ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις που επιβεβαιώνουν αυξημένο διεθνές «ενδιαφέρον»

Τα ενεργειακά «οικόπεδα» στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο όπου διαγκωνίζονται ισχυρά μονοπώλια για την εκμετάλλευσή τους
Τα ενεργειακά «οικόπεδα» στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο όπου διαγκωνίζονται ισχυρά μονοπώλια για την εκμετάλλευσή τους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το ολοένα και αυξανόμενο διεθνές «ενδιαφέρον» για την «επίλυση» του Κυπριακού επιβεβαιώνουν οι συναντήσεις που έχει στη Νέα Υόρκη (και) η αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης που βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το «ενδιαφέρον» αυτό διαμορφώνεται στο φόντο του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή που εμπίπτει και στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία ήδη μια σειρά μονοπώλια «έχουν πέσει σαν τα κοράκια» για να τα εκμεταλλευτούν, αναπτύσσονται μια σειρά διαπραγματεύσεις και παζάρια για την «αξιοποίησή» τους και από κοντά αναλύεται και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως «δύναμη ασφάλειας», «σταθερότητας» και «ανάπτυξης» (προς όφελος των πολυεθνικών στην ενέργεια και όχι μόνο) σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και γενικότερα, εξαιτίας και της γεωστρατηγικής της θέσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι «η σημασία της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό» τονίστηκε σε συνάντηση που είχαν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Χαρακτηριστική είναι και επισήμανση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη από τη Ν. Υόρκη ότι έχει διαπιστώσει πως «για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του Κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στην περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή».

Ο ίδιος είπε ότι ένα νέο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Κύπρο θα σημαίνει ότι ήδη «δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις». Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας υποστήριξε: «Νομίζω, αυτή τη στιγμή, επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία. Εχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί».

Νέες δηλώσεις Ερογλου

Πάντως, από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου - επίσης από τη Νέα Υόρκη - δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ, ότι από το 1974 η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει πράγματα μη εφικτά όπως ότι «όλοι οι άνθρωποι θα γυρίσουν πίσω, όλα όσα χάθηκαν θα επιστραφούν, θα φύγει ο τουρκικός στρατός και η επανένωση θα γίνει στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Ερογλου υποστήριξε ακόμη ότι ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «γνωρίζω ότι θα γίνει πάρε - δώσε αλλά δεν επιθυμώ αυτό να γραφτεί στο ανακοινωθέν» και ότι αντί αυτού του όρου χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις προσέγγιση «επωφελής και για τις δύο πλευρές» («win - win»). Τέλος, πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο «κράτη» στα γεωγραφικά «όρια που δημιουργήθηκαν το 1974».

Στο μεταξύ, πριν μερικές μέρες έφτασε στα ανοιχτά της Κύπρου το πλοίο - γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Eni- Kogas που επρόκειτο να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ονασαγόρας». Στην Αγκυρα, ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για το σκάφος της κοινοπραξίας Eni- Κogas, σύμφωνα με την οποία το σκάφος «Σαϊπέμ Χίλια», με σημαία Μπαχαμών, που συμμετέχει στις έρευνες για φυσικό αέριο της Κύπρου, παραβίασε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, στα νότια της Κύπρου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το σκάφος αναγνωρίστηκε και παρακολουθείται συνεχώς από την κορβέτα «Μπάφρα».

Συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι

Ο κίνδυνος βαθύτερης εμπλοκής του κυπριακού λαού σε μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς αναδείχτηκε και σε συνάντηση που είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, λίγες μέρες μετά τις οριστικές υπογραφές που μπήκαν σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση, αναφέρεται στην «αποφασιστικότητα των δύο χωρών να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις, να εμβαθύνουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και να οικοδομήσουν στη στρατηγική τους σχέση». Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (π.χ. Συρία, Ιράκ, Γάζα αλλά και Λιβύη) και οι «επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία», ενώ οι δυο πλευρές υπογράμμισαν «την καθοριστική σημασία της συνεργασίας των μετριοπαθών δυνάμεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων και της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές της».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Σίσι εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Κύπριο πρόεδρο, γιατί ήταν ο πρώτος μη Αραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα του και αναγνώρισε τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ισλαμικός «φονταμενταλισμός» για την Αίγυπτο και την περιοχή.

Συμφωνήθηκε να γίνει σύντομα επίσημη επίσκεψη του Σίσι στην Κύπρο ώστε να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις που προχωρούν για μια σειρά συμφωνίες. Οπως υπογραμμίστηκε, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής», ενώ «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αραβικού κόσμου».

Ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ταμάμ Σαλάμ. Συζητήθηκαν θέματα ενέργειας όπως και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ ο Σαλάμ ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσφορά όπλων προς τη χώρα του, που πρόκειται να παραδοθούν σε λίγες μέρες.

Μεταξύ άλλων, ο Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός έκανε λόγο για ευκαιρία να δουν οι δυο πλευρές «πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας», παραπέμποντας στη διακυβερνητική οικονομική επιτροπή που θα συνεδριάσει την επόμενη χρονιά.

Τέλος, τον Κύπριο πρόεδρο συνάντησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ που μίλησε για «δέσμευση» συνέχισης των «ισχυρών διμερών σχέσεων» των δυο χωρών.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χτες οι εκπρόσωποι των απεργών πιλότων της «Air France», μετά την προχτεσινοβραδινή ενημέρωση της εργοδοσίας ότι «πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία, καθώς δεν υφίσταται κανένας φόβος μετεγκατάστασης».

ΣΙΔΝΕΪ.-- Η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι μέλος των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων δέχτηκε επίθεση στο Σίδνεϊ, από δύο άνδρες «μεσανατολικής καταγωγής», σύμφωνα με την εμφάνισή τους. Δυο μέρες πριν έφηβος σκοτώθηκε αφού τραυματίστηκε από δύο αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στους οποίους φέρεται να είχε επιτεθεί. Τα περιστατικά σημειώθηκαν ενώ η τρομολαγνεία μεγαλώνει σε πολλές χώρες ειδικά μετά τη συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού» για την «αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους».

ΤΟΚΙΟ.-- Ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών στην Ιαπωνία φτάνοντας τα 13.037 στο διάστημα Γενάρη - Ιούνη, κατά 29,6% υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ο αριθμός αυτός είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος. Τα κρούσματα εμφανίζονται αυξημένα, εν μέρει επειδή πλέον γίνονται περισσότερες καταγγελίες, ισχυρίζεται η Υπηρεσία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας σχετικά με περίπτωση αιμομιξίας στη Σαξονία δύο αδελφιών με τέσσερα παιδιά, αποφάνθηκε ότι «Ο νόμος δεν μπορεί από μόνος του να διατηρεί μια κοινωνική προκατάληψη» και ότι «το θεμελιώδες δικαίωμα των ενήλικων αδερφών για σεξουαλική αυτοδιάθεση πρέπει να ληφθεί περισσότερο υπόψη από την αφηρημένη ιδέα της προστασίας της οικογένειας». Αυτή η πρόταση που δικαιολογεί την αιμομιξία, όταν είναι γνωστά τα αποτελέσματα με γεννήσεις μη υγιών παιδιών, θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την νομιμοποίησή της.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ» αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, συνδέοντάς το με διαφορετικές προσεγγίσεις για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Ο Ζου φέρεται να πίεζε τους τελευταίους μήνες για να υπάρξει απελευθέρωση των επιτοκίων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο) είναι χαμηλότεροι από το προσδοκώμενο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αλυσιδωτές αντιδράσεις διεθνώς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραιτήθηκε χτες ο πρώτος Αφροαμερικανός ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, μετά από έξι χρόνια θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα, δίχως να ανακοινωθεί άμεσα η αιτία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Χόλντερ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης. Νωρίτερα, η τελευταία έκθεση του FBI διαπίστωνε «δραματική αύξηση» του αριθμού των ένοπλων περιστατικών με πυροβολισμούς που προκαλούν πολλαπλά θύματα ή τραυματίες μεταξύ 2000 - 2013.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η ΒΡ πρέπει να αποζημιώσει τις περίπου 800 εταιρείες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την τεράστια καταστροφική διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που προκλήθηκε το 2010 μετά από έκρηξη σε πετρελαϊκή πλατφόρμα που προκάλεσε το θάνατο 11 εργατών.

ΦΛΑΓΚΣΤΑΦ.-- Αποζημιώσεις ύψους 554.000.000 δολαρίων στην ινδιάνικη κοινότητα των Ναβάχο για την κακή διαχείριση φυσικών πόρων, μόλυνση του εδάφους και του περιβάλλοντος μίας περιοχής 71.000 τ.χλμ. μεταξύ άλλων και από εταιρικές δραστηριότητες εξόρυξης, αποφάσισε χτες να δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού μιας διένεξης που κρατά πάνω από 50 χρόνια.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ακόμη ασφαλές από ριζοσπαστικές ομάδες με ακραίες θρησκευτικές τάσεις και είναι ακόμα υπό έρευνα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για δεσμούς με τέτοιες οργανώσεις και οι ενέργειες εναντίον τους δεν έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πάνω από 260 ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ» παραδόθηκαν στις αρχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας και του Καμερούν καταθέτοντας τα όπλα τους. Εκπρόσωπος του νιγηριανού στρατού ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια συγκρούσεων του στρατού με ισλαμιστές της εγκληματικής οργάνωσης σκοτώθηκε ο διοικητής της, Μοχάμεντ Μπασίρ, που θεωρείται «σωσίας» του αρχηγού της οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου. Νιγηριανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν το τελευταίο 48ωρο τις φήμες ότι ο Σεκάου σκοτώθηκε σε μάχες, δίχως να παρουσιάσουν αποδείξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ