κινητοποιήσεις καλά κρατούν

Με αμείωτους ρυθμούς το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας συνεχίζει να διοργανώνει κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις καταδίκης του ραδιενεργού ΝΑΤΟικού εγκλήματος στη Βαλκανική. Ετσι έχουν προγραμματιστεί:

Σήμερα Κυριακή

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας διοργανώνει εκδήλωση στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Θα μιλήσει ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 10.00 π.μ., στο δημαρχείο της πόλης (πλατεία Ηρώων). Ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου «Μελίνα Μερκούρη» (Μεγίστης 20). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

- Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στον Εύδηλο, πραγματοποιούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να ενώσουν τη φωνή τους με αυτήν των σωματείων ενάντια στο διαρκές ΝΑΤΟικό έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια.

Τις επόμενες μέρες

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σερβία δυο χρόνια μετά. Οι επιπτώσεις του πολέμου στη χώρα μας. Ανάληψη πρωτοβουλιών», διοργανώνουν με πρωτοβουλία τους κάτοικοι της Χίου την Τετάρτη 31 Γενάρη και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συμβουλίων του «Ομήρειου».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Νεότητος και Κουντουριώτου).

- Αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Ελεούσας την Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001 και ώρα 7.00 μ.μ. διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντρέας Θεοφίλου, φυσικός και ερευνητής του «Δημόκριτου», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Συλλαλητήριο την Κυριακή 4 Φλεβάρη, διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Σάμου στις 5.00 μ.μ. στην πλατείαΠυθαγόρα.

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΩΝ

Στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο «Ακάδημος» 

Οι λαοί όλου του κόσμου έχουν τη δύναμη να βάλουν σοβαρά εμπόδια, να ακυρώσουν και να ανατρέψουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Με κεντρικό τους σύνθημα αυτό, οι άνθρωποι του μόχθου, μέλη σωματείων, συλλόγων και συνδικάτων της Αθήνας, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριοΔευτέρα στις 6μμ, στο Θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17) και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, τη συγκέντρωση συνδιοργανώνουν τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδοντοτεχνιτών, Ελλήνων Ηθοποιών, Κωνσταντακάτου, Ηλεκτροτεχνικών, οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, οι Ενώσεις Φαρμακεργατών, Λιθογράφων, Λογιστών, τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Επισιτισμού - Τουρισμού.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκδήλωση για το βρώμικο πόλεμο

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια συνεχίζεται - Επιπτώσεις στη χώρα μας», διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, οι Σύλλογοι, Δικηγορικός Χαλκίδας και Φαρμακευτικός, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, οι Δήμοι Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης, το Σωματείο Οικοδόμων Χαλκίδας, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, ενώ συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 του Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» (Χαλκίδα) και στη συζήτηση συμμετέχουν: ο Θαν. Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δημ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Γ. Γεωργιάδης, δημοσιογράφος, ο Δ. Βενετής, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και συντονίζει ο Γιαν. Τριάντης, δημοσιογράφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ