ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλθηκε η προσπάθεια συσχετισμού των πλαστών δικαιολογητικών με τις συμβάσεις

Την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση προκειμένου να συσχετιστούν οι έλεγχοι που γίνονται στους δήμους από τους ελεγκτές - επιθεωρητές σχετικά με τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με τους ελέγχους για τα πλαστά δικαιολογητικά, κατήγγειλε, χτες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του δημάρχου, Γ. Καμίνη, που ανέφερε ότι ο δήμος είχε ξεκινήσει τους ελέγχους για τα πλαστά δικαιολογητικά πριν από 11 μήνες και ότι από τους περίπου 4.500 υπαλλήλους που έχουν ελεγχθεί έχουν βρεθεί συνολικά 63 εργαζόμενοι που κατείχαν πλαστά χαρτιά, είτε πτυχία είτε δικαιολογητικά.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε πως «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παρουσιαστεί το μαύρο άσπρο. Να ταυτιστούν τα πλαστά δικαιολογητικά με τις συμβάσεις που ανανεώθηκαν και βάσει του νόμου Παυλόπουλου, αυτός ο κόσμος κατά τη γνώμη μας έχει δικαίωμα στη δουλειά και καλά κάνει και δουλεύει. Ο επανέλεγχος αφορά διαδικασία δύο μηνών, που αυτούς τους μήνες οι άνθρωποι δούλευαν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρώνονταν. Μιλούν τα ΜΜΕ για πέντε ''καλούς'' και πέντε ''κακούς'' δήμους. Οι πέντε "κακοί" είναι όπου οι εργαζόμενοι των δήμων και με στήριξη των δημοτικών αρχών αρνήθηκαν τον έλεγχο στις συμβάσεις με τον οποίο θα πετάξουν στην απόλυση μέρος από πολύτιμο και λιγοστό προσωπικό που έχουν πλέον οι δήμοι. Παρουσιάζουν σαν "καλούς" αυτούς που διενεργούν έρευνα για τα πλαστά δικαιολογητικά. Συγκρίνουν ανόμοια πράγματα γιατί η διαδικασία των πλαστών γίνεται σε όλους τους δήμους».

Παράλληλα, πρότεινε οι αποφάσεις που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο να περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που κινδυνεύουν να απολυθούν, «όπως τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έχουμε ακόμα με δικαστικές αποφάσεις και ο δήμος αρνείται τη μη άσκηση έφεσης για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό που κάναμε, δηλαδή να μην ασκηθεί έφεση στους εργαζόμενους της Καθαριότητας και του Πράσινου, να τη γενικεύσουμε για όλους τους εργαζόμενους. Για τους σχολικούς φύλακες, για τις 24 εργαζόμενες των stage που τις πετάτε στο δρόμο, για τον Εθνικό Κήπο, για τον ΟΠΑΝΔΑ που πληρώνονται με έναντι. Πώς θα δουλέψει ο δήμος φεύγοντας αυτό το δυναμικό; Το ίδιο ισχύει και για την άρνησή μας να ελεγχθούν οι δήθεν πλαστές συμβάσεις. Οπως επίσης και να επιβεβαιώσουμε αυτή την έστω και κουτσουρεμένη απόφαση που είχαμε πάρει ότι όσον αφορά την "αξιολόγηση", ο δήμος δεν δίνει καταστάσεις και περιμένει την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς δεν την είχαμε στηρίξει γιατί θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως δεν έπρεπε να το κάνει».

Και συνέχισε ρωτώντας το δήμαρχο: «Στο Δήμο της Αθήνας γίνεται έλεγχος για τις συμβάσεις; Πόσοι εργαζόμενοι από τους λίγους που έχουν απομείνει, βρίσκονται προς απόλυση;». Ο Γ. Καμίνης απάντησε πως όντως έχει ξεκινήσει έλεγχος από τους ελεγκτές και πως «στο Δήμο της Αθήνας δεν θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις συμβάσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την έγκριση του Απολογισμού - Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσεως οικονομικού έτους 2013, σημειώθηκε από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης» η συνεχής αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική του δήμου και καταψήφισε το θέμα, όπως άλλωστε είχε κάνει και με τον προϋπολογισμό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον εισαγγελέα για τον επανέλεγχο των συμβάσεων

Στον εισαγγελέα έστειλε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, τις εκθέσεις επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για πέντε από τους δήμους που αρνούνται να στείλουν τα στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι πραγματικός σκοπός και της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και του επανελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου είναι να «νομιμοποιήσουν» νέες απολύσεις και μακροπρόθεσμα να αποτελούν εργαλεία χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων.

Οι πέντε δήμοι για τους οποίους γίνεται λόγος είναι οι Δήμοι Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νικαίας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρέων και Ζωγράφου. Η αποστολή στοιχείων στον εισαγγελέα όπως και η πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, που έκρινε ότι η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην «αξιολόγηση» είναι παράνομη όπως και κάθε απεργία που στοχεύει στην κατάργηση αντεργατικών νόμων, σηματοδοτούν την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού προκειμένου να εφαρμοστούν χωρίς «εμπόδια» οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπάθησε να συγκαλύψει τον πραγματικό στόχο του επανελέγχου των συμβάσεων, ισχυριζόμενος ότι είχαν γίνει παρατυπίες κατά τη μετατροπή. Δεν λέει ότι ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά διεξάγεται εδώ και καιρό και επομένως καμία σχέση δεν έχει με το σημερινό επανέλεγχο. Ακόμα υπεραμύνθηκε της «αξιολόγησης», η οποία απώτερο στόχο έχει να συμβάλει στη δημιουργία ενός κράτους που θα υπηρετεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Προωθούν τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Δήλωση του δημάρχου Πάτρας

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αποστολή στοιχείων στον εισαγγελέα, δήλωσε τα εξής:

«Η πρώτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν να δοθεί εντολή προς τις Γενικές Διευθύνσεις του Δήμου, να σταματήσει κάθε ενέργεια αποστολής στοιχείων.

Στόχος αυτής της απόφασης ήταν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Τις απολύσεις.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας είναι σε πλήρη αντίθεση με τον αντιδραστικό νόμο 4250/2014 γιατί βάζει τις Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του Δήμου να λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, όπου θα έχουν πρόσβαση λίγοι και ανάλογα με τον οβολό τους. Γι' αυτό παλεύουμε να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος 4250/2014, όπως αποφάσισε και το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Αυτό που επιδιώκει η περίφημη διαδικασία αξιολόγησης είναι η βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με στόχο να καταργηθεί η σταθερή απασχόληση και να αντικατασταθεί με δίμηνες και 6μηνες συμβάσεις.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα φαινόμενα που "άνθισαν" τις προηγούμενες δεκαετίες: Με τη ρουσφετολογία, τη ρεμούλα και την κοπάνα, γιατί όλα αυτά είχαν το σκοπό τους: Την ενσωμάτωση χιλιάδων ανθρώπων και τη φθορά των συνειδήσεών τους. Θεωρούμε απαράδεκτο να καταγγέλλουν τα φαινόμενα όψιμα σήμερα αυτοί που τα δημιούργησαν. Πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διαίρεση των εργαζομένων».

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΚΙΛΚΙΣ
Αθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου

Τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) Αξιούπολης, στην Ειδομένη, διαπίστωσαν η αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που περιόδευσαν χτες το μεσημέρι στην περιοχή.

Στο ΤΣΦ στην Ειδομένη σε μικρά κελιά κρατούνται στοιβαγμένοι πολλοί πρόσφυγες, σε άθλιες συνθήκες σίτισης και υγιεινής. Βρίσκονται εκεί, άλλοι εδώ και 20 μέρες και άλλοι εδώ και 6 μήνες και περιμένουν να απελαθούν. Δεν τους έχει επισκεφθεί γιατρός, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε κρούσμα φυματίωσης. Επίσης, δεν αυλίζονται, καθώς η αυλή (πάρκινγκ) του ΤΣΦ είναι γεμάτη από συμπατριώτες τους μετανάστες και πρόσφυγες που κάθε τόσο οδηγούνται για εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι καθώς διαπιστώνεται ότι διαθέτουν νόμιμα υπηρεσιακά σημειώματα, με τα οποία τους έχει δοθεί χρονικό περιθώριο προκειμένου μόνοι τους και νόμιμα να φύγουν από τη χώρα μας για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στη πραγματικότητα, αυτή η δεύτερη κατηγορία των προσφύγων και μεταναστών από το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, είναι εγκλωβισμένη στην παραμεθόριο, ενώ ήρθε στη χώρα μας όχι με σκοπό να μείνει, αλλά για να συνεχίσει το ταξίδι προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Κατά εκατοντάδες, βρίσκονται στην περιοχή, στην πλειοψηφία τους νέοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, βρέφη. Για μήνες πασχίζουν να επιβιώσουν σε χωράφια, σε στοές, στο ύπαιθρο, ελπίζοντας να καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους. Νηστικοί, χωρίς νερό, ταλαιπωρημένοι, άρρωστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περιπλανιούνται στην περιοχή.

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε: «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση κυνηγούν τα θύματα των επεμβάσεών τους, όπου Γης. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες που επεμβαίνουν αντιμετωπίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στην οποία πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση. Η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά από την απόφαση να κλείσουν οι εγκαταστάσεις κέντρου προσφύγων στο Πολύκαστρο Κιλκίς, είναι δραματική. Η κυβέρνηση πρέπει ΑΜΕΣΑ να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων αυτών των προσφύγων. Να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν».

Νεκρός από πυρκαγιά σε σούπερ μάρκετ

Ενα άτομο βρέθηκε χτες νεκρό κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε αποθήκη σούπερ μάρκετ στην Αφάντου Ρόδου. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία και επεκτάθηκε. Στον τόπο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

Οκτώ μήνες με αναστολή σε αστυνομικό των ΜΑΤ

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε ο αστυνομικός των ΜΑΤ που γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τη φωτορεπόρτερ Τ. Μπόλαρη, ενώ κάλυπτε την καταστολή διαδηλώσεων στο Σύνταγμα (Οκτώβρης 2011). Το δικαστήριο έκρινε τον αστυνομικό ένοχο για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, αλλά τον αθώωσε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η εισαγγελέας του τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ζήτησε την ενοχή του, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για χτύπημα απώθησης, όπως ισχυρίσθηκε ο 27χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, αλλά για σκόπιμο βίαιο πλήγμα στο πρόσωπο μιας γυναίκας φωτορεπόρτερ. Στη δίκη, κατέθεσαν φωτορεπόρτερ που ήταν αυτόπτες μάρτυρες και προσκόμισαν φωτογραφίες στο δικαστήριο από τη στιγμή της επίθεσης στην Τ. Μπόλαρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ