Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις που επιβεβαιώνουν αυξημένο διεθνές «ενδιαφέρον»

Τα ενεργειακά «οικόπεδα» στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο όπου διαγκωνίζονται ισχυρά μονοπώλια για την εκμετάλλευσή τους
Τα ενεργειακά «οικόπεδα» στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο όπου διαγκωνίζονται ισχυρά μονοπώλια για την εκμετάλλευσή τους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το ολοένα και αυξανόμενο διεθνές «ενδιαφέρον» για την «επίλυση» του Κυπριακού επιβεβαιώνουν οι συναντήσεις που έχει στη Νέα Υόρκη (και) η αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης που βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το «ενδιαφέρον» αυτό διαμορφώνεται στο φόντο του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή που εμπίπτει και στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία ήδη μια σειρά μονοπώλια «έχουν πέσει σαν τα κοράκια» για να τα εκμεταλλευτούν, αναπτύσσονται μια σειρά διαπραγματεύσεις και παζάρια για την «αξιοποίησή» τους και από κοντά αναλύεται και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως «δύναμη ασφάλειας», «σταθερότητας» και «ανάπτυξης» (προς όφελος των πολυεθνικών στην ενέργεια και όχι μόνο) σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και γενικότερα, εξαιτίας και της γεωστρατηγικής της θέσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι «η σημασία της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό» τονίστηκε σε συνάντηση που είχαν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Χαρακτηριστική είναι και επισήμανση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη από τη Ν. Υόρκη ότι έχει διαπιστώσει πως «για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του Κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στην περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή».

Ο ίδιος είπε ότι ένα νέο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Κύπρο θα σημαίνει ότι ήδη «δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις». Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας υποστήριξε: «Νομίζω, αυτή τη στιγμή, επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία. Εχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί».

Νέες δηλώσεις Ερογλου

Πάντως, από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου - επίσης από τη Νέα Υόρκη - δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ, ότι από το 1974 η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει πράγματα μη εφικτά όπως ότι «όλοι οι άνθρωποι θα γυρίσουν πίσω, όλα όσα χάθηκαν θα επιστραφούν, θα φύγει ο τουρκικός στρατός και η επανένωση θα γίνει στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Ερογλου υποστήριξε ακόμη ότι ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «γνωρίζω ότι θα γίνει πάρε - δώσε αλλά δεν επιθυμώ αυτό να γραφτεί στο ανακοινωθέν» και ότι αντί αυτού του όρου χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις προσέγγιση «επωφελής και για τις δύο πλευρές» («win - win»). Τέλος, πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο «κράτη» στα γεωγραφικά «όρια που δημιουργήθηκαν το 1974».

Στο μεταξύ, πριν μερικές μέρες έφτασε στα ανοιχτά της Κύπρου το πλοίο - γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Eni- Kogas που επρόκειτο να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ονασαγόρας». Στην Αγκυρα, ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για το σκάφος της κοινοπραξίας Eni- Κogas, σύμφωνα με την οποία το σκάφος «Σαϊπέμ Χίλια», με σημαία Μπαχαμών, που συμμετέχει στις έρευνες για φυσικό αέριο της Κύπρου, παραβίασε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, στα νότια της Κύπρου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το σκάφος αναγνωρίστηκε και παρακολουθείται συνεχώς από την κορβέτα «Μπάφρα».

Συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι

Ο κίνδυνος βαθύτερης εμπλοκής του κυπριακού λαού σε μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς αναδείχτηκε και σε συνάντηση που είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, λίγες μέρες μετά τις οριστικές υπογραφές που μπήκαν σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση, αναφέρεται στην «αποφασιστικότητα των δύο χωρών να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις, να εμβαθύνουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και να οικοδομήσουν στη στρατηγική τους σχέση». Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (π.χ. Συρία, Ιράκ, Γάζα αλλά και Λιβύη) και οι «επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία», ενώ οι δυο πλευρές υπογράμμισαν «την καθοριστική σημασία της συνεργασίας των μετριοπαθών δυνάμεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων και της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές της».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Σίσι εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Κύπριο πρόεδρο, γιατί ήταν ο πρώτος μη Αραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα του και αναγνώρισε τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ισλαμικός «φονταμενταλισμός» για την Αίγυπτο και την περιοχή.

Συμφωνήθηκε να γίνει σύντομα επίσημη επίσκεψη του Σίσι στην Κύπρο ώστε να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις που προχωρούν για μια σειρά συμφωνίες. Οπως υπογραμμίστηκε, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής», ενώ «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αραβικού κόσμου».

Ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ταμάμ Σαλάμ. Συζητήθηκαν θέματα ενέργειας όπως και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ ο Σαλάμ ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσφορά όπλων προς τη χώρα του, που πρόκειται να παραδοθούν σε λίγες μέρες.

Μεταξύ άλλων, ο Αναστασιάδης είχε συνάντηση και με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός έκανε λόγο για ευκαιρία να δουν οι δυο πλευρές «πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας», παραπέμποντας στη διακυβερνητική οικονομική επιτροπή που θα συνεδριάσει την επόμενη χρονιά.

Τέλος, τον Κύπριο πρόεδρο συνάντησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ που μίλησε για «δέσμευση» συνέχισης των «ισχυρών διμερών σχέσεων» των δυο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ